eSports & Games

Παράνομος τζόγος τα loot boxes του FIFA, σύμφωνα με δικαστήριο της Αυστρίας

Παράνομος τζόγος τα loot boxes του FIFA, σύμφωνα με δικαστήριο της Αυστρίας

Αλλά την αποζημίωση θα πληρώσει η Sony.

Δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε ότι τα loot boxes του FIFA παραβαίνουν τους νόμους της χώρας περί τζόγου και καλεί τις εταιρείες να αποζημιώσουν τους χρήστες που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τη γερμανική ιστοσελίδα GamesWirtschaft το τοπικό δικαστήριο της Hermagor κατηγοριοποίησε τα card packs του FIFA Ultimate Team ως μορφή παράνομου τζόγου. Αυτό λόγω του ότι η δυνατότητα των παικτών να πουλήσουν κάρτες σε μια δευτερεύουσα αγορά κάνει δυνατή τη δημιουργία κέρδους, με δεδομένο ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν κάποια χρηματική αξία. 

Η απόφαση αφορά αγωγή που κατέθεσε το 2022 μια ομάδα παικτών του FIFA, κάτοχοι συστημάτων PlayStation, εναντίον της Sony Interactive Entertainment Network Europe Ltd. Ο λόγος που στράφηκαν εναντίον της Sony και όχι κατά της Electronic Arts που είναι η δημιουργός και εκδότης του FIFA έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα loot boxes αγοράστηκαν μέσω του PlayStation Store, οπότε οι χρήστες έχουν συμφωνήσει σε σύμβαση αγορά με της Sony. 

Εκπρόσωπος της Padronus, μιας δικηγορικής εταιρείας που ειδικεύεται σε αποζημίωσης από διαδικτυακά καζίνο δήλωσε το GamesWirtschaft ότι περισσότεροι από 1.000 παίκτες του FIFA έχουν επικοινωνήσει μαζί τους, με αιτήματα για αποζημιώσεις που ξεκινούν από €800 και φτάνουν μέχρι τα €85.000. Πάντως, μέχρι στιγμής, το δικαστήριο έχει διατάξει αποζημίωση μόνο σε έναν παίκτη, για παλαιότερη υπόθεση που είχε καταθέσει ατομικά- σε συνεργασία βεβαίως με τον δικηγόρο του- και αναμένεται να λάβει το ποσό των €338,26 (είχε ξοδέψει €300). Εφόσον βεβαίως η Sony δεν εφεσιβάλει την απόφαση, κάτι που ακούγεται πολύ λογικό, καθώς θα θέλει να αποφύγει την ύπαρξη δεδικασμένου. 

Εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται συζήτηση σχετικά με τη νομιμότητα των loot boxes- ιδιαίτερα του FIFA- και το κατά πόσο αποτελούν μορφή τζόγου ή όχι. Η Ολλανδία ήταν μια από τις πρώτες χώρες που χαρακτήρισαν τα card packs του FIFA ως μορφή τζόγου που παραβιάζει τους νόμους της χώρας, όμως η απόφαση αυτή ανατράπηκε το 2022 από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο. 

Νικήτας Καβουκλής
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0