Football Talk

Η σύμπτωση 40 χρόνων: Τα μαγικά… 4άρια του Παναθηναϊκού που «βάφουν» πάντοτε το Κύπελλο πράσινο! (video)

Η σύμπτωση 40 χρόνων: Τα μαγικά… 4άρια του Παναθηναϊκού που «βάφουν» πάντοτε το Κύπελλο πράσινο! (video)

Ο Παναθηναϊκός τηρεί τις… παραδόσεις και συνεχίζει να κατακτά το Κύπελλο Ελλάδος όταν το ημερολογιακό έτος τελειώνει σε «4». Δεκαετία μπαίνει, δεκαετία βγαίνει οι «πράσινοι» δεν αλλάζουν συνήθειες και ο Βαγιαννίδης κράτησε ζωντανή μία σύμπτωση 40 χρόνων.  

Σχετικά Άρθρα

Όπως φαίνεται το «4άριο» είναι το… μαγικό νούμερο για τον Παναθηναϊκό και τον θεσμό του Κυπέλλου. Οι «πράσινοι» τα τελευταία 40 χρόνια, καρτούν ζωντανή μία «παράδοση» που μοιάζει σαν να ξεπερνάει τα όρια της λογικής. Όμως υπάρχει και η έκφραση που λέει ο λαός «επαναλαμβανόμενη σύμπτωση, παύει να είναι σύμπτωση».

Το «τριφύλλι» κατάφερε να ξεπεράσει το «εμπόδιο» του ψυχομένου Άρη στον τελικό του Σαββάτου (25/05, 1-0) και χάρη στο γκολ του Βαγιαννίδη, πανηγύρισε το 20ο Κύπελλο της ιστορίας του. Δεν θα μπορούσε να μην τα καταφέρει, άλλωστε έχουμε 2024.

Τις τελευταίες τέσσερις 10ετίες, κάθε φορά που το ημερολογιακό έτος τελειώνει στον αριθμό «4», τότε είναι γραφτό, ο Παναθηναϊκός να σηκώνει το Κύπελλο Ελλάδος.

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1984, όταν και οι «πράσινοι» ήρθαν αντιμέτωποι με την Λάρισα. Ένα αυτογκόλ του Γκαλίτσιου (27’), μαζί με το τέρμα του Αντωνίου (39’), ήταν αρκετά για να πάει στην Αθήνα, μετά την κούπα του πρωταθλήματος και αυτή του Κυπέλλου.

Το 1994 ο Παναθηναϊκός έδωσε και πάλι το «παρών» στον τελικό του Κυπέλλου, αυτή τη φορά απέναντι στην ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Το εντυπωσιακό 3-3 σε κανονική διάρκεια και παράταση, άφησε ανοιχτούς λογαριασμούς για τις δύο ομάδες, τους οποίους και έλυσαν, μέσω της διαδικασίας των πέναλτι. Εκεί το «τριφύλλι» ήταν πιο εύστοχο και με σκορ 7-5, έβαψε… πράσινο το Αθηναϊκό ντέρμπι.

Λίγους μήνες πριν η Εθνική ομάδα πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο… θαύμα του ελληνικού αθλητισμού, κατακτώντας το Euro του 2004, ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το νταμπλ, επικρατώντας με 3-1 του Ολυμπιακού, στον τότε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος. Ο Παπαδόπουλος άνοιξε το σκορ, για το σύνολο του Ιτζάκ Σουμ στο 3’, με τον Τζιοβάνι να ισοφαρίζει προσωρινά στο 65ο λεπτό. Μετά πήρε το «όπλο» του ο Μιχάλης Κωνσταντίνου και με ένα… διπλό χτύπημα (68’, 80’) έγραψε την ιστορία εκείνου του τελικού.

Μετά από 10 χρόνια, ήρθε το «one man show» του Μάρκους Μπεργκ απέναντι στον ΠΑΟΚ, με τον Σουηδό να χαρίζει σχεδόν ολομόναχος τον τίτλο στον Παναθηναϊκό. Στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, με οπαδούς και των δύο ομάδων, ο Μπεργκ πέτυχε χατ-τρικ (15’, 50, 88’), ενώ ένα γκολ πρόσθεσε και ο Νίκος Καρέλης (54’). Το μόνο που κατάφερε εκείνη τη μέρα ο «Δικέφαλος του Βορρά», ήταν να βρει απλώς ένα τέρμα, από την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Βούκιτς (70’).

Και αισίως φτάνουμε στο 2024, που το Κύπελλο Ελλάδος ανήκει και πάλι στους «πράσινους» που συνεχίζουν ακάθεκτοι να τηρούν τις… παραδόσεις.

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0