Football Talk

Σεμπάστιαν Χένες: Ένα όνομα γεμάτο… Μπάγερν, «εκτοξεύει» τη Στουτγκάρδη στ’ αστέρια του Champions League! (video)

Σεμπάστιαν Χένες: Ένα όνομα γεμάτο… Μπάγερν, «εκτοξεύει» τη Στουτγκάρδη στ’ αστέρια του Champions League! (video)

Φέρνει το ένα θετικό αποτέλεσμα μετά το άλλο. Η Στουτγκάρδη ετοιμάζεται για ένα… επικό «διαστημικό» ταξίδι, με το δρομολόγιο να πλησιάζει όλο και πιο πολύ. Όπως κάθε επιτυχία, έτσι και αυτή, έχει ονοματεπώνυμο και ακούει σε εκείνο του Σεμπάστιαν Χένες.

Με τρένο δίχως φρένα μοιάζει η φετινή Στουτγκάρδη, που δεν λογαριάζει… τίποτα και κανέναν και πάει «φουλ» για Champions League. Μετά από 24 αγωνιστικές, η ομάδα του Σεμπάστιαν Χένες φιγουράρει πλέον στην τρίτη θέση της Bundesliga.

Μετά τη νίκη της επί της Βόλφσμπουργκ (02/03, 3-2) έφτασε τους 50 βαθμούς και βρίσκεται στο συν έξι από την τέταρτη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ή, αν προτιμάτε, στο πλην τέσσερα από τη δεύτερη Μπάγερν Μονάχου

Είναι πράγματι εντυπωσιακό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η ομάδα παλεύει τα τελευταία χρόνια για την παραμονή. Πέρυσι «σώθηκε» στα νοκ-άουτ του υποβιβασμού, νικώντας το Αμβούργο στις διπλές αναμετρήσεις, ενώ πρόπερσι τερμάτισε μόλις μία θέση πάνω από την επικίνδυνη ζώνη.


Φέτος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο Σεμπάστιαν Χένες, που ήρθε στο σύλλογο από την Χόφενχαϊμ τον Απρίλιο του 2023, πιστώνεται τη δουλειά που έχει γίνει σε αγωνιστικό επίπεδο.

Ένα επίθετο αρκετά γνώριμο στα… αυτιά των Βαυαρών και συνυφασμένο με την επιτυχία. Ο πατέρας του, Ντίτερ Χένες, υπήρξε παίκτης της Στουτγκάρδης και της Μπάγερν Μονάχου τις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Θείος του, και αδερφός του πατέρα του, ο «θρυλικός» Ούλι Χένες, που οδήγησε την Μπάγερν σε αναρίθμητα τρόπαια ως πρόεδρος του συλλόγου.

Ο… κληρονόμος του «βαριού» ονόματος, Σεμπάστιαν Χένες, τέσσερα χρόνια πριν είχε οδηγήσει τον τίτλο την δεύτερη ομάδα της Μπάγερν, στην τρίτη τη τάξει κατηγορία του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Φέτος, βλέπει την ομάδα του να διανύει μία εξαιρετική πορεία και να κυνηγά το «χρυσό» εισιτήριο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Με οδηγό της τον δεύτερο σκόρερ του πρωταθλήματος, Σερού Γκιρασί των 20 γκολ, δεύτερου πίσω μόνο από τον Χάρι Κέιν (27), η Στουτγκάρδη έχει την τρίτη καλύτερη επίθεση στην Bundesliga (55 τέρματα) και οι προηγούμενες κακές πορείες της είναι πλέον παρελθόν. «Συνοδηγός» του Γκιρασί, ο δανεικός από την Μπράιτον Ντενίζ Ουντάβ με 14 γκολ και πέντε ασίστ.


Και αν συνυπολογίσουμε σε αυτό τις αποχωρήσεις του καλοκαιριού, η ιστορία γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς δύο σημαντικά «γρανάζια» αφαιρέθηκαν από τη μηχανή. Ο Ντίνος Μαυροπάνος και ο Γουατάρου Έντο μετακόμισαν στο «Νησί» για λογαριασμό της Γουέστ Χαμ και της Λίβερπουλ, αντίστοιχα, αλλά η απουσία τους τείνει να έχει ξεχαστεί ήδη, δεδομένης της φετινής πορείας.

Μάλιστα, για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της δουλειάς του Χένες, αρκεί ένας σύντομος απολογισμός. Την περσινή σεζόν, μετά από 24 παιχνίδια, η Στουτγκάρδη βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας με 20 βαθμούς. Δηλαδή, 30 λιγότερους σε σχέση με φέτος! Ενώ τη σεζόν 2021/2022, είχε 31 λιγότερους συγκριτικά με τώρα.


Οι 50 βαθμοί που έχει συλλέξει φέτος είναι οι περισσότεροι που συγκέντρωσε ποτέ στην ιστορία της σε σύνολο 24 αγώνων, περισσότεροι ακόμη και από όταν στέφθηκε πρωταθλήτρια, τη σεζόν 2006/2007. Κι αν αναζητήσει κάποιος πότε ήταν η τελευταία φορά που η ομάδα τερμάτισε σε τόσο υψηλές θέσεις, θα χρειαστεί να γυρίσει στη σεζόν 2008/2009, όταν με 64 βαθμούς είχε βγει τρίτη.


Στην πρόσφατη αναμέτρηση με τη Βόλφσμπουργκ, στον πάγκο των «λύκων» καθόταν ένας… πρώην Βαυαρός. Ο Νίκο Κόβατς. Κάτι σαν μία συνάντηση μεταξύ του άλλοτε προπονητή της Μπάγερν με τον… μελλοντικό;

Δεν μοιάζει με άσχημη επιλογή, δεδομένου του δείγματος γραφής που έχει δείξει ο Χένες, αλλά και του παρελθόντος που τον συνδέει με το σύλλογο. Ένας νέος, ανερχόμενος προπονητής με φρέσκιες ιδέες που τον… επισκιάζει, εν μέρει, η αήττητη πορεία Μπάγερ Λεβερκούζεν του Τσάμπι Αλόνσο.

Ας μην προτρέχουμε όμως. Ο ίδιος είναι ευχαριστημένος στην Στουτγκάρδη και η συνεργασία με τους παίκτες του είναι άψογη. Μένουν δέκα αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και με την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα, φαίνεται σχεδόν απίθανο να χάσει από το χέρι της το εισιτήριο του Champions League. Και αυτό μέλλει να είναι το πιο όμορφο ταξίδι για τους φίλους της!

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0