Football Talk

Μυθική, αλλά όχι… πρωτόγνωρη εμπειρία: Προημιτελικά σε Κύπελλα Ευρώπης, με δύο ελληνικές ομάδες, μετά από 25 χρόνια! (video)

Μυθική, αλλά όχι… πρωτόγνωρη εμπειρία: Προημιτελικά σε Κύπελλα Ευρώπης, με δύο ελληνικές ομάδες, μετά από 25 χρόνια! (video)

Δύο ελληνικές ομάδες στα προημιτελικά του Europa Conference League! Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα δώσουν το «παρών» στους «8» ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ωστόσο αυτή η ευχάριστη συγκυρία, έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και μάλιστα… δις!

Το βράδυ της 14ης Μαρτίου του 2024 θα ξεχαστεί πολύ δύσκολα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ πανηγύρισαν δύο επικές προκρίσεις, αλλά ο τρόπος που εκείνος ήρθαν, τις καθιστά πραγματικά μυθικές.

Οι Θεσσαλονικείς έφεραν «τούμπα» την ήττα από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία (2-0), επικρατώντας με το εντυπωσιακό 5-1! Αλλά η βραδιά για την Ελλάδα, δεν είχε τελειώσει εκεί. Θα ακολουθούσε ο Ολυμπιακός, που κουβαλούσε στην «πλάτη» του το βαρύ 1-4 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Γ. Καραϊσκάκης.

Έψαχνε ένα θαύμα στον επαναληπτικό και όχι μόνο το βρήκε, αλλά φρόντισε να… διαγράψει τα πάντα, ήδη από το πρώτο ημίχρονο. Εκεί, ήταν μπροστά με 0-3, ενώ στο φινάλε, ακόμα κι αν χρειάστηκε η παράταση, έφτασε στο εμφατικό 6-1, για να βρεθεί, μαζί με τον «Δικέφαλο του Βορρά», στα προημιτελικά του Europa Conference League!

Μοιάζει ως κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Και όμως, έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν και όχι μόνο μία φορά! Για να εντοπίσουμε πάλι, δύο συλλόγους της χώρας μας, σε φάση των «8» των Κυπέλλων Ευρώπης, θα γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στις σεζόν 1984-85 και 1998-99.

Στην πρώτη περίπτωση, ο Παναθηναϊκός και η Λάρισα συνέχιζαν το ευρωπαϊκό τους ταξίδι, σε Κύπελλο Πρωταθλητριών και Κύπελλο Κυπελλούχων αντίστοιχα.

Οι «πράσινοι» εκείνη την περίοδο, είχαν αποκλείσει κατά σειρά τις Φέγενορντ, Λίνφιλντ και στους «8» έρχονταν αντιμέτωποι με την Γκέτεμποργκ. Πέρασαν με το νικηφόρο 0-1 από τη Σουηδία, για να ακολουθήσει το 2-2 στην Ελλάδα, που τους έστειλε ως τα ημιτελικά! Εκεί όμως, η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ έπεσε πάνω στη Λίβερπουλ, με αποτέλεσμα να γνωρίσει δύο ήττες (4-0 εκτός, 0-1 εντός), αποχαιρετώντας τη διοργάνωση.

Η Λάρισα από την άλλη πλευρά, βρισκόταν στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, έχοντας πετάξει εκτός τη Σιόφοκ και τη Σερβέτ. Η Ντιναμό Μόσχας αποτελούσε το επόμενο εμπόδιο, το οποίο απεδείχθη και ανυπέρβλητο.

Στην εντός έδρας αναμέτρηση, οι «βυσσινί» έμειναν στο 0-0, με τους Ρώσους στον επαναληπτικό να επικρατούν με 1-0, χάρη σε ένα μακρινό σουτ που έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και έπειτα στο έδαφος, ελάχιστα εκατοστά μέσα από τη γραμμή. Ο διαιτητής έδειξε σέντρα και έτσι, το εισιτήριο για την επόμενη φάση, κατέληξε στα χέρια της Ντιναμό.

Κάτι ανάλογο, είχε συμβεί και την αγωνιστική περίοδο 1998-99. Πρωταγωνιστές αυτή τη φορά ήταν ο Ολυμπιακός και ο Πανιώνιος. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στα προημιτελικά του Champions League, με τη Γιουβέντους να εμφανίζεται στον δρόμο τους.

Στο Τορίνο, η ήττα με 2-1 άφηνε τα πάντα ανοιχτά εν όψει του επαναληπτικού. Ένα ματς που έκανε το ΟΑΚΑ να… φλέγεται, όταν στο 13’ ο Γκόγκιτς χάριζε σκορ πρόκρισης στους Πειραιώτες. Ωστόσο, η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους, αφού στο πέντε λεπτά πριν το τέλος, ο άνεμος… πρόδωσε τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, αλλάζοντας την πορεία της μπάλας στον αέρα, με τον Αντόνιο Κόντε να γράφει το 1-1 και να χαρίζει την πρόκριση στους Ιταλούς.

Όσον αφορά τους «κυανέρυθρους», έφτασαν μέχρι τους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων την ίδια σεζόν, που αποτέλεσε και την τελευταία για τον θεσμό, πριν από την κατάργησή του από την UEFA.

Ο Πανιώνιος, έχοντας ξεπεράσει τα εμπόδια των Χάκα και Απόλλωνα Λεμεσού, ριχνόταν στη «μάχη» κόντρα στη Λάτσιο του Ματίας Αλμέιδα, που μετέπειτα κατέκτησε το τρόπαιο. Εκεί λοιπόν, θα σταματούσε και το ταξίδι του στην Ευρώπη, έπειτα από δύο «βαριές» ήττες από τους «λατσιάλι», με 4-0 (εντός) και 3-0 (εκτός).

Χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να επαναληφθεί η συγκεκριμένη συγκυρία. Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ όμως, είναι εδώ και συνεχίζουν να ονειρεύονται!

Τάσος Φαραός
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0