eSports & Games

Apple και Google θέτουν περιορισμούς στο mobile gaming

Apple και Google θέτουν περιορισμούς στο mobile gaming

Ξεκινάει έρευνα η αρχή ανταγωνισμού της Μ. Βρετανίας

H Competition and Markets Authority (CMA), που αποτελεί την ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Μ. Βρετανίας, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την κυριαρχία της Google και της Apple στον τομέα των video games για φορητές συσκευές. Η απόφαση έρχεται μετά τη δημοσίευση του Mobile Ecosystem Market Study, όπου αναφέρεται ότι οι προαναφερθείσες εταιρείες έχουν δημιουργήσει έναν διπολισμό, που τους επιτρέπει να ελέγχουν τα λειτουργικά συστήματα, τα app stores και τους web browsers για φορητές συσκευές. Σύμφωνα με τη CMA το 97% της πλοήγησης στο διαδίκτυο από φορητές συσκευές το 2021, έγινε από browsers της Apple και της Google.

Η αρχή υποστηρίζει ότι τα ευρήματά της θέτουν τη βάση για μια εις βάθος διερεύνηση της κατάστασης, για να διαπιστωθεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες κυριαρχούν στην αγορά των web browsers για φορητές συσκευές αλλά και γιατί η Apple έχει θέσει περιορισμούς στο cloud gaming μέσω του App Store. Για παράδειγμα, το Xbox Cloud Gaming είναι διαθέσιμο μόνο μέσω web browsers στο iOS, ενώ σε συσκευές Android υποστηρίζεται μέσω της εφαρμογής του Xbox Game Pass.

"Στη Μ. Βρετανία, τα computer games είναι μια βιομηχανία με αξία πολλών δισεκατομμυρίων, με εκατομμύρια παίκτες. Υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 800.000 χρήστες των υπηρεσιών cloud gaming στην περιοχή, όμως οι περιορισμοί στη διανομή τους είναι δυνατό να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη στον τομέα, κάτι που σημαίνει ότι οι ζημιωμένοι θα είναι οι κάτοικοι της Μ. Βρετανίας", δηλώνει η CMA.

Επιπλέον, υπάρχουν παράπονα και ανησυχίες από εταιρείες που δημιουργούν web browsers, από web developers και πάροχους υπηρεσιών cloud gaming, ότι η κυριαρχία των Apple και Google έχει αρνητική επίδραση στη δουλειά τους, κάτι που οδηγεί σε απουσία καινοτομιών και επιπλέον κόστος που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

"Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι καταναλωτές στη Μ. Βρετανία έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες στις φορητές συσκευές τους και ότι οι developers στη Μ. Βρετανία μπορούν να επενδύσουν σε καινοτόμες νέες εφαρμογές", είπε η Sarah Cardell, interim chief executive της CMA.

"Πολλές βρετανικές εταιρείες και web developers μας λένε πως αισθάνονται ότι περιορίζονται από την Apple και τη Google… Σκοπεύουμε να διερευνήσουμε το αν οι ανησυχίες τους είναι βάσιμες και αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για τη βελτίωση του ανταγωνισμού και των καινοτομιών σε αυτούς τους τομείς".

Νικήτας Καβουκλής

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0