Football Talk

Μπάγερ Λεβερκούζεν - Αταλάντα: Απόψε κρίνεται ένας τίτλος και μια μάχη που... «ψάχνει» νικητή από το 1968! (video)

Μπάγερ Λεβερκούζεν - Αταλάντα: Απόψε κρίνεται ένας τίτλος και μια μάχη που... «ψάχνει» νικητή από το 1968! (video)
Μπάγερ Λεβερκούζεν και Αταλάντα έρχονται αντιμέτωπες (22/05, 22:00) με στόχο την κατάκτηση του UEFA Europa League. Ο νικητής της διοργάνωσης εκτός από το τρόπαιο, θα καταφέρει να δώσει και προβάδισμα στην χώρα του, στις μονομαχίες ιταλικών και γερμανικών ομάδων σε ευρωπαϊκούς τελικούς!

Η ώρα του μεγάλου τελικού του UEFA Europa League έφτασε! Μπάγερ Λεβερκούζεν και Αταλάντα ρίχνονται στην μάχη με μοναδικό στόχο την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου. Οι δύο ομάδες έχουν ξαναβρεθεί αντιμέτωπες πριν δύο χρόνια για τους «16» της ίδιας διοργάνωσης με τους Ιταλούς να προκρίνονται με δύο νίκες (3-2) (0-1) στην επόμενη φάση.

Ωστόσο, τα πράγματα στους τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων είναι πιο ισορροπημένα, αφού σε οκτώ ιταλογερμανικούς «εμφύλιους» οι νίκες είναι μοιρασμένες, με την πρώτη αναμέτρηση να είναι στο μακρινό 1968!

Μίλαν – Αμβούργο 2-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων 1967-68)

Πρώτη φορά που μία ομάδα από την Γερμανία και την Ιταλία τέθηκαν αντιμέτωπες σε έναν ευρωπαϊκό τελικό ήταν για το Κύπελλο Κυπελλούχων της σεζόν 1967-68. Οι «ροσονέροι» επικράτησαν με 2-0 χάρις τα γκολ του Κουρτ Χάρμιν και έγινε η πρώτη ομάδα που βγαίνει «ζωντανή» από τις ιταλογερμανικές «μάχες», σε ευρωπαϊκούς τελικούς!


Μαγδεμβούργο – Μίλαν 2-0 (Κύπελλο Κυπελλούχων 1973-74)

Έξι χρόνια αργότερα, η Μίλαν θα ξαναέφτανε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αυτήν την φορά αντίπαλος της θα ήταν το Μαγδεμβούργο της Ανατολικής Γερμανίας.

Το Μαγδεμβούργο κατάφερε να κάνει την έκπληξη και «σόκαρε» τους Ιταλούς, επικρατώντας με 2-0 φέρνοντας την μονομαχία των τελικών στην απόλυτη ισορροπία!

 


Αμβούργο – Γιουβέντους 1-0 (Κύπελλο Πρωταθλητριών 1982-83)

Η Αθήνα είχε αναλάβει να διοργανώσει τον τελικό του Κύπελλο Πρωταθλητριών της σεζόν 1982-83, με το Αμβούργο και την Γιουβέντους να διεκδικούν το τρόπαιο στο ΟΑΚΑ.

Ο Φέλιξ Μάγκατ με ένα απίθανο γκολ στο 9ο λεπτό της αναμέτρησης άνοιξε το σκορ της αναμέτρησης και «χάρισε» το τρόπαιο στην ομάδα του, αφού οι «μπιανκονέρι» δεν μπόρεσαν βρουν απάντηση.


Στουτγκάρδη - Νάπολι (1-2) (3-3) (Κύπελλο
UEFA 1988-89)

Φυσικά, από την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ο Αργεντίνος ηγήθηκε της Νάπολι στον δρόμο προς την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA της σεζόν 1988-89. Εμπόδιο στα σχέδια των Ιταλών προσπάθησε να μπει η Στουτγκάρδη, αλλά οι Ναπολιτάνοι κατάφεραν να επικρατήσουν με συνολικό σκορ 5-4 σε διπλούς τελικούς!

