Football Talk

Η ΑΕΚ πήρε ένα «σκληρό μάθημα», αλλά φέτος επισφράγισε πως το DNA της αλλάζει! (video)

Η ΑΕΚ πήρε ένα «σκληρό μάθημα», αλλά φέτος επισφράγισε πως το DNA της αλλάζει! (video)

Έδωσε μια μάχη… μέχρι τελικής πτώσεως στη Stoiximan Super League, ο τίτλος χάθηκε, αλλά από την επόμενη ημέρα κιόλας, υπάρχει ένας βασικός λόγος αισιοδοξίας! Κι αυτό, γιατί στη μεγάλη εικόνα, η ΑΕΚ απέβαλε μία από τις χειρότερες συνήθειές της στον 21ο αιώνα.

Το φετινό πρωτάθλημα της Super League, δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε πως αποτέλεσε ένα από τα συγκλονιστικότερα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η «μάχη» του τίτλου διατηρήθηκε κυριολεκτικά ως το τελευταίο δευτερόλεπτο, με τον ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου να είναι τελικά ο απόλυτος θριαμβευτής.

Οι δύο ομάδες που πάλεψαν ως το τέλος για το τρόπαιο, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, δεν είναι τυχαίο πως είναι αυτές που έχουν στηρίξει πολυετή και μακροπρόθεσμα πρότζεκτ στους προπονητές τους (αυτό φαίνεται πως συμβαίνει και με τον Αλμέιδα).

Μπορεί η επιτυχία από την «αποτυχία» να χωρίζονται από μια λεπτή κλωστή, από μια μικρή λεπτομέρεια ή μια καθοριστική στιγμή, αλλά η σταθερότητα και η συνέπεια είναι αρετές που αργά η γρήγορα επιβραβεύονται για μια ομάδα.

Αυτές τις αρετές φαίνεται πως έχει βρει η «χαμένη» της χθεσινής βραδιάς ΑΕΚ, στο πρόσωπο του Ματίας Αλμέιδα.

Πέρυσι, ο Αλμέιδα δήλωσε πως η κατάκτηση του νταμπλ ήταν μια υπέρβαση σε σχέση με το πλάνο που υπήρχε. Φέτος, μια αντίστοιχη υπέρβαση δεν ήρθε, αλλά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο για την «Ένωση», το ότι έδωσε τόσο δυναμικό «παρών» στη μάχη του πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί δεν είναι κάτι συνηθισμένο για αυτήν.

Συγκεκριμένα, από τον προηγούμενο αιώνα και την κατάκτηση των τριών σερί πρωταθλημάτων (1992-1994), είναι μόνο δύο οι περιπτώσεις που το κατάφερε, ανεξάρτητα από το αν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο, τερματίζοντας για διαδοχικές σεζόν σε απόσταση το πολύ τριών βαθμών.

Η πρώτη ήταν τη διετία 2001-2003. Τη σεζόν 2001-2002, η ΑΕΚ έχασε τον τίτλο ούσα σε ισοβαθμία με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, στους 58 βαθμούς μετά το πέρας των 26 αγωνιστικών! Την προτελευταία αγωνιστική εκείνου του πρωταθλήματος, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν στο ΟΑΚΑ, όπου η ΑΕΚ πήγαινε για δύο αποτελέσματα, αλλά δεν κατάφερε να πάρει ούτε την ισοπαλία, που τελικά θα της χάριζε τον τίτλο.

Την αμέσως επόμενη, τερμάτισε στην τρίτη θέση, δύο μόλις βαθμούς (68) πίσω από την κορυφή, όπου και πάλι ο Ολυμπιακός πλεονεκτούσε σε ισοβαθμία, αυτήν τη φορά έναντι του Παναθηναϊκού (70 βαθμοί).

Το ίδιο «μοτίβο» επαναλήφθηκε τις σεζόν 2004-05 και 2005-06.

Την πρώτη εξ αυτών, η ΑΕΚ τερμάτισε στην τρίτη θέση με 62 βαθμούς, μόνο τρεις λιγότερους από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό (65), και δύο από τον δεύτερο Παναθηναϊκό (64).

Η αμέσως επόμενη (2005-06) βρήκε την ΑΕΚ δεύτερη, ισόβαθμη με τον Παναθηναϊκό στους 67, τρεις πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Τη σεζόν που ακολούθησε το προτελευταίο της πρωτάθλημα (πριν από το περσινό), η «Ένωση» δεν κατάφερε να παραμείνει ανταγωνιστική ως διεκδικήτρια.

Σεζόν

Θέση

Απόσταση από την κορυφή

2017-18

-

2018-19

23 βαθμοί

Η έλλειψη τίτλων είναι κάτι που αδιαμφισβήτητα «πληγώνει» τη φετινή ΑΕΚ. Πόσο μάλλον όταν οι υπόλοιποι «μεγάλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου γράφουν τα δικό τους ξεχωριστά κεφάλαια. Ο ΠΑΟΚ πήρε το πιο… γλυκό πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το σπουδαιότερο «ραντεβού» της ιστορίας του, ενώ ο Παναθηναϊκός θα διεκδικήσει το Κύπελλο απέναντι στον Άρη.

Ίσως, όμως, η συνέπεια που έδειξε και η προσπάθεια που έκανε φέτος, είναι κάτι που αξίζει να κρατήσει, και να συνεχίσει να «χτίζει» πάνω σε αυτά τα στοιχεία.

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0