Καρώ Σημαία

Formula 1: Φερστάπεν από… άλλο πλανήτη και 5+1 πράγματα που μάθαμε στο Σπα (video)

Formula 1: Φερστάπεν από… άλλο πλανήτη και 5+1 πράγματα που μάθαμε στο Σπα (video)
Η εικόνα στο Βέλγιο μας θύμισε εποχές απόλυτης κυριαρχίας του Χάμιλτον και της Mercedes. Ο Φερστάπεν και η Red Bull μετέτρεψαν σε πάρτι τον αγώνα της Κυριακής υποχρεώνοντας τους υπόλοιπους να ψάχνουν να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Την ίδια ώρα στη Ferrari δείχνουν να έχουν χάσει την όποια ψυχραιμία είχαν. Πάμε να δούμε τι κρατάμε από τον 14ο αγώνα της σεζόν.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

Απόλυτος κυρίαρχος ο Φερστάπεν
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής είναι στα καλυτερά του και το αποδεικνύει σε κάθε αγώνα. Στην Ουγγαρία χρειάστηκε τη στρατηγική της ομάδας του για να νικήσει εκκινώντας από τη 10η θέση, στο Σπα δεν είχε ανάγκη να χρησιμοποιήσει κανένα… τρικ. Από το Σάββατο έδειξε ότι ο ρυθμός του είναι εξωπραγματικός. Η ποινή που είχε για αλλαγή κινητήρα δεν τον πτόησε καθόλου και στον αγώνα έκανε… παρέλαση. Αν και εκκίνησε 14ος, κατάφερε πριν καν συμπληρωθεί το 1/3 του αγώνα να βρεθεί στην πρώτη θέση. Η αλήθεια είναι ότι από τους πρώτους γύρους έμοιαζε να τρέχει σε έναν δικό του ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν βγήκε από τα pits είχε διαφορά 5 δευτερολέπτων από τον Σάινθ, τον οποίο έφτασε μετά από μόλις 2 γύρους. Η διαφορά του στη βαθμολογία είναι χαοτική και αυτή την ώρα μοιάζει πιο πιθανό να εξασφαλίσει τον τίτλο στη Σιγκαπούρη παρά να υπάρξει κουβέντα για άλλο διεκδικητή του πρωταθλήματος.


Ο ρυθμός της Red Bull… τρομάζει
Το 1-2 της Red Bull ήταν εμφατικό. Η επιστροφή της Formula 1 από την καλοκαιρινή διακοπή περιμέναμε ότι θα έφερνε διαφοροποιήσεις σε όλες τις ομάδες λόγω των αλλαγών στα πατώματα αλλά και των αναβαθμισμένων κινητήριων μονάδων. Η εικόνα που παρουσίασαν οι «ταύροι» ήταν επιβλητική. Σε ρυθμό κατατακτήριων δοκιμών είχαν 6 δέκατα διαφορά από τη Ferrari ενώ στον αγώνα η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο. Η Ολλανδία την επόμενη εβδομάδα θα μας δείξει αν τα χαρακτηριστικά της πίστας του Σπα ήταν αυτά που έκαναν τη Red Bull να μοιάζει με… υπερταχεία ή αν αυτή θα είναι η κατάσταση στους εναπομείναντες 8 αγώνες.


Στη Ferrari χάνουν την ψυχραιμία τους
Ουκ ολίγες φορές έχουμε αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Ferrari την περυσινή σεζόν και τη δύσκολη απόφαση που πήραν να επικεντρωθούν στο μονοθέσιο του 2022. Για έναν τέτοιον οργανισμό το να παρατήσει μία σεζόν χωρίς μάχη δεν είναι καθόλου εύκολο, όμως ήταν η σωστή απόφαση και αυτό φάνηκε στο πρώτο μισό του φετινού πρωταθλήματος. Το πρόβλημα αξιοπιστίας και τα λάθη στους πρώτους 13 αγώνες στοίχησαν ακριβά στους Ιταλούς που εδώ και καιρό δεν μπορούν να πάρουν μία σωστή απόφαση. Στο Σπα το πραγματικό πρόβλημα ήταν ο ρυθμός τους και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν, όμως για κόμη μία φορά παρουσίασαν και εικόνα… διάλυσης στο pit wall. Το Σάββατο ακούσαμε team radio στο οποίο ζητούσαν συγγνώμη από τον Λεκλέρ για τα ελαστικά που του έβαλαν ενώ στον αγώνα έψαξαν να κερδίσουν το βαθμό του ταχύτερου γύρου και κατάφεραν να χάσουν την 5η θέση!


Το πρόβλημα της Mercedes στο Σπα
Από την pole position στην Ουγγαρία στη χαοτική διαφορά στο Βέλγιο. Η Mercedes είναι η ομάδα που έκανε τα μεγαλύτερα βήματα προόδου σε σχέση με την αρχή της σεζόν όμως το Σπα ήταν ένα πισωγύρισμα. Το δεδομένο πρόβλημα με τα ελαστικά είναι σίγουρα μία εξήγηση για το ότι οι πιλότοι της γερμανικής ομάδας είχαν διαφορά 1.8 δευτερόλεπτα από τον Φερστάπεν στις κατατακτήριες δοκιμές. Στον αγώνα ο ρυθμός τους ήταν καλύτερος αλλά και πάλι όταν ο Ράσελ προσπάθησε να πιέσει τον Σάινθ είδε το μονοθέσιό του να μην του επιτρέπει να κάνει το… βήμα παραπάνω.

Αναβίωσε η κόντρα Αλόνσο – Χάμιλτον
Σε έναν αγώνα που η μάχη για τις πρώτες θέσεις κρίθηκε νωρίς, το highlight ήταν η σύγκρουση ΑλόνσοΧάμιλτον και τα όσα ακολούθησαν. Ο Ισπανός ήταν έξαλλος και στο team radio χαρακτήρισε ηλίθιο τον Βρετανό ενώ δεν έμεινε εκεί. Τόνισε πώς ο Χάμιλτον το μόνο που ξέρει είναι να εκκινεί πρώτος και να κερδίζει. Ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής παραδέχτηκε ότι είχε την ευθύνη για τη σύγκρουση αλλά όταν ενημερώθηκε για τα όσα είπε ο Ισπανός, ξεκαθάρισε πώς δεν σκοπεύει να μιλήσει μαζί του. Ο Αλόνσο έχασε εντελώς την ψυχραιμία του και ο τρόπος που μίλησε για έναν συναθλητή του, δεν τον τιμά. Οι δυο τους τα είχαν βρει τα τελευταία χρόνια και για να ξαναφτάσουν σε αυτό το σημείο θα πρέπει ο Ισπανός να κάνει το πρώτο βήμα.


Το Σπα που αγαπήσαμε θα μείνει και το 2023 στη Formula 1
Η πιο ευχάριστη είδηση του τριημέρου στο Βέλγιο ήταν η ανανέωση του συμβολαίου του Σπα με τη Liberty Media. Μία από τις πιο παραδοσιακές πίστες κινδύνευε λόγω οικονομικών δυσκολιών να μείνει εκτός την επόμενη σεζόν. Ευτυχώς για όλους εμάς οι δύο πλευρές τα βρήκαν και το 2023 η μεγαλύτερη σε μήκος πίστα του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα είναι και πάλι παρούσα. Το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς είναι ακόμη υπό συζήτηση αλλά μοιάζει δεδομένο ότι θα πάμε σε ακόμη μεγαλύτερο σε διάρκεια πρωτάθλημα σε σχέση με το φετινό.


www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0