Football Talk

Από την Championship στην Premier League και πάλι… πίσω; Σέφιλντ, Μπέρνλι και Λούτον το «ξαναέκαναν», 26 χρόνια μετά!

Από την Championship στην Premier League και πάλι… πίσω; Σέφιλντ, Μπέρνλι και Λούτον το «ξαναέκαναν», 26 χρόνια μετά!

Μία αγωνιστική πριν το φινάλε της σεζόν, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπέρνλι και Λούτον ξέρουν ότι η επόμενη μέρα θα τις βρει στην Championship. Μόλις ένα χρόνο μετά την άνοδό τους, κάτι που είχε να συμβεί σε επίπεδο Premier League από τον… προηγούμενο αιώνα!

Πέρυσι τέτοιον καιρό, Μπέρνλι, Λούτον και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ κέρδιζαν την άνοδο στην Premier League και ανυπομονούσαν για τη νέα σεζόν που θα τις έβρισκε στα μεγάλα «σαλόνια» του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Δώδεκα μήνες μετά και οι τρεις παίρνουν τον δρόμο της… επιστροφής. Η Σέφιλντ πραγματοποίησε μία κάκιστη σεζόν, με μόλις 16 βαθμούς και τρεις νίκες. Με τα 101 γκολ παθητικό, έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της Premier League που δέχεται τόσα τέρματα σε σύνολο 38 αγωνιστικών.

Δεύτερη από το τέλος η Μπέρνλι, η οποία πέρυσι εντυπωσίασε και συγκεντρώνοντας 101 βαθμούς κέρδισε την απευθείας άνοδο. Φέτος, η ομάδα του Βινσέντ Κομπανί δεν έκανε τα αναμενόμενα, απογοήτευσε και μετά την ήττα από την Τότεναμ το Σάββατο (11/05, 2-1), έμεινε στους 24 βαθμούς και έπεσε μαθηματικά στην Championship.

Η Λούτον είναι η τρίτη που θα πάρει το ταξίδι της επιστροφής. Η πιο αξιόμαχη από τις άλλες δύο, το πάλεψε όσο μπορούσε, αλλά στο τέλος έμεινε με την «πικρή» γεύση. Με 26 βαθμούς βρίσκεται στην 18η θέση, μαθηματικά δεν έχει υποβιβαστεί, αλλά είναι ακατόρθωτο να παραμείνει στην κατηγορία, λόγω της διαφοράς τερμάτων με την Νότιγχαμ Φόρεστ.

Συνεπώς, οι τρεις τους πέφτουν κατηγορία… μαζί, ένα χρόνο μετά τον προβιβασμό τους. Αυτό είναι κάτι που σπάνια βλέπουμε να συμβαίνει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Βέβαια, έχει ξαναγίνει, μόλις μία φορά.

Πότε; Το μακρινό 1997/1998. Τότε, ήταν οι Κρίσταλ Πάλας, Μπάρνσλεϊ και Μπόλτον που είχαν ακολουθήσει ακριβώς το ίδιο μονοπάτι. Την προηγούμενη σεζόν ανέβηκαν στην Premier League, όμως η επόμενη χρονιά ήταν… καταστροφική και  οδηγήθηκαν ξανά στη δεύτερη κατηγορία.

Τελευταία είχε τερματίσει η Πάλας με 33 βαθμούς, ακολούθησε η Μπάρνσλεϊ με 35 και η Μπόλτον με 40, όσους είχε και η Έβερτον που σώθηκε στη διαφορά τερμάτων. 

Τώρα, 26 χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά, για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα!

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0