Football Talk

ΑΕΚ: Η «κριτική», η ελπίδα, το... μπέρδεμα και το μάθημα του περσινού πρωταθλήματος

ΑΕΚ: Η «κριτική», η ελπίδα, το... μπέρδεμα και το μάθημα του περσινού πρωταθλήματος

Η ήττα στο Φάληρο, η αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ, το ΆρηςΠΑΟΚ και τα σενάρια που κάνει το μυαλό.

Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Η ΑΕΚ πήγε στο Καραϊσκάκη να παίξει έναν «τελικό» με τον Ολυμπιακό. Ηττήθηκε και ηττήθηκε δίκαια. Ο αντίπαλος ήταν καλύτερος, η ΑΕΚ κακή και το τελικό 2-0 φαντάζει λογικό.

Η ΑΕΚ λοιπόν, μετά την ήττα της στο Φάληρο, που ήρθε και «παντρεύτηκε» με την προ Πάσχα ήττα της από τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα, αυτόματα έχασε το δικαίωμα να έχει εκείνη το πρωτάθλημα στα χέρια της. Απομένει μία τελευταία στροφή. Την Κυριακή ΑΕΚΛαμία και ταυτόχρονα ΆρηςΠΑΟΚ.

Ήταν λογικό μετά τον αγώνα στο Καραϊσκάκη να υπάρχει απογοήτευση στον κόσμο της ΑΕΚ. Η περσινή σεζόν όμως πέρασε και έδωσε τόσα πολλά μαθήματα που δυστυχώς υπάρχει πολύς κόσμος ο οποίος είτε είχε «διαβάζει» όσα θέλει να διαβάσει, είτε δεν τα θυμάται, είτε δεν αντιλήφθηκε τίποτα.

Το μεγαλύτερο μάθημα που σε προσωπικό επίπεδο «διάβασα» πέρυσι είναι πως σε ένα πρωτάθλημα που παίζεται στα ίσια μεταξύ καλών ομάδων, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Πέρυσι η ΑΕΚ πήγε στα πλέι οφ στη Λεωφόρο και ήθελε νίκη για «κλειδώσει» τον τίτλο. Έκανε ματσάρα όμως το τελικό 0-0 συνέχιζε να δίνει το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό. Μετά ήρθε ο Ολυμπιακός στη Φιλαδέλφεια. Ο ΠΑΟΚ την ίδια ώρα πήρε ισοπαλία από τον ΠΑΟ στη Λεωφόρο, όμως η ΑΕΚ δεν κατάφερε να κερδίσει η ίδια τον ΟλυμπιακόIσοπαλία και στη Φιλαδέλφεια και ο ΠΑΟ συνέχιζε να κρατά την τύχη στα χέρια του. Και πήγαμε προτελευταία αγωνιστική. ΟλυμπιακόςΠαναθηναϊκός στο άδειο Καραϊσκάκη και 1-0. ΆρηςΑΕΚ 1-2 και τελευταία αγωνιστική ήρθε το πρωτάθλημα στη Φιλαδέλφεια.

Ουσιαστικά ό,τι είχε κάνει πέρυσι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε τρεις ευκαιρίες να πάρει αποτέλεσμα και το πρωτάθλημα και δεν τα κατάφερε, κάνει φέτος η ΑΕΚ!

Απομένει μία τελευταία αγωνιστική. Η ΑΕΚ, θεωρητικά, θα έχει εύκολο έργο με τη Λαμία. Ο Άρης υποδέχεται τον ΠΑΟΚ. Θα «σκυλιάσει» ο Άρης να κόψει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ. Και καλά θα κάνει. Όπως «σκύλιασε» την Τετάρτη ο Ολυμπιακός και κατάφερε να κερδίσει την ΑΕΚ, ώστε να μην πανηγυρίσει μέσα στο γήπεδό του το πρωτάθλημα, το ίδιο θα κάνει και ο Άρης, ώστε να μην πανηγυρίσει ο ΠΑΟΚ τον τίτλο στο Χαριλάου. Κανείς δεν ξέρει αν θα τα καταφέρει, αλλά κίνητρο και μάλιστα τεράστιο υπάρχει.

Και πάμε στον ΑΕΚτζή. Άλλο η απογοήτευση κι άλλο η ισοπέδωση και η μιζέρια ορισμένων που δεν λέει να φύγει από πάνω τους! Τι πάει να πει «δεν θα πανηγυρίσω το πρωτάθλημα αν έρθει;». Τι τρέλα είναι αυτή; Γιατί να μην το πανηγυρίσεις καλέ μου φίλε; 36 ματς υπάρχουν, 35 έχουν δοθεί. Αν κερδίσει ο ΠΑΟΚ και τον Άρη μαγκιά του και μπράβο του που θα στεφθεί πρωταθλητής. Θα το αξίζει.

