Football Talk

«Τσέλσι, άσε την Premier και έλα στην Ελλάδα»: Το 40% των προπονητών της, δεν... βγάζει χρόνο! (video)

«Τσέλσι, άσε την Premier και έλα στην Ελλάδα»: Το 40% των προπονητών της, δεν... βγάζει χρόνο! (video)

Οι δρόμοι του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο με την Τσέλσι χώρισαν, σε μία απόφαση που κανείς δεν είδε να… έρχεται. Ούτε χρόνο δεν έκλεισε ο Αργεντίνος στον πάγκο των «μπλε», αλλά αυτό αποτελεί συνήθεια για τους Λονδρέζους και μάλλον θυμίζει… ελληνικές τακτικές!

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο και η Τσέλσι αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία τους το βράδυ της Τρίτης (21/05) αφήνοντας πολλούς να απορούν, αλλά και να δυσανασχετούν.

Μπορεί το ξεκίνημά του στον πάγκο της Τσέλσι να μην ήταν το ιδανικό και η ομάδα να παρουσίαζε σημάδια αστάθειας καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν, όμως το κλείσιμο μπορεί να χαρακτηριστεί και ιδανικό. Ένα ικανοποιητικό 5/5 της εξασφάλισε την 6η θέση στην Premier League και το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa Conference League.


Παρ’ όλα αυτά, τα «αφεντικά» δεν έμειναν ευχαριστημένα και ο Ποτσετίνο αποτελεί πλέον παρελθόν. Είχε έρθει τον περασμένο Ιούλιο και του απέμενε άλλος ένας χρόνος συμβολαίου. Ίσως να αισθάνεται απογοητευμένος με την εξέλιξη αυτή, αλλά δεν είναι ούτε ο πρώτος και μάλλον ούτε ο τελευταίος που αποχωρεί από τους «μπλε» σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Τσέλσι είχε τη συνήθεια να αλλάζει προπονητές ακόμη και μετά από τρομερές επιτυχίες, όπως ήταν η κατάκτηση του Champions League το 2012, με τον Ρομπέρτο Ντι Ματέο να απολύεται μόλις μερικούς μήνες μετά.

Την τελευταία δεκαετία, πολλοί έχουν περάσει από τον πάγκο της, αλλά λίγοι είναι αυτοί που «άντεξαν» παραπάνω από ένα ημερολογιακό έτος! Για την ακρίβεια, μόλις τέσσερις.

Μουρίνιο, Κόντε, Λάμπαρντ και Τούχελ. Αυτοί είναι οι «εκλεκτοί» της… κλειστής λίστας. Ο Ζοσέ Μουρίνιο, στο δεύτερο πέρασμά του από το Δυτικό Λονδίνο, κατάφερε να πάρει την Premier League (2015) και το Λιγκ Καπ (2015), παραμένοντας στον πάγκο της Τσέλσι για 899 ημέρες. Είναι μάλιστα ο… μακροβιότερος της εν λόγω λίστας. 


Ο Αντόνιο Κόντε, που διαδέχθηκε τη σύντομη παρουσία του Γκους Χίντινκ, κατέκτησε Πρωτάθλημα (2017) και Κύπελλο (2018) και παρέμεινε στο Λονδίνο 742 ημέρες, προτού τελικά απολυθεί.

Ένας άλλοτε «θρύλος» της ομάδας, ο Φρανκ Λάμπαρντ, έμεινε στο τιμόνι των «μπλε» για ενάμιση χρόνο (571 ημέρες), προτού θεωρηθεί ακατάλληλος και τη θέση του αναλάβει ο Τόμας Τούχελ που μέσα σε λίγους μήνες οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του δεύτερου Champions League της ιστορίας της (2021). 


Ο Γερμανός απολύθηκε τελικά τον Σεπτέμβριο του 2022, 16 μήνες μετά τον τελικό με την Μάντσεστερ Σίτι.

Σαφώς, μιλάμε για μία ομάδα που δείχνει να μην έχει… υπομονή με τους προπονητές που προσλαμβάνει, κάτι που συνέβαινε επί Αμπράμοβιτς και συνεχίζεται τώρα με τον Μποέλι.

Οι υπόλοιποι που προπόνησαν στο ενδιάμεσο την Τσέλσι, έφυγαν «νύχτα» με πιο χαρακτηριστικότερα ίσως παραδείγματα εκείνα του Μαουρίτσιο Σάρι -που κατέκτησε το Eupora League το 2019- και του ανερχόμενου Γκρέιαμ Πότερ που τελικά δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και είδε την έξοδο πριν καν ολοκληρώσει την πρώτη του σεζόν στους «μπλε»!

Η Τσέλσι ψάχνει την σταθερότητα την οποία έχει χάσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως από το 2021 και μετά. Ακολουθεί, πάντως, μία συγκεκριμένη μέθοδο. Αλλάζει προπονητές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς εκείνοι να έχουν προλάβει καλά-καλά να αποτυπώσουν στο χορτάρι τις ιδέες τους.


Όπως έγινε πρόσφατα με τον Ποτσετίνο. Είναι μία τακτική που θα μπορούσε να πει κανείς ότι θυμίζει κάτι από… Ελλάδα!

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0