Football Talk

Φτάσαμε στο μεγάλο φινάλε: Το τελευταίο κεφάλαιο του... Σωκράτη γράφεται στη Σεβίλλη!

Φτάσαμε στο μεγάλο φινάλε: Το τελευταίο κεφάλαιο του... Σωκράτη γράφεται στη Σεβίλλη!

Κάποτε ο Κλοπ είχε πει για αυτόν πως «δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος εάν θέλει να σε σκοτώσει». Αν ρωτήσεις ένα παιδάκι, τι καριέρα ονειρεύεται να κάνει στο ποδόσφαιρο, θα σου απαντήσει «σαν του Σωκράτη». Ο σπουδαίος κεντρικός αμυντικός αποφάσισε πως πρέπει να σταματήσει να κάνει αυτό που αγαπά... για να επικεντρωθεί στην οικογένειά του!

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ανακοίνωσε την απόφασή του να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στο τέλος της χρονιάς. Κάτι που αναμένεται να συμβεί σε μία περίπου εβδομάδα στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής της Μπέτις με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» (25/05, 22:00). Το «κύκνειο άσμα» με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης του Κάρλο Αντσελότι θα το ζήλευαν ομολογουμένως πολλοί. Έτσι κι αλλιώς ένα τέτοιο τέλος, σε ένα τέτοιο παιχνίδι δείχνει σαν να ήταν προμελετημένο. Δεν ήταν. Αν αξίζει στο Σωκράτη; Αξίζει και με το παραπάνω.

Ο Σωκράτης το κάνει με τον δικό του τρόπο και το δείχνει να φαίνεται ενοχλητικά απλό. Η καριέρα του συναντά τα όνειρα και τις προσδοκίες κάθε μικρού παιδιού που επιθυμεί να γίνει ποδοσφαιριστής και θα ήθελε να αγωνιστεί σε κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.


Μίλαν
, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Άρσεναλ και Τζένοα, Βέρντερ Βρέμης, Μπέτις με δύο περάσματα από ΑΕΚ (από την οποία ξεπήδησε και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά) και Ολυμπιακό στην Ελλάδα. Δηλαδή τοπ κλάση. Ο Καλαματιανός κεντρικός αμυντικός περιηγήθηκε σε όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές «πολιτείες» της Ευρώπης. Serie A, Bundesliga, Premier League, La Liga με μία ικανοποιητική... δόση και από την Ελλάδα βεβαίως, βεβαίως.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή, ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός σπανίως υπήρξε συμπλήρωμα. Για την ακρίβεια, ήταν πάντοτε ο ένας από τους δύο της άμυνας, ενώ ιδίως με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, και έχοντας στο πλάι του κάποιον εκ των Χούμελς, Σούμποτιτς και Γκίντερ υπήρξε μία εμβληματική μορφή.

Ο Γιούργκεν Κλοπ τον στρατολόγησε και τον εμπιστεύθηκε, ο Τόμας Τούχελ τον πρόηγαγε σε κάπτεν και σε στρατηγό της βεστφαλικής οπισθοφυλακής, με τη φανέλα της οποίας γέμισε με γαλόνια τις επωμίδες του.


Η αλήθεια είναι πως το όνομά του το έφτιαξε στην Ιταλία, όπου αγωνίστηκε με τις φανέλες των Τζένοα και Μίλαν (κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα), αλλά στη Γερμανία απογείωσε τη φήμη του ως ένας πραγματικά σπουδαίος κεντρικός αμυντικός, καταγράφοντας 198 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, επίδοση που του προσέφερε το «χρυσό» εισιτήριο για το Λονδίνο. Με τη φανέλα της Άρσεναλ κατέγραψε 69 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, αποτελώντας εγγύηση και αποδεικνύοντας πως διαθέτει υλικό υψηλής ποιότητας.

Ακολούθησε η τεράστια, για τα ελληνικά δεδομένα, επιστροφή του στην Super League τον Ιανουάριο του 2021 για λογαριασμό του Ολυμπιακού, μία μεταγραφή που αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις κορυφαίες κινήσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη, καθώς κατόρθωσε να επαναπατρίσει στη χώρα μας έναν Έλληνα ποδοσφαιριστή, με τεράστια εμπειρία και ικανότητα πρωταθλητισμού σε πολύ καλή ηλικία. Με τη φανέλα των ερυθρολεύκων, ο Σωκράτης κατέγραψε συνολικά 94 συμμετοχές, τις περισσότερες με μία ομάδα, πίσω φυσικά από τη μεγάλη του αγάπη, την... Μπορούσια Ντόρτμουντ.

σωκρατης_κλοπ.jpg


Αν υπάρχει ένα μεγάλο what if, αυτό ξεκάθαρα αφορά την παρουσία του Σωκράτη με τα χρώματα της «Επίσημης Αγαπημένης» με την οποία κατέγραψε συνολικά 90 συμμετοχές. Θα μπορούσε παραπάνω. Πολύ παραπάνω. Ο 35χρονος κεντρικός αμυντικός υπηρέτησε την Εθνική πιστά, έως τον Αύγουστο του 2019, όταν και πήρε την απόφαση να διακόψει την καριέρα του και να αποσυρθεί. Ο «πραιτωριανός» των Ότο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος αγωνίστηκε σε ένα EURO και δύο Μουντιάλ.

Κορυφαία στιγμή του με το εθνόσημο, το γκολ σε βάρος της Κόστα Ρίκα στις 29 Ιουνίου 2014 για τους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας, τέρμα το οποίο έφερε το σκορ στο 1-1 και έστειλε την αναμέτρηση στην παράταση. Τι γκολ Θεέ μου και τι επίτευγμα...


Έτσι κι αλλιώς το όνομα «Σωκράτης» είναι συνυφασμένο με το ελληνικό υποσυνείδητο και ο Παπασταθόπουλος προσφέρει μία ακόμη αφορμή. Όσο κι αν κάποιοι λοιδωρήσουν και ετυμηγορήσουν πως πρόκειται για ιεροσυλία. Ας το ξανασκεφτούμε. Ο Σωκράτης, αποφάσισε να βάλει τέλος σε κάτι που αγαπά, προκειμένου να βρει χρόνο και να ασχοληθεί με την οικογένειά του και τους ανθρώπους του. Φύσει αλλά και θέσει τελειομανής. Είναι πλέον σε ηλικία να γνωρίζει πως για να φροντίσεις κάτι, θα πρέπει να αφοσιωθείς σε αυτό. Και με τη φανέλα της Μπέτις, των «βερδιμπλάνκος» θα πέσει η αυλαία.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0