 


Γιουβέντους – Μπορούσια Ντόρτμουντ (3-1) (3-0) (Κύπελλο
UEFA 1992-93)

Το ποδοσφαιρικό κοινό θα έπρεπε να περιμένει τέσσερα χρόνια για να παρακολουθήσει ξανά έναν τελικό, ανάμεσα σε μία ομάδα από την Ιταλία και την Γερμανία.

Συγκεκριμένα, στο Κύπελλο UEFA της σεζόν 1992-93 Γιουβέντους και Ντόρτμουντ έρχονταν αντιμέτωπες σε διπλό τελικό.

Οι Ιταλοί με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ντίνο Μπάτζιο, που σκόραρε συνολικά τρεις φορές στους δύο τελικούς, «διέλυσαν» τους Βεστφαλούς και με συνολικό σκορ 6-1 κατέκτησαν το τρόπαιο!


Μπορούσια Ντόρτμουντ – Γιουβέντους 3-1 (
UEFA Champions League 1996-97)

Τέσσερα χρόνια αργότερα το ζευγάρι θα ανανεωνόταν, αυτήν την φορά για τον τελικό του UEFA Champions League.

Οι Βεστφαλοί ήταν «διψασμένοι» για εκδίκηση και με πρωταγωνιστή τον Ρίντλε που σκόραρε δις, κατάφεραν να κερδίσουν με σκορ 3-1 στον τελικό που διεξαγόταν στην Γερμανία και να κατακτήσουν το μοναδικό UEFA Champions League της ιστορίας τους!  


Σάλκε – Ίντερ (1-0) (0-1, 4-2 πεν.) (Κύπελλο
UEFA 1996-97)

Την ίδια χρονιά που η Ντόρτμουντ σήκωνε το μοναδικό UEFA Champions League της ιστορίας της, άλλος ένας ιταλογερμανικός «εμφύλιος» εξελισσόταν στα Κύπελλα Ευρώπης.

Στον τελευταίο διπλό τελικό στην ιστορία του Κυπέλλου UEFA, Σάλκε και Ίντερ τέθηκαν αντιμέτωπες για το τρόπαιο. Στις δύο αναμετρήσεις υπήρξε η απόλυτη ισορροπία, αφού οι ομάδες κατάφεραν να κερδίσουν από μία φορά με το ίδιο σκορ (1-0).  

Έτσι οδηγήθηκαν στο έξτρα τριαντάλεπτο χωρίς ωστόσο, να λύσουν τις διαφορές τους. Εν τέλει, ο νικητής κρίθηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, με τους Γερμανούς να αποδεικνύονται πιο ψύχραιμοι και να κατακτούν το τρόπαιο.


Ίντερ – Μπάγερν Μονάχου 2-0 (
UEFA Champions League 2009-10)

Τελευταία φορά που είδαμε ομάδες από την Ιταλία και τη Γερμανία, να «παλεύουν» για ένα τρόπαιο ήταν την σεζόν 2009-10, στον τελικό της Μαδρίτης ανάμεσα σε Ίντερ και Μπάγερν Μονάχου, για το UEFA Champions League.

Οι «νερατζούρι» με προπονητή τον Ζοσέ Μουρίνιο, κατάφεραν να επιβληθούν των Βαυαρών με σκορ 2-0 και δύο γκολ του Μιλίτο, φέρνοντας τις μονομαχίες Ιταλών και Γερμανών σε ευρωπαϊκούς τελικούς στην απόλυτη ισορροπία.

Αναλυτικά οι τελικοί μεταξύ γερμανικών και ιταλικών ομάδων:

1968 Μίλαν – Αμβούργο 2-0

1974 Μαγδεμβούργο – Μίλαν 2-0

1983 Αμβούργο – Γιουβέντους 1-0

1989 Νάπολι – Στουτγκάρδη (2-1) (3-3)

1993 Γιουβέντους – Ντόρτμουντ (3-1) (3-0)

1997 Ντόρτμουντ – Γιουβέντους 3-1

1997 Σάλκε – Ίντερ (1-0) (0-1 4-2 πεν.)

2010 Ίντερ – Μπάγερν Μονάχου 2-0

 
Διονύσης Καλαϊζής

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0