Football Talk

Eurovision- EURO: Ποια χώρα έχει κατακτήσει και τα δύο μέσα σε μία χρονιά; (video)

Eurovision- EURO: Ποια χώρα έχει κατακτήσει και τα δύο μέσα σε μία χρονιά; (video)

Σήμερα (07/05) ξεκινά ο 68ος Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Μάλμε της Σουηδίας, ένα μήνα πριν λάβει χώρα το Euro στα γήπεδα της Γερμανίας. Ήρθε η ώρα να δούμε ποια χώρα έχει καταφέρει να κερδίσει και τα δύο σε χρονιά που έχουν διεξαχθεί ταυτόχρονα αυτά τα δύο μεγάλα events.

Γράφει ο σπουδαστής του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ: Νικόλας Παχής

«Συνδέονται το Euro και η Eurovision;» ρωτά κανείς βλέποντας τον τίτλο του άρθρου. Υπό μια έννοια ναι, καθώς αμφότερα αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα γεγονότα της Γηραιάς Ηπείρου, σχετικά με τη μουσική και τον αθλητισμό, τα οποία και προσελκύουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό τηλεθεατών ανά την οικουμένη. Στα 60 χρόνια και βάλε που διεξάγονται και τα δύο, μόλις μία φορά έχει τύχει μια χώρα να κερδίσει και τα δύο σε χρονιά που συμπίπτουν.

Αυτή ήταν η Ιταλία, το 2021. Στη Eurovision του Ρότερνταμ, η οποία είχε μετατεθεί για εκείνη τη χρονιά λόγω της πανδημίας του COVID-19, στις 22 του Μάη, το συγκρότημα «Maneskin», συγκλόνισε την Ευρώπη και κατάφερε μια πολύ μεγάλη νίκη με 524 βαθμούς, εκ των οποίων οι 318 προήλθαν από την τηλεψηφοφορία (televoting).



Μόλις λίγο καιρό αργότερα, στις 11 Ιουλίου, σε ένα κατάμεστο «Γουέμπλεϊ» στο Λονδίνο, η «σκουάντρα ατζούρα» του Ρομπέρτο Μαντσίνι, αποδείχθηκε ψυχραιμότερη στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην τύποις και ουσία γηπεδούχο Αγγλία και έφερε το Euro στη Ρώμη (1-1 η κανονική διάρκεια και η παράταση, 3-2 στη «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι), όπως κραύγασε ο Λεονάρντο Μπονούτσι με τη λήξη του τελικού («It’s coming to Rome»)!

Αξίζει να κάνουμε και μια μικρή αναφορά στο 2004. Εκείνη τη χρονιά, ο Σάκης Ρουβάς με το «Shake It», ταρακούνησε την Ευρώπη στην Κωνσταντινούπολη, αλλά έπεσε στον «τυφώνα» Ρουσλάνα, η οποία κατάφερε την πρώτη νίκη για την Ουκρανία στη δεύτερη μόλις συμμετοχή της (το 2003 είχε ντεμπουτάρει). Στις 4 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, η Εθνική μας ομάδα, σόκαρε τον κόσμο σηκώνοντας το Euro της Πορτογαλίας. Εάν νικούσε ο Σάκης τότε, θα ήμασταν η μοναδική χώρα που θα είχε καταφέρει αυτό που περιγράφουμε!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0