Football Talk

Τα ελληνικά «κανόνια» της Ευρώπης: Φέτος Τζόλης και Παυλίδης, αλλά πριν από αυτούς, ποιοι άλλοι; (video)

Τα ελληνικά «κανόνια» της Ευρώπης: Φέτος Τζόλης και Παυλίδης, αλλά πριν από αυτούς, ποιοι άλλοι; (video)

Οι Έλληνες επιθετικοί του εξωτερικού διαπρέπουν στο σκοράρισμα τα τελευταία χρόνια. Όπως έγινε και φέτος με τους Χρήστο Τζόλη και Βαγγέλη Παυλίδη να αναδεικνύονται πρώτοι σκόρερ στα πρωταθλήματά τους. Ποιοι είναι, όμως, οι υπόλοιποι που έφτασαν σε ανάλογες επιδόσεις κατά το παρελθόν;

Το βλέμμα όλων την περασμένη Κυριακή (19/05) ήταν εύλογα στραμμένο στο ελληνικό πρωτάθλημα και τη «μάχη» για τον τίτλο.

Στην Ευρώπη, όμως, δύο Ελληνόπουλα πρωταγωνίστησαν -ξανά- για τις ομάδες τους και έκλεισαν την ημέρα έχοντας πάρει το βραβείο του πρώτου σκόρερ στα πρωταθλήματα που αγωνίζονται.

Ο λόγος για τους Χρήστο Τζόλη και Βαγγέλη Παυλίδη. Αμφότεροι πραγματοποίησαν μία «γεμάτη» σεζόν σε Γερμανία και Ολλανδία, αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας την πρωτιά του στον πίνακα των σκόρερ, έστω κι αν την… μοιράστηκαν!

Το… κοντέρ του «αφηνιασμένου» Τζόλη με τη φανέλα της Φορτούνα Ντίσελντορφ σταμάτησε στα 22 γκολ, με τον Έλληνα διεθνή να πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Η συγκομιδή αυτή έγινε χάρη στο χατ-τρικ που σημείωσε απέναντι στο Μαγδεβούργο για την τελευταία αγωνιστική, με τους Γκλάτσελ και Ταμπάκοβιτς των Χέρτα και Αμβούργου, αντίστοιχα, να μετρούν ίσα γκολ με τον Τζόλη.


Βέβαια, ο 22χρονος εξτρέμ θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει κι άλλο τον αριθμό των γκολ του, αφού η Φορτούνα θα παίξει απέναντι στην Μπόχουμ παιχνίδια-μπαράζ για την άνοδο στη Bundesliga.

Όσον αφορά τον Βαγγέλη Παυλίδη, ο Έλληνας επιθετικός σκόραρε για έκτο συνεχόμενο παιχνίδι στην ισοπαλία της Άλκμααρ με την Ουτρέχτη (19/05, 3-3) και έφτασε αισίως τα 29 γκολ στην Eredivisie, όσα έχει πετύχει και ο Λουκ Ντε Γιονγκ της Αϊντχόφεν.


Μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι η Ολλανδία είναι η χώρα που ταιριάζει «γάντι» στους Έλληνες επιθετικούς. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια. Μόλις πέρυσι, ο Τάσος Δουβίκας τερμάτισε 7ος με την Ουτρέχτη τελειώνοντας τη σεζόν με 19 τέρματα. Τόσα είχε και ο Τσάβι Σίμονς, το παιδί-θαύμα του Ολλανδικού ποδοσφαίρου.

Το 2021, ο Γιώργος Γιακουμάκης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 26 γκολ, ωστόσο η Φένλο δεν απέφυγε τον υποβιβασμό και ο Έλληνας επιθετικός μετακόμισε στη Σέλτικ.

Για να βρει κανείς ποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας πριν από τον Γιακουμάκη, θα πρέπει να γυρίσει αρκετά χρόνια πίσω. Και πιο συγκεκριμένα, στη σεζόν 1997/1998, όταν ο Νίκος Μαχλάς έκανε ό,τι ήθελε στην Eredivisie για λογαριασμό της Φίτεσε, «ματώνοντας» συνολικά 34 φορές τα αντίπαλα δίχτυα, σε 32 ματς πρωταθλήματος!

Χρίστηκε πρώτος σκόρερ όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά και στην Ευρώπη. Ο Μαχλάς κατέκτησε το Χρυσό Παπούτσι εκείνης της σεζόν, όντας ο πρώτος και ο μοναδικός Έλληνας που το έχει καταφέρει έως και σήμερα!


Τελευταίος στη λίστα, είναι ένας άλλος αγαπημένος Έλληνας, πρώην διεθνής, που διέπρεψε στα γήπεδα της Γερμανίας. Ο λόγος για τον Φάνη Γκέκα, ο οποίος τη σεζόν 2006/2007 σημείωσε 20 γκολ με τη φανέλα της Μπόχουμ και βγήκε πρώτος σκόρερ στη Bundesliga.




Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0