eSports & Games

17,3 εκ. PlayStation 5 στα χέρια των καταναλωτών αλλά μείωση εσόδων για το τμήμα PlayStation της Sony

17,3 εκ. PlayStation 5 στα χέρια των καταναλωτών αλλά μείωση εσόδων για το τμήμα PlayStation της Sony

Παρά τα προβλήματα διαθεσιμότητας...

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τη διαθεσιμότητα του PlayStation 5 είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων για το τμήμα gaming της Sony, σε ποσοστό 8% από έτος σε έτος. Πιο συγκεκριμένα οι πωλήσεις του κλάδου Game & Network Services έβαλαν στα ταμεία της εταιρείας το ποσό των $7,1 δισ. το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο το ποσό ήταν $7,7 δισ. Πέρα από την πτώση πωλήσεων σε hardware και περιφερειακά, το ίδιο συνέβη και με το software. Αυτό ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο, μιας και το ίδιο τρίμηνο του 2020 κυκλοφόρησαν το Marvel's Spider-Man: Miles Morales και το Sackboy: A Big Adventure, ενώ την εορταστική περίοδο που πέρασε δεν υπήρξε λανσάρισμα κάποιου first pary τίτλου της Sony, με το Horizon: Forbidden West που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για εκείνη την περίοδο να μετατίθεται για τις 18 Φεβρουαρίου.

Παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα διαθεσιμότητας, ακόμα 3,9 εκ. PlayStation 5 κατέληξαν στα χέρια των καταναλωτών, νούμερο μικρότερο σε σχέση με τα 4,5 εκ. που πουλήθηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, παρόλα αυτά έδωσε ώθηση στη νεότερα κονσόλα, οι πωλήσεις της οποίας από την ημέρα που λανσαρίστηκε έχουν φτάσει τα 17,3 εκ. Παραμένει αρκετά πίσω από τα 20,2 εκ. συστήματα που είχε πουλήσει το ίδιο διάστημα το PlayStation 4 και βλέποντας τον στόχο των 22,6 εκ. να απομακρύνεται ακόμα περισσότερο, η Sony μείωσε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους σε 19,3 εκ. κονσόλες. Ακόμα πουλήθηκαν 200.000 PlayStation 4, η παραγωγή του οποίου συνεχίζεται, παρά τα κατά καιρούς δημοσιεύματα περί του αντιθέτου.

Οι πωλήσεις video games για PlayStation 4 και PlayStation 5 άγγιξαν τα 92,7 εκ. αντίτυπα, από τα οποία τα 11,3 αφορούν παιχνίδια της ίδια της Sony. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 11% συγκριτικά με την προηγούμενη εορταστική περίοδο που είχαν πουληθεί 104,2 εκ. παιχνίδια για PlayStation, από τα οποία τα 19 εκ. ήταν first party. Οι περισσότεροι προτίμησαν τις αγορές σε ψηφιακή μορφή. Πιο συγκεκριμένα το 62% των παιχνιδιών αποκτήθηκαν μέσω του PlayStation Store, αριθμός ανεβασμένος συγκριτικά με το 53% το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Αύξηση κατέγραψαν και οι συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus που έφτασαν τα 48 εκ. ενώ ο αριθμός των ενεργών παικτών του PlayStation Network ανά μήνα είναι 111 εκ.

Τα λειτουργικά έσοδα του τμήματος G&NS αυξήθηκαν κατά 15% ($810,7 εκ.). Τα πρώτα τρία τρίμηνα του τρέχοντος οικονομικού έτους τα έσοδα του κλάδου ανήλθαν σε $18,3 δισ. καταγράφοντας αύξηση 5% συγκριτικά με τα $17,5 δισ. ένα χρόνο πριν και την ίδια περίοδο τα λειτουργικά έσοδα μειώθηκαν κατά 17% ($2,3 δισ.). Ως συνήθως το τμήμα G&NS αποφέρει τα περισσότερα έσοδα στη Sony, χάρη στις πωλήσεις του PlayStation.

Με το βλέμμα στο μέλλον, για το σύνολο του έτους, η πρόβλεψη της εταιρείας είναι ότι οι πωλήσεις του τμήματος Game & Network Services θα ανέλθουν σε $25,3 δισ.

Νικήτας Καβουκλής

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0