eSports & Games

Ampere Analysis: «Διορθωτική» πτώση στην αγορά των video games της Μ. Βρετανίας το 2022

Ampere Analysis: «Διορθωτική» πτώση στην αγορά των video games της Μ. Βρετανίας το 2022

Οι πωλήσεις παραμένουν πολύ πιο ψηλά από τα επίπεδα προ πανδημίας.

Η αγορά της Μ. Βρετανίας είναι από τις κυριότερες της Ευρώπης και ενδεικτική για τις τάσεις που επικρατούν σε ολόκληρη την ήπειρο. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που δημοσίευσε η Ampere Analysis, οι Βρετανοί ξόδεψαν €6,06 δισ. το 2022 σε αγορές που σχετίζονται με το video games και για πρώτη φορά μετά το 2012 παρουσιάζεται πτώση της τάξης του 1,6%. Πάντως, τα σχετικά νούμερα παραμένουν 23% υψηλότερα συγκριτικά με τα επίπεδα προ πανδημίας. Επιπλέον, λόγω του lockdown, με τον περισσότερο κόσμο κλεισμένο στο σπίτι, οι πωλήσεις των video games αυξήθηκαν σημαντικά το 2020 και το 2021 και πλέον ήρθε ο καιρός για τη λεγόμενη "διόρθωση". Η μεγαλύτερη μείωση διαπιστώθηκε προς το τέλος του 2022 και αποδίδεται στο αυξημένο κόστος ζωής. 

Πτώση 3% κατέγραψε ο τομέας των παιχνιδιών για φορητές συσκευές, με τις πωλήσεις του να ανέρχονται σε €1,87 δισ. Η Ampere αναφέρει πως οι ηλικιακές ομάδες 16 έως 34 ετών και 55 έως 64 ετών ήταν εκείνες που ξοδεύουν λιγότερο χρόνο σε παιχνίδια μετά την πανδημία. Επίσης, οι developers είναι πλέον αντιμέτωποι με περισσότερους περιορισμούς από πλευράς Apple, που δεν μπορούν πλέον να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε συγκεκριμένο κοινό. 

Η κατάσταση στις κονσόλες είναι λίγο καλύτερη, με τη δαπάνη των καταναλωτών να πέφτει κατά 1% το 2022, στα €3,25 δισ. Η μεγαλύτερη πτώση αποφεύχθηκε κυρίως λόγω περισσότερων χρημάτων που ξοδεύτηκαν σε συνδρομητικές υπηρεσίες. Διαφορετικά η συνολική μείωση των πωλήσεων θα ήταν περίπου 3,2%. Πάντως οι συνδρομητές διαφόρων υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 300.000 το 2022 και τα νούμερα συγκράτησαν τα νέα, υψηλότερου κόστους πακέτα του PlayStation Plus αλλά και το Expansion Pack του Nintendo Switch Online. Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες streaming έχουν ένα πολύ μικρό κομμάτι από τη συνολική πίτα της αγοράς. Ακόμα, τη χρονιά που πέρασε μειώθηκαν οι πωλήσεις του Nintendo Switch, που σε λίγες μέρες θα μπει στο έβδομο έτος του στην αγορά. Στην εξίσωση προστίθεται η χαμηλή διαθεσιμότητα των Xbox Series X και PS5. Μόνο το Xbox Series S ήταν άμεσα διαθέσιμο στα πιο πολλά καταστήματα.

Η αγορά του PC gaming είχε πωλήσεις €917,48 εκ. με τη μείωση από έτος σε έτος να αγγίζει το 1,2%. Πουλήθηκαν λιγότερα παιχνίδια υψηλού budget, όμως σε υψηλές τιμές, όπως τα Spider-Man, God of War και Monster Hunter Rise.

Νικήτας Καβουκλής
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0