Football Talk

Οι κατηγορίες και τα ομαδικά στατιστικά που ξεχωρίζει ο Παναθηναϊκός στη Stoiximan Super League (Part 1)

Οι κατηγορίες και τα ομαδικά στατιστικά που ξεχωρίζει ο Παναθηναϊκός στη Stoiximan Super League (Part 1)

Η κανονική διάρκεια της Stoiximan Super League έλαβε τέλος και βρισκόμαστε επίσημα στην τελική ευθεία της σεζόν, στα Play Offs. Η πρώτη αγωνιστική έχει ολοκληρωθεί και η Εθνική Ελλάδας… διακόπτει την φυσιολογική ροή των αγώνων, για να προετοιμαστεί. Αυτές είναι οι κατηγορίες στις οποίες ξεχωρίζει ο Παναθηναϊκός μέχρι σήμερα, με τη βοήθεια του Sofascore!

Γράφει ο Δημήτρης Φεραδούρος

Η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος τελείωσε και πλέον έχουμε μπει επίσημα στην τελική ευθεία του θεσμού, εδώ που θα λογαριαστούν όλοι με όλους και θα κριθεί η κατάκτηση του τίτλου. Η πρώτη αγωνιστική έχει ολοκληρωθεί και πλέον έχουμε μπει σε… διάλειμμα για τις εθνικές ομάδες. Ένα διάλειμμα που θα διαρκέσει συνολικά τρεις εβδομάδες και τι καλύτερο από το να κάνεις έναν απολογισμό της χρονιάς μέχρι την παρούσα στιγμή!

Το θέμα που θα ασχοληθούμε θα χωριστεί σε δύο μέρη, στο πρώτο είναι οι ομαδικές διακρίσεις στον Παναθηναϊκό και στο δεύτερο οι ατομικές. Πάμε να ξεκινήσουμε λοιπόν στο ομαδικό κομμάτι, με την βοήθεια του Sofascore, όλες τις κατηγορίες που το «τριφύλλι» βρίσκεται στην πρώτη τριάδα στατιστικών!

Παρατηρώντας τον πρώτο πίνακα που κάποιος μπορεί να τον βρει ακόμα και στην βαθμολογία, είναι πως ο Παναθηναϊκός έχει την δεύτερη καλύτερη επίθεση μετά τον ΠΑΟΚ με διαφορά μόλις ένα γκολ, ενώ η ΑΕΚ ακολουθεί στην ίδια απόσταση τρίτη (66-65-64 γκολ). Το ίδιο ισχύει και για την αμυντική λειτουργεία, εκεί που ο Παναθηναϊκός έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος με 22 γκολ στο παθητικό, ισοβαθμώντας με τον ΠΑΟΚ, ενώ η ΑΕΚ είναι και πάλι αυτή που ακολουθεί με 25 γκολ.

ΦΩΤΟ_1.jpg

Παραμένοντας στο επιθετικό κομμάτι, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε, πως οι «πράσινοι» είναι οι ουραγοί στην πρώτη τριάδα στο κομμάτι των συνολικών σουτ ανά αναμέτρηση, με την ΑΕΚ να έχει την πρωτιά, τον Ολυμπιακό να βρίσκεται δεύτερος.  Ο Παναθηναϊκός ακολουθεί με 14,4 σουτ ανά παιχνίδι.

ΦΩΤΟ_2.jpg

Φυσικά, σύμμαχος του «τριφυλλιού» είναι και τα εύστοχα σουτ στην εστία, στα οποία κατά μέσο όρο είναι ισόβαθμος με τον «Δικέφαλο», μόνο που η διαφορά στην ομάδα του Τερίμ είναι πως το εν λόγω ποσοστό, έχει επιτευχθεί με λιγότερες ευκαιρίες. Πρακτικά, ο Παναθηναϊκός είναι πιο ουσιαστικός από την ΑΕΚ, ενώ ένα ακόμα στατιστικό που έρχεται να… απογειώσει το «τριφύλλι» είναι τα δοκάρια που έχει πετύχει, τα οποία στο σύνολο τους έρχονται στα 19. Δεύτερος και τρίτος είναι οι ΠΑΟΚ και Άρης αντίστοιχα και η τριάδα ολοκληρώνεται χωρίς Ολυμπιακό και ΑΕΚ, οι δύο με τα περισσότερα σουτ ανά παιχνίδι.

ΦΩΤΟ_3.jpg

Στις κατηγορίες σχετικά με την κατοχή της μπάλας και στις ακριβείς μεταβιβάσεις ανά αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός είναι πρωτοπόρος και είναι στοιχεία τα οποία είναι γνωστά για τους «πράσινους». Με ποσοστό 64% ξεπερνάει την ΑΕΚ κατά μόλις ένα εκατοστό στο κομμάτι της κατοχής. Η κυκλοφορία της μπάλας, είναι και αυτή ένα στοιχείο στο οποίο η ομάδα βασίστηκε από την εποχή Γιοβάνοβιτς στο build-up της και αυτό θα έχουμε την δυνατότητα να το παρατηρήσουμε περισσότερο και στα ατομικά στατιστικά, καθώς οι 480 ακριβείς πάσες ανά αγώνα καταρτίζει την ομάδα πρώτη, μακράν του δεύτερου ΠΑΟΚ.

ΦΩΤΟ_4.jpg

Μέσα σε όλα βέβαια, ο Παναθηναϊκός ανέβασε την ποιότητα του το περασμένο καλοκαίρι, αλλά η τρέχουσα σεζόν μπορούμε να πούμε πως είναι «απελευθέρωσης» για του παίκτες της ομάδας και νιώθουν πιο άνετοι στον αγωνιστικό χώρο. Μάλιστα, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας είναι δεύτεροι στις υλοποιημένες ντρίπλες ανά αγώνα, κάτω από Ολυμπιακό και πάνω από την ΑΕΚ.

ΦΩΤΟ_5.jpg

«Πατώντας» στο προηγούμενο, η αναβάθμιση της ποιότητας στην ομάδα φαίνεται και από τον μέσο όρο της βαθμολογίας που περισυλλέγουν οι παίκτες των «πράσινων» , με τις διαφορές να κρίνονται στο… νήμα, με αντιπάλους τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό.

ΦΩΤΟ_6.jpg

Οι στημένες φάσεις δεν μπορούμε να πούμε πως είναι το «δυνατό χαρτί» του Παναθηναϊκού, όμως διακρίνεται στα κερδισμένα κόρνερ, όπως επίσης και στις εκτελέσεις πέναλτι. Μπορεί να είναι η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα πέναλτι μαζί με τον Ολυμπιακό, όμως έχουν αξιοποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό. Η… ανερχόμενη ΑΕΚ, έχει τη δυνατότητα μέχρι και να ισοφαρίσει τους «αιώνιους».

ΦΩΤΟ_7.jpg

Για να μην παινεύουμε όμως μόνο το επιθετικό κομμάτι, ο Παναθηναϊκός, βρίσκεται πρώτος, ισόβαθμος με τον Άρη στα λεγόμενα «clean sheets», δηλαδή το πόσες φορές έχει διατηρήσει το μηδέν η άμυνα στο παθητικό της. Έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί και το επίτευγμα της καλύτερης άμυνας στο πρωτάθλημα.

ΦΩΤΟ_8.jpg

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0