Football Talk

«Μόνο ένας θα σηκώσει το Copa del Rey»: Η Μπιλμπάο καλείται να σπάσει «κατάρα» 40 ετών και η Μαγιόρκα να θυμηθεί εποχές… Ετό! (video)

«Μόνο ένας θα σηκώσει το Copa del Rey»: Η Μπιλμπάο καλείται να σπάσει «κατάρα» 40 ετών και η Μαγιόρκα να θυμηθεί εποχές… Ετό! (video)

Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που η Αθλέτικ Μπιλμπάο πανηγύρισε κάποιον τίτλο. Το ίδιο ισχύει και για την Μαγιόρκα. Οι δυο τους έρχονται αντιμέτωπες στο Copa del Rey απόψε (06/04, 23:00) στο Λα Κορτούχα της Σεβίλλης, σε έναν... ιδιαίτερο τελικό.

Ο πολυαναμενόμενος τελικός του Copa del Rey βρίσκεται μερικές ώρες πριν από τη σέντρα. Αθλέτικ Μπιλμπάο και Μαγιόρκα ρίχνονται στη μάχη το βράδυ του Σαββάτου (06/04, 23:00) σε μία σπουδαία αναμέτρηση, με έπαθλο το Κύπελλο.

Και οι δύο το θέλουν πολύ και οι δύο μετρούν πολλά… άνυδρα χρόνια. Μία από τις δύο, όμως, θα φτάσει στην πηγή και θα πιει το «νέκταρ» της κατάκτησης του τροπαίου, σε έναν θεσμό που, αν μη τι άλλο, παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα αν κοιτάξει κάποιος πόσο συχνά αλλάζει χέρια τα τελευταία χρόνια.

Η Μπαρτσελόνα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος από το 2015 έως και το 2018, με τέσσερις συνεχείς κατακτήσεις. Από εκεί και μετά, κάθε χρονιά ο Κυπελλούχος διαφέρει.  

Βαλένθια, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μπέτις και Ρεάλ Μαδρίτης συνθέτουν το «παζλ» των νικητών των τελευταίων ετών και, όπως γίνεται αντιληπτό, το βράδυ του Σαββάτου θα προκύψει ο έκτος διαφορετικός Κυπελλούχος Ισπανίας σε ισάριθμα έτη.


Είναι πράγματι εντυπωσιακό. Η Μπιλμπάο, στο διάστημα αυτό, κατάφερε να φτάσει δύο φορές στον τελικό, αλλά εκεί… πικράθηκε δις. Τόσο η «βαριά» ήττα με 4-0 από την Μπαρτσελόνα το 2021, όσο και εκείνη με 1-0 από τη «μισητή» Ρεάλ Σοσιεδάδ στο ντέρμπι της Χώρας των Βάσκων το 2020, παρέτειναν το χρονικό διάστημα που ο σύλλογος μένει… άτιτλος.

Μάλιστα, τις τελευταίες έξι φορές που έφτασε μέχρι τον τελικό του Copa del Rey, από το 1985 έως και το 2021, έφυγε με άδεια χέρια.

Φέτος, θα επιχειρήσει να δώσει τέλος σε μία «κατάρα» που κρατάει πλέον 40 χρόνια! Το 1984, τότε ήταν η τελευταία φορά που η Μπιλμπάο πανηγύρισε τον τελευταίο μεγάλο της τίτλο.


Στον τελικό του Copa del Rey απέναντι στην Μπαρτσελόνα του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα του και Σέζαρ Λουίς Μενότιη ομάδα του Χαβιέρ Κλεμέντε επικράτησε με 1-0 φτάνοντας μάλιστα στο νταμπλ εκείνης της σεζόν. Και έκτοτε… τίποτα, πέραν από δύο Σούπερ Καπ Ισπανίας.


Ποιο είναι το στοιχείο που συνδέει την Μπιλμπάο με την έτερη φιναλίστ της φετινής χρονιάς; Ότι και η Μαγιόρκα «γεύτηκε» τρόπαιο για τελευταία φορά σε έναν τελικό Copa del Rey.

Το 2003, είχε νικήσει με 3-0 την Ουέλβα, κατακτώντας τον μοναδικό της τίτλο μέχρι σήμερα. Έχοντας μάλιστα στο ρόστερ της, μεταξύ άλλων, τον γνώριμό μας Αριέλ Ιμπαγάσα και τον Σαμιουέλ Ετό, ο οποίος σκόραρε δύο γκολ στον τελικό.


Μάλιστα, είχε πετάξει εκτός στα προημιτελικά την πρωταθλήτρια της σεζόν 2002/2003, Ρεάλ Μαδρίτης των «γκαλάκτικος», με συνολικό σκορ 5-1, προτού προσπεράσει το εμπόδιο της φοβερής, εκείνη την εποχή,  Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στα ημιτελικά.  


Τώρα, βρίσκεται στον τελικό έχοντας αποκλείσει τις εξαιρετικές φέτος Τζιρόνα και Ρεάλ Σοσιεδάδ, την ώρα που η ίδια, με έξι βαθμούς πάνω από την επικίνδυνη ζώνη, δίνει τη δική της μάχη για τη σωτηρία. 


Από την άλλη πλευρά, η Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε έβγαλε νοκ-άουτ Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης στην προημιτελική και ημιτελική φάση, αντίστοιχα, με απόλυτους πρωταγωνιστές τα αδέρφια Γουίλιαμς, Νίκο και Ινιάκι


Η αλήθεια είναι, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσοι είναι ουδέτεροι ίσως θα ήθελαν να δουν και τις δύο να σηκώνουν την κούπα. Προφανώς, αυτό δεν μπορεί να συμβεί.


Αμφότερες ζουν και αναπνέουν για αυτό το ματς που είναι εξάλλου ιστορικό και βαρυσήμαντο και για τις δύο. Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, μόνο μία θα στεφθεί Κυπελλούχος και θα δώσει ένα τέλος στη χρόνια «ανομβρία».

Θα το σηκώσει η Αθλέτικ Μπιλμπάο για 24η φορά στην ιστορία της, 40 χρόνια μετά την τελευταία; Ή η Μαγιόρκα, 21 χρόνια από την πρώτη και τελευταία της κατάκτηση; Σε λίγες ώρες από τώρα, θα το μάθουμε!

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0