eSports & Games

Οικονομικό χάσμα ανάμεσα σε ΕΑ Sports και FIFA

Οικονομικό χάσμα ανάμεσα σε ΕΑ Sports και FIFA

Υψηλό ποσό ζητάει η παγκόσμια ομοσπονδία.

Σχετικά Άρθρα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, ο λόγος για τον οποίο η EA Sports σκέφτεται να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα FIFA στη δημοφιλή σειρά παιχνιδιών, έχει να κάνει με το οικονομικό κομμάτι της συμφωνίας που έχει με την παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Πιο συγκεκριμένα η FIFA ζητάει από την εταιρεία το ποσό των $2,5 δισ. για να της επιτρέψει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το όνομά της για την επόμενη δεκαετία. Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, το ποσό αυτό είναι διπλάσιο σε σύγκριση με όσα προβλέπει το συμβόλαιο που βρίσκεται σε ισχύ.

Ακόμα, το δημοσίευμα αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια και το αδιέξοδο επήλθε όταν η ομοσπονδία ζήτησε $1 δισ. για κάθε τετραετία που μεσολαβεί ανάμεσα σε δυο Μουντιάλ. Επιπλέον, από τη μία η FIFA αναζητά τρόπους να περιορίσει το εύρος των δικαιωμάτων της EA Sports, από την άλλη, η δεύτερη θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της με στιγμιότυπα από αγώνες, τουρνουά video games και νέα ψηφιακά προϊόντα. Η ισχύουσα, δεκαετής συμφωνία, μεταξύ των δύο πλευρών ολοκληρώνεται το 2022, μετά το Παγκόσμιο Κύπελο που θα διεξαχθεί στο Κατάρ.

Το όλο θέμα βγήκε στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες, όταν με ένα, όχι συνηθισμένο, δελτίο τύπου, η EA δήλωσε ότι αναζητά εναλλακτικές και πολύ πιθανό να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα FIFA σε μελλοντικά της παιχνίδια. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΑ, Peter Moore, που πλέον εργάζεται στη Unity Technologies, είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής τους στους New York Times πως, η κίνηση αυτή δεν είναι συνηθισμένη για εταιρεία που ασχολείται με τη δημιουργία video games και πιστεύει ότι είναι μάλλον ένας τρόπος να σταλεί ένα μήνυμα στην απέναντι πλευρά.

Σε περίπτωση που τελικά δεν ανανεωθεί το συμβόλαιο, υποψήφιο όνομα για τη σειρά είναι το EA Sports FC. Πρόσφατα η ΕΑ προέβη στις απαραίτητες διαδικασίες για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος. Παράλληλα, ανανέωσε τη συμφωνία της με τη FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αμοιβομένων Ποδοσφαιριστών) και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνεργασίες που έχει, διατηρεί τις αδειες χρήσης για τα ονόματα και τα χαρακτηριστικά 17.000 αθλητών, 700 ομάδων, 100 σταδίων και 30 πρωταθλημάτων ανά τον κόσμο.

Νικήτας Καβουκλής

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0