Καρώ Σημαία

Formula 1: Η νίκη ψυχολογίας του Φερστάπεν, η εκπληκτική σταθερότητα του Ράσελ και 5+1 πράγματα που μάθαμε στο Μαϊάμι (video)

Formula 1: Η νίκη ψυχολογίας του Φερστάπεν, η εκπληκτική σταθερότητα του Ράσελ και 5+1 πράγματα που μάθαμε στο Μαϊάμι (video)

Το πρώτο grand prix που φιλοξενήθηκε στο Μαϊάμι μας προσέφερε συγκινήσεις μέχρι το φινάλε και ανέδειξε μεγάλο νικητή τον Μαξ Φερστάπεν. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής έκανε έναν αλάνθαστο αγώνα και μείωσε τη διαφορά στη βαθμολογία από τον Λεκλέρ. Κερδισμένος ήταν και ο Τζορτζ Ράσελ αφού ο Βρετανός πιλότος της Mercedes που εκκίνησε από τη 12η θέση κατάφερε να τερματίσει 5ος. Ας δούμε τι κρατάμε από τον 5ο αγώνα της σεζόν.

Γράφει ο Κώστας Ψάρρας

Η εντυπωσιακή νίκη του Μαξ Φερστάπεν

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής ήταν ο…. MVP του αγώνα στο Μαϊάμι. Από την αρχή ως το τέλος έκανε έναν αλάνθαστο αγώνα, διαχειρίστηκε εξαιρετικά όλες τις καταστάσεις και έφτασε σε μία πολύ σημαντική νίκη, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. Η χρονιά δεν έχει κυλήσει όπως θα την ήθελε ο Ολλανδός, αφού έχει ήδη δύο εγκαταλείψεις όμως και στους 3 αγώνες που έφτασε ως το τέλος αναδείχθηκε νικητής. Στο Μαϊάμι κατάφερε να αξιοποιήσει την τελική ταχύτητα της Red Bull και να βρεθεί στην πρώτη θέση αν και εκκίνησε τρίτος. Ακόμη και όταν βγήκε το Safety Car, διατήρησε την ψυχραιμία του και άντεξε στην πίεση που του άσκησε ο Σαρλ Λεκλέρ.

Η εκκίνηση του Φερστάπεν:

Το προσπέρασμα στον Λεκλέρ:

Η Ferrari διατήρησε το προβάδισμα στα πρωταθλήματα οδηγών και κατασκευαστών

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Formula 1 είναι μαραθώνιος και όχι αγώνας σπριντ. Αυτό απαιτεί διαχείριση των καταστάσεων και συλλογή βαθμών σε όλες τις συνθήκες. Αυτό έκανε η Ferrari στο Μαϊάμι. Αν και είχε το πρώτο lockout μετά το Μεξικό του 2019, δεν κατάφερε να πανηγυρίσει τη νίκη. Ο λόγος ήταν ότι η Red Bull υπερείχε στην τελική ταχύτητα και ο Φερστάπεν το εκμεταλλεύτηκε. Ο Λεκλέρ., αυτή τη φορά, διατήρησε την ψυχραιμία του, κυνήγησε τις πιθανότητες νίκης αλλά όταν δεν τα κατάφερε έμεινε συγκεντρωμένος και πήρε τους πολύτιμους 18 βαθμούς της 2ης θέσης. Επιστροφή στα βάθρα και για τον Σάινθ που αφήνει στο παρελθόν τις 2 συνεχόμενες εγκαταλείψεις.

