Football Talk

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «ζήλεψαν» το παρελθόν: Οι πιο επικές αλά… ελληνικά ανατροπές στα Κύπελλα Ευρώπης! (video)

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «ζήλεψαν» το παρελθόν: Οι πιο επικές αλά… ελληνικά ανατροπές στα Κύπελλα Ευρώπης! (video)

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ γύρισαν από την… κόλαση και στον επαναληπτικό «εξαφάνισαν» τις Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αντιστοίχως με δύο ανατροπές θα αφήσουν εποχή. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως, που μία ελληνική ομάδα πραγματοποιεί ένα τέτοιο ιστορικό αποτέλεσμα, σε μία ευρωπαϊκή αναμέτρηση.

Η χθεσινή ημέρα (14/03) ήταν η βραδιά των… ονείρων για το ελληνικό ποδόσφαιρό. Τα γκολ έπεσαν «βροχή», με τους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό να πραγματοποιούν δύο ανατροπές, βγαλμένες από τις πιο τρελές σκέψεις των οπαδών τους, για τα προημιτελικά του Europa Conference League.

Η προηγούμενη Πέμπτη (07/03) ήταν «εφιαλτική», καθώς ο Ολυμπιακός διασύρθηκε εντός έδρας από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με 4-1, ενώ ο ΠΑΟΚ δέχθηκε μία σκληρή ήττα με 2-0 στην Κροατία από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι πιθανότητες για πρόκριση και των δύο στους επαναληπτικούς, ήταν λίγες έως και μηδαμινές. Όμως επειδή ποδόσφαιρο είναι και ποτέ δεν πρέπει να λες… ποτέ, έγινε το αδιανόητο.

Το «καλό» ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου ο ΠΑΟΚ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο με το «μαχαίρι» στα δόντια και μέχρι το ημίχρονο κέρδιζε τους Κροάτες με 3-0. Το τελικό 5-1, έδωσε στον «Δικέφαλο» πανηγυρικά την πρόκριση, με τους 25.000 οπαδούς που κατέκλεισαν την Τούμπα, να παραληρούν με το θέαμα που αντίκριζαν.

Και ενώ πολλοί περίμεναν πως τα «θαύματα» θα σταματούσαν εκεί, οι «ερυθρόλευκοι» εμφανίστηκαν για να αποδείξουν το ακριβώς αντίθετο. Ένας Ολυμπιακός με περίσσιο θάρρος και τρομερά αποθέματα ψυχής, «πάτησε» τους Ισραηλινούς μέσα στην Σερβία και με «6αρα» πέρασε φορτσάτος στον επόμενο γύρο του Conference (6-1).

Ποιες όμως ήταν οι προηγούμενες ανατροπές ελληνικών ομάδων, στα Κύπελλα Ευρώπης, που άφησαν εποχή;

Ερυθρός Αστέρας – Παναθηναϊκός (4-1, 0-3  1970/71)

Είναι σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία, όχι μόνο του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τη σεζόν 1970/71, ο Παναθηναϊκός υπέγραψε την πιο «χρυσή» σελίδα στα χρονικά της Ελλάδας, όταν έφτασε μέχρι τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και αποτελεί την μοναδική ελληνική ομάδα που το έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, πριν βρεθεί στον μεγάλο τελικό, πρόσφερε μία ανεπανάληπτη στιγμή κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα για τα ημιτελικά. Η βαριά ήττα με 4-1 στο πρώτο ματς στο Βελιγράδι δεν άφηνε κανένα περιθώριο ελπίδας, με βάση και την εμφάνιση του «τριφυλλιού». Η ρεβάνς έμοιαζε να έχει διαδικαστικό χαρακτήρα, όμως τα δύο γκολ του Αντωνιάδη (2’, 54’) έφεραν αμέσως χαμόγελα. Ο Καμάρας (68’) ολοκλήρωσε τη μεγάλη ανατροπή και έστειλε τον Παναθηναϊκό στον τελικό, με ένα άκρως εμφατικό τρόπο.

ΚΠΡ – ΑΕΚ (3-0, 0-3 [6-7 πεν.] 1976/77)

Παρόμοια επιτυχία, κατάφερε να προσθέσει στην ιστορία της και η ΑΕΚ απέναντι στην ΚΠΡ. Ο αγγλικός σύλλογος ήταν από τις μεγαλύτερες δυνάμεις του «Νησιού», αλλά και ένα «φόβητρο» για το UEFA Cup της σεζόν 1976/77. Στα προημιτελικά, η Ένωση εμφανίστηκε στον δρόμο της και φυσικά, ήταν φανερό το ποιος ήταν φαβορί στο συγκεκριμένο ζευγάρι. Αυτός ο τίτλος επιβεβαιώθηκε μετά το πρώτο ματς στην Αγγλία, όπου η ΚΠΡ διέσυρε την ΑΕΚ με 3-0.

Φυσικά, οι πιθανότητες για πρόκριση ήταν πραγματικά ελάχιστες, όμως στην Ένωση δεν είχαν τίποτα να χάσουν από το να ρισκάρουν στη ρεβάνς. Η κατάμεστη Νέα Φιλαδέλφεια, «διέγραψε» το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα και έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς, οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να ισοφαρίσουν το συνολικό σκορ (3-0) και να κερδίσουν την τεράστια πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι, με απόλυτο «ήρωα» τον Χρηστίδη, ο οποίος μπήκε αλλαγή και απέκρουσε δύο εκτελέσεις των Άγγλων.

Χόνβεντ – Παναθηναϊκός (5-2, 1-5  1987/88)

Από τα πιο «τρελά» ματς στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Το ημερολόγιο έδειχνε 9 Δεκεμβρίου του 1987 και το «τριφύλλι» είχε διασυρθεί στην έδρα της ουγγρικής Χόνβεντ με 5-2 για το Κύπελλο UEFA. Το ΟΑΚΑ γέμισε με 75 χιλιάδες οπαδούς, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να στηρίξουν τους «πράσινους» και να τους σπρώξουν προς μία επική ανατροπή.

Μέχρι το 55’, η ομάδα του Βασίλη Δανιήλ είχε κάνει το καθήκον της. Ο φωτεινός πίνακας ήταν ήδη στο 3-0 και η εξέδρα είχε πάρει… φωτιά, όπως και οι ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο. Ο Φίτο (60’) σκόραρε σε «νεκρό» χρόνο για να μειώσει σε 3-1 αλλά οι γηπεδούχοι δεν στάθηκαν εκεί. Σαραβάκος (65’) και Μπαντσινίλας (82’) διαμόρφωσαν το τελικό 5-1 και έστειλαν τον Παναθηναϊκό στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0