Καρώ Σημαία

Formula 1: H… κατρακύλα της Ferrari, η νίκη μισός τίτλος του Φερστάπεν και 5+1 πράγματα που μάθαμε στην Ουγγαρία (video)

Formula 1: H… κατρακύλα της Ferrari, η νίκη μισός τίτλος του Φερστάπεν και 5+1 πράγματα που μάθαμε στην Ουγγαρία (video)

Όταν το Σάββατο η Red Bull έβλεπε τα δύο της μονοθέσια στο 10-11 και η Ferrari στο 2-3, λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ότι το ουγγρικό grand prix θα έβρισκε θριαμβεύτρια την αυστριακή ομάδα και τους «κόκκινους» να πηγαίνουν διακοπές με τη χειρότερη δυνατή ψυχολογία. Κι όμως αυτό συνέβη. 

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

H μεγαλύτερη νίκη της Χάνα Σμιτς μέχρι την επόμενη

Είναι από τις φορές που τα φώτα δεν πέφτουν πάνω στον πιλότο που παίρνει τη νίκη. Ο Μαξ Φερστάπεν υπηρέτησε άψογα το πλάνο και από τη δέκατη θέση πανηγύρισε την 8η φετινή του νίκη αλλά για να έρθει αυτή χρειάστηκαν 2 άψογα εκτελεσμένα pit stops, στο σωστό timing. Η Χάνα Σμιτς είναι η επικεφαλής στρατηγικής της Red Bull και στην Ουγγαρία η ανάλυσή της και η εκτίμησή της ήταν 100% σωστές. Η στρατηγική είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα πράγματα στη Formula 1 και κανείς δεν είναι σίγουρος ότι αυτό που έχει στο μυαλό του θα αποδώσει. Για να συμβεί χρειάζεται και τύχη, αλλά δεν είναι τυχαία η έκφραση που λέει ότι… η τύχη πηγαίνει με τους ικανούς. Μετά από αυτή την επιτυχία η Red Bull έχει αγκαλιάσει τους τίτλους και για να τους χάσει θα πρέπει να έχει πολλά θέματα αξιοπιστίας στους επόμενους 9 αγώνες.

Οι βαθμολογίες στους οδηγπύς και τους κατασκευαστές

Το ανεξήγητο πλάνο της Ferrari

Όπως γράψαμε και παραπάνω, η στρατηγική και πολύπλοκη είναι και δεν σημαίνει ότι κάθε φορά θα αποδίδει αυτό που σχεδιάζουν οι ομάδες. Στην περίπτωση του Σάινθ μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το τι έκανε η Ferrari και η αλήθεια είναι ότι επιβεβαιώνεται ο Ματία Μπινότο στο ότι το μονοθέσιο του Ισπανού δεν είχε το ρυθμό που όλοι περίμεναν. Αν τυχόν ήταν μόνο ο Σάινθ, η κουβέντα σήμερα θα ήταν γύρω από το τι συνέβη με το ρυθμό της Ferrari. Τα ανεξήγητα έγιναν με τον Λεκλέρ.

Αφενός ο Μονεγάσκος είχε καλύτερο ρυθμό από τον teammate του από την αρχή του αγώνα αλλά αυτό δεν επηρέασε τις σκέψεις της ομάδας να του δώσει τη θέση του Σάινθ και να του επιτρέψει να κυνηγήσει τον Ράσελ. Το ότι και τα δύο μονοθέσια άρχισαν με τη μέση γόμα φάνηκε στο τέλος ότι ήταν μία λανθασμένη επιλογή. Ακόμη κι έτσι η Scuderia δεν τήρησε το πλάνο της αφού άλλαξε ελαστικά όσο νωρίς το έκαναν και όσοι είχαν τη μαλακή γόμα. Στο δεύτερο stint ο Λεκλέρ ήταν ο ταχύτερος και μετά από μάχη πέρασε τον Ράσελ. Ο ρυθμός του δεν έπεσε και όταν έκανε ο Φερστάπεν Pit stop, ο Μονεγάσκος ήταν γύρω στο μισό δευτερόλεπτο πιο αργός. Καθόλου άσχημα για χρησιμοποιημένα ελαστικά. Κι όμως τον τράβηξαν στα pits και του έβαλαν τη σκληρή γόμα που φαινόταν από όσους λίγους την είχαν επιλέξει ότι στις κρύες συνθήκες δεν απέδιδε. Ο Λεκλέρ έχασε θέσεις από Φερστάπεν και Ράσελ και δεν θα μπορούσε να νικήσει όμως όλοι περίμεναν πως η Ferrari θα έμενε στη σκληρή γόμα ως το τέλος ελπίζοντας πώς με την πάροδο του χρόνου αυτή η επιλογή θα της εξασφάλιζε την 3η θέση του βάθρου. Κι όμως ακόμη κι εκεί έκανε μία ακατανόητη επιλογή πηγαίνοντας και σε τρίτο pit stop, ρίχνοντας τον Μονογέσκο στην έκτη θέση. Η εσωστρέφεια των διακοπών θα είναι κρίσιμη για το φετινό μέλλον της ομάδας.