Η σωστή απόφαση του Ράσελ και η εκπληκτική σταθερότητά του

Ο Τζορτζ Ράσελ παραμένει ο μοναδικός πιλότος στο grid που έχει τερματίσει εντός 5άδας σε όλους τους αγώνες φέτος. Το μονοθέσιο της Mercedes έδειξε σημαντική βελτίωση στο Μαϊάμι αλλά ακόμη δεν είναι ευθέως ανταγωνιστικό έναντι των Red Bull, Ferrari. Ο Βρετανός πιλότος είχε να διαχειριστεί τις κακές κατατακτήριες δοκιμές που τον έφεραν στη 12η θέση της εκκίνησης. Η πρώτη σωστή επιλογή της Mercedes ήταν να χρησιμοποιήσει τη σκληρή γόμα ώστε να φτάσει πιο μακριά από τους υπόλοιπους πριν το πρώτο (και μοναδικό) pit stop. Ο Ράσελ ακούστηκε να λέει στην ομάδα του στον 40ο γύρο ότι θα πρέπει να περιμένουν λίγο ακόμη για να αλλάξουν ελαστικά, μήπως και εμφανιστεί ένα αυτοκίνητο ασφαλείας. Η επιλογή αποδείχθηκε 100% σωστή αφού λίγο αργότερα η σύγκρουση του Γκασλί με τον Νόρις του έδωσε την ευκαιρία να κάνει pit stop και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο.

Η τύχη γυρίζει την πλάτη στον Χάμιλτον

Ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής βιώνει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους του στη Formula 1. Το μονοθέσιο που έχει στα χέρια του δεν του δίνει τη δυνατότητα να παλεύει γι αυτά που έχει συνηθίσει, για pole positions και νίκες. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι θα μείνει για να παλέψει και το αποδεικνύει με τη διάθεσή του μέσα στην πίστα αλλά η φέτος δεν έχει και την τύχη με το μέρος του. Ο Βρετανός έχει έναν ικανότατο teammate και αφού δεν μπορεί να κοντράρει τις Red Bull και Ferrari (για την ώρα), θέλει να τερματίζει ψηλότερα από τον Ράσελ. Στο Μαϊάμι θα τα κατάφερνε αλλά το Safety Car τον… πρόδωσε. Η Mercedes δεν τον κάλεσε στα pits γιατί θα έχασε θέσεις και έτσι ο Χάμιλτον βρέθηκε στη δύσκολη θέση να είναι μπροστά από τον Ράσελ αλλά με χρησιμοποιημένα ελαστικά. Το προσπέρασμα ήταν απόλυτα αναμενόμενο και έτσι για 4η φορά στους 5 φετινούς αγώνες, ο Χάμιλτον έχασε από τον Ράσελ στην ενδοοικογενειακή μονομαχία.

Ο Άλμπον γύρισε για να μείνει στη Formula 1

Ένα από τα πρόσωπα του αγώνα στο Μαϊάμι ήταν ο Άλεξ Άλμπον. Ο πιλότος της Williams πήρε για 2η φορά βαθμούς με ένα μονοθέσιο που μοιάζει να είναι το χειρότερο του grid. Μετά το αποτυχημένο πέρασμά του από τη Red Bull δεν ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι θα τον ξαναδούμε στη Formula 1. Κι όμως ο Ταϋλανδός πιλότος επέσρεψε και οι εμφανίσεις του τη φετινή σεζόν δείχνουν ότι έχει μέλλον στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Το παράκαναν με τα… σόου οι Αμερικάνοι

Η πίστα στο Μαϊάμι έκανε τα αποκαλυπτήριά της και οι εικόνες που μας προσέφερε ήταν εντυπωσιακές, χωρίς όμως να λείψουν οι υπερβολές. Η ψέυτικη μαρίνα με τα σκάφη θα μπορούσε και να λείπει αλλά οι Αμερικάνοι ήθελαν να δώσουν περισσότερη λάμψη στην πίστα.

Αυτό που σίγουρα ήταν υπερβολικό ήταν το σκηνικό μετά το τέλος του αγώνα. Η μεταφορά των τριών πρώτων με… συνοδεία, οι σειρήνες και η τεράστια καθυστέρηση μέχρι την απονομή δεν χαροποίησαν κανέναν.

Φαντάζομαι ότι την επόμενη χρονιά θα προσπαθήσουν να διορθώσουν κάποια από τα όσα είδαμε.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0