Football Talk

ΠΑΟΚ: Αν φύγει «αλώβητος» από το Βέλγιο, υψώνει… εμπόδια που η Μπριζ δεν έχει ξεπεράσει ποτέ! (video)

ΠΑΟΚ: Αν φύγει «αλώβητος» από το Βέλγιο, υψώνει… εμπόδια που η Μπριζ δεν έχει ξεπεράσει ποτέ! (video)

Ποιο είναι για τον ΠΑΟΚ το «μυστικό» της πρόκρισης στα ημιτελικά του Europa Conference League; Να μην ηττηθεί στο Βέλγιο! Και αυτό, διότι όπως δείχνει η ιστορία, η Κλαμπ Μπριζ βλέπει… εφιάλτες σε κάθε της επίσκεψη στην Ελλάδα!

Ένα βήμα πριν την είσοδο στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του Europa Conference League, ο ΠΑΟΚ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κλαμπ Μπριζ (11/04, 22:00). Το «ξέσπασμα» με τα πέντε γκολ κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, του χάρισε μία επική πρόκριση για τα προημιτελικά, παρά την ήττα με 2-0 στην Κροατία.

Αυτά όμως, ανήκουν πια στο παρελθόν. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου στρέφει το βλέμμα της στο μέλλον και επικεντρώνεται στην… επικίνδυνη αποστολή που έχει στο Βέλγιο.

Εκεί, θέλει να κάνει το πρώτο βήμα. Να δώσει συνέχεια στο ευρωπαϊκό όνειρο. Η αλήθεια είναι ότι οι επισκέψεις του στη συγκεκριμένη χώρα, κρύβουν… χαμόγελα στις περισσότερες περιπτώσεις!

Συγκεκριμένα, έχει αγωνιστεί εκτός έδρας με ομάδες από το Βέλγιο τέσσερις φορές, γνωρίζοντας την ήττα μόλις σε μία εξ αυτών! Αυτή εντοπίζεται στο μακρινό 1967, όταν είχε χάσει από τη Λιέζ με 3-2, στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Διεθνών Εκθέσεων, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί από τη συνέχεια.

Έκτοτε, έχει μόνο θετικά αποτελέσματα. Το 1991, νίκησε με 0-1 τη Μαλίν στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA, παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση χάρη στο «χρυσό» γκολ του Μπορμπόκη στο 85', ενώ το 2010 στο Europa League, βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την τωρινή του αντίπαλο. Τότε, είχε σταθεί όρθιος στη Μπριζ, μένοντας στο ισόπαλο 1-1.

Η τελευταία του κόντρα με βελγικό σύλλογο, ήρθε τον Μάρτιο του 2022, στη φάση των «16» του Europa Conference League. Αντίπαλος ήταν η Γάνδη, την οποία κέρδισε τόσο εντός έδρας (1-0), όσο και στον επαναληπτικό μακριά από την Ελλάδα (1-2), θέτοντάς την εκτός συνέχειας!

Επομένως, ταξιδεύει με καλούς… οιωνούς. Και αν αναλογιστούμε και κάτι άλλο, ίσως η κατάσταση γίνει ακόμα πιο ευνοϊκή για τον ΠΑΟΚ, σε περίπτωση που φύγει χωρίς ήττα από τη Μπριζ.

Παρατηρώντας τις αναμετρήσεις της βελγικής ομάδας στην Ελλάδα, θα συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχει καταφέρει να φύγει ποτέ με τη νίκη στις αποσκευές της! Πέρα από τη «μάχη» της το 2010 με τους Θεσσαλονικείς, έχει πατήσει στη χώρα μας ακόμα πέντε φορές.

Απολογισμός; Τρεις ήττες και δύο ισοπαλίες! Σε μία περίπτωση, η ΑΕΚ την «διέλυσε» με 3-0 για τα προκριματικά του Europa League το 2017, ενώ στις υπόλοιπες είχε κοντραριστεί με τον Παναθηναϊκό.

Το 1977 ηττήθηκε με 1-0 στην Αθήνα, στον επαναληπτικό της φάσης των «16» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, χωρίς όμως να το πληρώσει, αφού είχε επικρατήσει με 2-0 στο Βέλγιο. Ακολούθησαν δύο ισοπαλίες, 2-2 το 1988 στα προημιτελικά του Κυπέλλου UEFA και 0-0 το 1994 στη φάση των «16» του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ωστόσο η Μπριζ σε αμφότερες τις περιπτώσεις πλήγωσε τους «πράσινους» στην έδρα της, επικρατώντας με 1-0, για να πάρει εκείνη την πρόκριση.

Η τελευταία επίσκεψη των Βέλγων στην Ελλάδα στην έδρα του Παναθηναϊκού ήταν το 2015, όταν έχασαν με 2-1 από το «τριφύλλι», στο πρώτο ματς του τρίτου προκριματικού γύρου του Champions League. Για άλλη μια φορά όμως, εκμεταλλεύτηκαν το «σπίτι» τους, κέρδισαν με 3-0 και προκρίθηκαν στην επόμενη φάση.

Ποιο είναι λοιπόν το… κλειδί της πρόκρισης για τον ΠΑΟΚ; Να περάσει «αλώβητος» από την Μπριζ το βράδυ της Πέμπτης (11/04, 22:00)! Μετά, θα υποχρεώσει τον αντίπαλό του να κάνει κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ, εάν θέλει να τον αποκλείσει. Να κερδίσει στην Ελλάδα! Και με τον κόσμο στο πλευρό του, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει αποδείξει πως δεν φοβάται κανέναν!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0