Football Talk

«2024 όπως 1976»: Θα κάνει ο Άρης την Θεσσαλονίκη ποδοσφαιρική πρωτεύουσα της Ελλάδας, 48 χρόνια μετά; (video)

«2024 όπως 1976»: Θα κάνει ο Άρης την Θεσσαλονίκη ποδοσφαιρική πρωτεύουσα της Ελλάδας, 48 χρόνια μετά; (video)

O Άρης δεν βλέπει την ώρα να τοποθετήσει τη Θεσσαλονίκη σε μία «χρονομηχανή» και να τη μεταφέρει πίσω στο 1976, έτος κατά το οποίο η πρωτεύουσα του Βορρά, πανηγύρισε την κατάκτηση ενός ιδιότυπου νταμπλ!

Από χθες (19/05) η Θεσσαλονίκη ζει ιστορικές στιγμές, καθώς ο ΠΑΟΚ έφτασε στην κατάκτηση ενός ανεπανάληπτου πρωταθλήματος, φτάνοντας τις τέσσερις κατακτήσεις συνολικά στην 98χρονη ιστορία του.  Το επίτευγμα του Δικεφάλου του Βορρά είναι σπουδαίο και χάρη σε αυτό τον τίτλο, η «νύμφη του Θερμαϊκού» φόρεσε τα γιορτινά της και παραδόθηκε σε ένα ξέφρενο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.



Η «αρμάδα» του Ραζβάν Λουτσέσκου έδωσε το έναυσμα και σε λίγες μέρες (25/05, 20:00) η ομάδα του Άκη Μάντζιου, θα έχει μία ιστορική ευκαιρία να σημαιοστολίσει κι αυτή με τα δικά της κιτρινόμαυρα λάβαρα την περιοχή, πέριξ του Λευκού Πύργου, με αφορμή φυσικά την πολυαναμενόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson από τον Άρη. Περιττό να ειπωθεί πως η Θεσσαλονίκη θα ζήσει ιστορικές στιγμές στην περίπτωση που κατορθώσει να πετύχει αυτό το ιδιότυπο νταμπλ. Δηλαδή, να έχει αναδείξει Πρωταθλητή και Κυπελλούχο Ελλάδας και μάλιστα οι τίτλοι αυτοί να έχουν δύο διαφορετικούς κατόχους.

Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί. Αλλά συμβαίνει μία φορά στα πενήντα έτη. Κυριολεκτικά, καθώς για να εντοπίσουμε παρόμοια επίδοση θα πρέπει να ανατρέξουμε 48 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στη σεζόν 1975/1976 κατά την οποία ο ΠΑΟΚ των Κούδα, Σαράφη, Φορτούλα, Γκουερίνο και Γκιούλα Λόραντ έφτανε στην κατάκτηση του πρώτου του πρωταθλήματος.

osfp_paok_76_01.jpg



Την ίδια χρονιά όπου μία άλλη ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, ο Ηρακλής του… Λες Σάνον και του Βασίλη Χατζηπαναγή «έριξε στο καναβάτσο» τον Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια για να γιορτάσει το πρώτο και μοναδικό Κύπελλο της ιστορίας του. Ο τελικός κρίθηκε στα πέναλτι (6-5) υπέρ του «Γηραιού» με το τελικό 4-4 να έχει προσφέρει ένα παιχνίδι που «μνημονεύεται» έως σήμερα ως ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών στην ιστορία του θεσμού.

1_20.jpg

Το 1976, ΠΑΟΚ και Ηρακλής αναγόρευσαν τη Θεσσαλονίκη σε «βασίλισσα» του ελληνικού ποδοσφαίρου και τοποθέτησαν την συμπρωτεύουσα στο επίκεντρο του αθλητικού ενδιαφέροντος. Στο σήμερα, ο ΠΑΟΚ  έχει κατοχυρώσει τον τίτλο του πρωταθλητή και μία άλλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο Άρης προσδοκά στην κατάκτηση του δευτέρου κυπέλλου της ιστορίας του και του πρώτου του από το 1970, έπειτα από μία ξηρασία που θυμίζει διάβαση στην βιβλική έρημο του Σουρ.

Ο χρόνος θα δείξει. Όπως και να έχει, η μέρα ζυγώνει και η Θεσσαλονίκη, προτού καλά καλά αφαιρέσει τις «ασπρόμαυρες» σημαίες από τις λεωφόρους και τα ρομαντικά δρομάκια της, ράβει «κιτρινόμαυρα» λάβαρα.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0