Η Mercedes απειλεί τη Ferrari

Mε τη Red Bull να έχει ξεφύγει 97 βαθμούς από τη Ferrari και τον Φερστάπεν 80 από τον Λεκλέρ, μοιάζει πιθανότερο να έχουμε μάχη για τη δεύτερη θέση πάρα για τον τίτλο. Η Mercedes σε ακόμη έναν αγώνα πήρε το maximum που μπορούσε βάσει της δυναμικής της. Ο Χάμιλτον από την 7η θέση ανέβηκε και πάλι στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, ενώ ο Ράσελ μετά την απρόσμενη pole position, έμεινε τρίτος αφού η διαχείριση ελαστικών αποδείχθηκεμεγαλύτερο πρόβλημα για τον Βρετανό σε σχέση με τον teammate του. Η εξέλιξη του μονοθεσίου της γερμανικής ομάδας είναι εντυπωσιακή και μετά την καλοκαιρινή διακοπή δεν αποκλείεται να διεκδικεί στα ίσα τις νίκες από Red Bull και Ferrari.

Ο Οκόν έκανε έξαλλο τον Αλόνσο

Η Alpine είχε δύο μονοθέσια στην 3η σειρά της εκκίνησης και θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι καλό σε αυτόν τον αγώνα. Από την εκκίνηση ο Οκόν έδειξε ότι δεν τον ενδιέφερε κάτι άλλο εκτός από το να κρατήσει πίσω του τον teammate του. Η κίνηση που έκανε ήταν περίεργη και ο Ισπανός δικαίως εμφανίστηκε έξαλλος στο team radio. Σαν να μην έφτανε αυτό και λίγο αργότερα ο Οκόν έκλεισε όπως μπορούσε τον Αλόνσο, με αποτέλεσμα ο Ρικιάρντο να κάνει ένα εντυπωσιακό διπλό προσπέρασμα.

Οι δυο τους πάντως δεν θα συνεχίσουν μαζί την επόμενη σεζόν αφού ο Αλόνσο υπέγραψε στην Aston Martin.

Ο Φέτελ κέρδισε 8 θέσεις και πήρε το βαθμό για την Aston Martin

Τι κι αν είχε ανακοινώσει πριν τρεις ημέρες ότι αποχωρεί από τη Formula 1. Ο Σεμπάστιαν Φέτελ εξακολουθεί να έχει κίνητρο και διάθεση. Αν και εκκίνησε από τη 18η θέση κατάφερε να φέρει το μονοθέσιό του στη δέκατη και να πάρει το βαθμό. Το σπορ σίγουρα θα χάσει από το πάθος, τη λάμψη και την κοινωνική ευαισθησία ενός πιλότου που πρωταγωνίστσε την τελευταία 15ετία. Δεν είναι τυχαίο το ότι άπαντες είχαν μία καλή κουβέντα να πουν για τον 4 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή.

H Formula 1 θέλει να πετάξει έξω από το σπορ την τοξικότητα

Τα φαινόμενα των τελευταίων αγώνων με την ένταση στις εξέδρες, με αποδοκιμασίες κατά πιλότων και με καμμένα καπελάκια από οπαδούς, θορύβησαν τους ανθρώπους της Formula 1 αφού βλέπουν ότι μία νέα… κουλτούρα να μπαίνει στο σπορ. Η περυσινή σεζόν μπορεί να προσέφερε ιστορικές μάχες, να έφερε κόσμο στη Formula 1 αλλά άφησε και κουσούρια. Κάποιοι θεωρούν ότι η αδικία οπλίζει το… χέρι του οπαδού και άλλο ότι το σπορ... ποδοσφαιροποιήθηκε. Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο γρήγορα όλοι όσοι εμπλέκονται με τη Formula 1 και όσοι αγαπούν το άθλημα θα πρέπει να ενωθούν ώστε να επιστρέψουν οι μέρες που οι εξέδρες ήταν παράδειγμα για όλα τα αθλήματα.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0