Football Talk

Το πιο «ελληνικό» UEFA Youth League: Οκτώ το έχουν πάρει, μόνο ο Ολυμπιακός το έκανε με… αυτόν τον τρόπο!

Το πιο «ελληνικό» UEFA Youth League: Οκτώ το έχουν πάρει, μόνο ο Ολυμπιακός το έκανε με… αυτόν τον τρόπο!

Και άλλες ομάδες το πήραν. Και άλλες ομάδες θα το… πάρουν. Ενδεχομένως όμως, καμία δεν θα το κάνει με τον τρόπο του Ολυμπιακού. Διότι συζητάμε για το πιο «ιδιαίτερο» UEFA Youth League, με τους «ερυθρολεύκους» να κάνουν ό,τι δεν μπόρεσε η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Άλκμααρ, σε τρεις απόπειρές τους!

Ένα υπέροχο ταξίδι έφτασε στο τέλος του. Ο Ολυμπιακός «έγραψε» τη δική του ιστορία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με την U-19 των «ερυθρολεύκων» να κατακτά το UEFA Youth League, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Συνάντησαν τη Μίλαν και ήταν κυρίαρχοι από την αρχή μέχρι το τέλος. Το άξιζαν, το γνώριζαν και αποφάσισαν να «τελειώσουν» κάθε είδους συζήτηση μέσα σε επτά λεπτά. Ο Μουζακίτης έκανε το 1-0 στο 59ο λεπτό και 120 δευτερόλεπτα αργότερα, ήρθε το 2-0 από τον Παπακανέλλο.

Στο 66’ ο Μπακούλας διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα και με το 3-0 ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά τη διοργάνωση, στον 10ο τελικό που έλαβε χώρα ποτέ!

Πλέον, οι διαφορετικές χώρες που έχουν φτάσει σε τέτοιου είδους επιτυχία είναι… έξι. Είναι στην κορυφή η Ισπανία των τριών κατακτήσεων, χάρη στις δύο της Μπαρτσελόνα και τη μία της Ρεάλ Μαδρίτης, ακολουθεί η Αγγλία με μία λιγότερη, με την Τσέλσι να έχει σηκώσει δις το τρόπαιο. Δύο έχει και η Μπενφίκα, από μία για Πόρτο και Μπενφίκα και εν συνεχεία περνάμε στην κατηγορία που ανήκει και η Ελλάδα.

Μία κατάκτηση η Αυστρία, μία η Ολλανδία, μία και η χώρα μας, χάρη στον εκπληκτικό Ολυμπιακό!

Υπάρχει όμως μία τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Youth League, συγκριτικά με τις ομάδες που αναφέραμε. Και αυτό διότι οι «ερυθρόλευκοι» το έκαναν, παίζοντας στον τελικό μόνο με Έλληνες ποδοσφαιριστές. Οι «11» εκλεκτοί του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου και οι τέσσερις παίκτες που πέρασαν στο ματς ως αλλαγή, ήταν Έλληνες.

Καμία άλλη ομάδα έχει κατακτήσει το τρόπαιο, με ανάλογο τρόπο. Τρεις πλησίασαν, ένας τους το χάλασε! Η πρώτη περίπτωση αφορά τον τελικό του 2018, όταν η Μπαρτσελόνα επικράτησε με 3-0 της Τσέλσι και σήκωσε το δεύτερο της τρόπαιο στον θεσμό. Μόνο ένας έκανε τη διαφορά, αλλά ο συγκεκριμένος, που δεν ήταν Ισπανός, έκανε και τη διαφορά τον τελικό. Ο λόγος για τον Αλεχάντρο Μαρκές, που σκόραρε δις!

Η δεύτερη περίπτωση αφορά και πάλι ισπανική ομάδα. Τη Ρεάλ Μαδρίτης, που το 2020, κέρδισε με 3-2 την Μπενφίκα. Όλοι ήταν Ισπανοί, πλην ενός, που «χάλασε» το ρεκόρ, μόλις με 20 λεπτά παρουσίας. Ο λόγος για τον Πίτερ Φεντερίκο, που μπήκε στο ματς ως αλλαγή.

Και φτάνουμε στον περσινό τελικό, της Άλκμααρ με τη Χάιντουκ Σπλιτ, στο «εύκολο» 5-0 των Ολλανδών! Όλοι προέρχονταν από την ολλανδική σχολή, πλην του Σουριναμέζου, Γιαβέν Γκερόλντ.

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης, που κατακτά το τρόπαιο, μόνο με Έλληνες ποδοσφαιριστές. Με παίκτες που προέρχονται από την χώρα που εκπροσωπεί ο σύλλογος. Και ναι, αυτό τον καθιστά διαφορετικό…


Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0