Αν δεν τον κερδίσει και το πάρει η ΑΕΚ, κερδίζοντας τη Λαμία, γιατί να μην το χαρεί ο ΑΕΚτζής το πρωτάθλημα; Από που προκύπτει αυτό το αυτομαστίγωμα, πάλι; Επειδή μπορεί να μην πάρεις τον τίτλο όπως τον είχε ονειρευτεί, αλλά με άλλο τρόπο;

Μία νίκη έχει κάνει φέτος η ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ. Μία νίκη και ο ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ. Τα άλλα δυο ματς ήρθαν ισόπαλα με τον ΠΑΟΚ να ισοφαρίζει στο 90’. Μαραθώνιος είναι το πρωτάθλημα. Όλα μετράνε μέχρι το τέλος. Για να τελειώνουμε: Την Κυριακή η Φιλαδέλφεια θα είναι κατάμεστη και μέσα δεν θα υπάρχει ίχνος μιζέριας. Έμεινε μία τελευταία μάχη και ναι δεν είναι στο χέρι της ΑΕΚ ο πόλεμος, όμως, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος μπορούν να έρθουν τα συνδυαστικά αποτελέσματα που χρειάζονται και το πρωτάθλημα να παρκάρει ξανά στη Φιλαδέλφεια.

Από εκεί και πέρα συνεχώς ακούγεται η φράση «κάντε κριτική». Το να γράφεις, να λες και να αναγνωρίζεις ότι η ΑΕΚ ήταν κάκιστη στο Καραϊσκάκη δεν είναι κριτική; Αλλά ο κοσμάκις διψάει για «αίμα». Τρελαίνεται να διαβάζει και να βλέπει παίκτες και προπονητές στα… μαγνταλάκια.

Άλλο να τονίζεις κάποιες αδυναμίες, κάποια λάθη, κάποια προβλήματα και άλλο να ζητάς αποκαθήλωση. Αν η ΑΕΚ ήταν καλά αγωνιστικά θα είχε πάρει από τον Μάρτη το πρωτάθλημα. Χαίρω πολύ! Δεν είναι γενικά η ΑΕΚ όπως ελπίζαμε να ήταν, αλλά πάει τη μάχη ως το τέλος για δεύτερη σεζόν! Και είναι η μοναδική που το έχει πετύχει! Ο ΠΑΟΚ πέρυσι θυμίζω ότι τερμάτισε 4ος με 67 βαθμούς, ενώ η ΑΕΚ είχε 83! Επειδή, δηλαδή, δεν το πήρε τον Μάρτη, επειδή έτσι είχαμε… φανταστεί ότι μπορούσε να συμβεί ή δεν το πήρε μέσα στο Καραϊσκάκη και επειδή μπορεί να το πάρει τελευταία αγωνιστικά αν κερδίσει εκείνη τη Λαμία και δεν κερδίσει ο ΠΑΟΚ τον Άρη στο Χαριλάου, δεν θα το χαρείς; Είναι τρέλα αυτό το πράγμα! Τρέλα.

Μπερδεύεται το μυαλό ορισμένων μεταξύ λαχτάρας, απογοήτευσης, επιθυμίας, φαντασίας και… κριτικής. Αν η ΑΕΚ πάρει το πρωτάθλημα θα το αξίζει γιατί έφτασε με τα αποτελέσματα που πήρε ΟΛΗ τη χρονιά να έχει όλες τις ισοβαθμίες με όλους τους διεκδικητές! Ολες! Κάτι καλό έκανε δηλαδή! Αν το πάρει ο ΠΑΟΚ θα το πάρει γιατί κι αυτός έκανε κάτι καλά μέσα στη σεζόν με αποκορύφωμα το σούπερ φινάλε του. Απλά τα πράγματα και ποδοσφαιρικά.

Είναι εκπληκτικό πάντως να προεξοφλούμε καταστάσεις πριν δούμε τα γεγονότα και να θεωρούμε κάτι τελειωμένο (αρνητικά ή θετικά) πριν έρθει το τέλος. Για το ματς στο Φάληρο δεν υπάρχουν πολλά να γραφτούν. Ηταν κακή η ΑΕΚ. Σοκαριστικά κακή και πιεσμένη. Αυτό τα λέει όλα. Προπονητής και παίκτες έχουν ευθύνες. Όμως θεωρώ και πιο λογικό και πιο σοφό η όποια γενική κριτική γίνει να γίνει από Δευτέρα. Δεν έχει ουσία τώρα! Δεν θα αλλάξει κάτι αν γίνει τώρα. Και πραγματικά είτε έρθει το πρωτάθλημα και φέτος στη Φιλαδέλφεια, είτε όχι, δεν θα επηρεάσει σε τίποτα απ’ όσα πρέπει να γίνουν το καλοκαίρι. Και κάτι τελευταίο: καλές οι φιέστες και οι τίτλοι, αλλά στα δύσκολα φαίνεται η οικογένεια. Ο ΑΕΚτζής το ξέρει καλά αυτό στα 100 χρόνια ζωής του συλλόγου. Και την Κυριακή η γεμάτη Φιλαδέλφεια είναι μία ακόμα απόδειξη πως και οικογένεια είναι αυτή η ομάδα και επίπεδο έχει αλλάξει και το μέλλον της μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0