Football Talk

Η νευροεπιστήμη στην υπηρεσία της Λίβερπουλ για τα πέναλτι θυμίζοντας ταινία του Λάνθιμου!

Η νευροεπιστήμη στην υπηρεσία της Λίβερπουλ για τα πέναλτι θυμίζοντας ταινία του Λάνθιμου!

Η Λίβερπουλ έχει προσλάβει εταιρεία νευροεπιστημόνων με σκοπό την αρτιότερη προετοιμασία στις εκτελέσεις πέναλτι. Μέσω της υπηρεσίας, τοποθετούνται ηλεκτρόδια στους ποδοσφαιριστές με στόχο την ανάγνωση της δραστηριότητα του εγκεφάλου, μία διαδικασία που φέρνει στο νου θύμησες… από την πρόσφατη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου!

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο στηρίζεται και εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τα δεδομένα (αγωνιστικά και επιστημονικά). Η μελέτη και επεξεργασία στοιχείων έχει φέρει επανάσταση, καθώς οι ομάδες είναι σε θέση να προετοιμάζονται για τα παιχνίδια τους λαμβάνοντας υπόψη πολλές περισσότερες παραμέτρους σε σχέση με το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι. Έτσι λοιπόν όσες ομάδες επιθυμούν να πρωταγωνιστούν σε επίπεδο «ελίτ» και δεν φείδονται χρημάτων, επενδύουν σε αυτούς τους τομείς.  

Η Λίβερπουλ αργότερα σήμερα αντιμετωπίζει την Τσέλσι στο Γουέμπλεϊ στον τελικό του League Cup (Carabao Cup) με τη σέντρα να έχει προγραμματιστεί για τις 17.00.

Στις προηγούμενες δύο συναντήσεις των δύο ομάδων τη σεζόν 2021/2022 στους τελικούς του League Cup και του FA Cup (Κύπελλο Αγγλίας), η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ κατέκτησε σε ισάριθμες περιπτώσεις τα τρόπαια, κατισχύοντας στη διαδικασία των πέναλτι. Εκτός από την ικανότητα, θα έλεγε κανείς πως η εξέλιξη αυτή συνιστά τύχη.

Το «γραφειάκι» των νευροεπιστημόνων στο Kirkby

Ίσως όμως να μην ήταν και τόσο τυχαίο, καθώς η ομάδα του Κλοπ, έχει από το καλοκαίρι του 2021 ξεκινήσει τη συνεργασία της με μία γερμανική εταιρεία νευροεπιστήμης (Neuro11) με στόχο να διαχειρίζεται όσο το δυνατό καλύτερα τις διαδικασίες που απαιτούν συγκέντρωση και ψυχραιμία. Η εταιρεία με έδρα το Πότσνταμ διοικείται από τους επιστήμονες, Νίκλας Χάουσλερ και Πάτρικ Χάντσκε οι οποίοι αναμένεται να δώσουν το παρόν στις κερκίδες του Γουέμπλεϊ στον αυριανό τελικό (25/02).

Οι επιστήμονες της Neuro11 έχουν ανοίξει «γραφειάκι» στο προπονητικό κέντρο της Λίβερπουλ στο Kirkby  με σκοπό να προετοιμάζουν εγκεφαλικά, όσο το δυνατόν αρτιότερα τους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Σε πρώιμο στάδιο, η δουλειά εστιάστηκε γύρω από τους σπεσιαλίστες (σε στημένες μπάλες) της ομάδας, Μο Σαλάχ και Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, όμως όπως εξομολογείται ο Χάουσλερ, «το έργο σταδιακά επεκτάθηκε και πλέον έχουν καταρτιστεί ατομικά πλάνα για κάθε μέλος της πρώτης ομάδας».

Ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους ποδοσφαιριστών και οι συνειρμοί με Λάνθιμο…

Στο άκουσμα «νευροεπιστήμη» πολλοί θα φαντάζονται την τοποθέτηση καλωδίων στους εγκεφάλους των ποδοσφαιριστών με στόχο την εισαγωγή γνώσης και εμπειρίας ή την επαναφορά στη ζωή, όπως συνέβη με την οσκαρική Μπέλα Μπάξτερ (Έμα Στόουν) στην πρόσφατη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου (Poor Things). Η σκέψη αυτή έχει λογική κατά το ήμισυ, καθώς πράγματι τοποθετούνται ηλεκτρόδια στους εγκεφάλους των ποδοσφαιριστών με σκοπό ωστόσο να «διαβάσουν» τους νευρώνες και να μετρήσουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου, επιχειρώντας με αυτό το τρόπο να φέρουν τους ποδοσφαιριστές στην ιδανική ψυχική κατάσταση.

BAXTER-MO_SALAHipiccy_image_1.jpg

«Παρέχουμε αυτά τα εργαλεία, ώστε όταν εκτελείται ένα πέναλτι ο ποδοσφαιριστής να είναι σε θέση να αγνοήσει τους περισπασμούς και να κάνει αυτό που πρέπει, δηλαδή να βάλει το πέναλτι» ανέφερε ο Χάουσλερ.

Με τη χρήση της υπηρεσίας, η Λίβερπουλ κέρδισε τρόπαιο, με κρίσιμο εκτελεστή… τον Κέλεχερ!

Η αλήθεια είναι πως η διαδικασία των πέναλτι βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της υπηρεσίας, και η επιτυχία της συνεργασίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της εταιρείας νευροεπιστήμης «κεφαλαιοποιήθηκε» στους τελικούς Κυπέλλου του 2022 τους οποίους η ομάδα του Κλοπ κέρδισε και τους δύο, αμφότερους απέναντι στην Τσέλσι, αμφότερους στη διαδικασία των πέναλτι, έχοντας 17/18 εύστοχες εκτελέσεις συνολικά (αστόχησε μόνο ο Σαντιό Μανέ, ενώ ευστόχησε σε κρίσιμο σημείο ο Κούιβιν Κέλεχερ).



Φαν Ντάικ: «Δεν είναι εύκολο να συγκρατήσεις τη νευρικότητά σου μέσα σε ένα κατάμεστο γήπεδο»

Ο αρχηγός της Λίβερπουλ, Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, εξέφρασε την πίστη του στις δυνατότητες της ομάδας, παρά τις σημαντικές απουσίες των Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Τζόουνς, Ζότα και του… ξεχασμένου Τιάγο Αλκάνταρα και υποστήριξε πως «πράγματι έχουμε εξασκηθεί στα πέναλτι τις τελευταίες εβδομάδες, όπου και αγωνιζόμαστε στα Κύπελλα. Το να εκτελέσεις όμως (πέναλτι) στο Γουέμπλεϊ, σε ένα γεμάτο γήπεδο θα είναι εντελώς διαφορετικό και θα πρέπει να είσαι πλήρως εστιασμένος στο στόχο. Το να συγκρατήσεις τη νευρικότητά σου μπροστά στον κόσμο δεν είναι εύκολο» ανέφερε ο Ολλανδός.

«Για παράδειγμα στο Κατάρ, είχαμε εξασκηθεί πολύ στα πέναλτι και μάλιστα στις προπονήσεις είχα ευστοχήσει σε όλα. Όταν όμως αγωνιστήκαμε με την Αργεντινή στον προημιτελικό, αστόχησα. Δυστυχώς και αυτό είναι μέρος του παιχνιδιού. Η παρουσία μας στο Γουέμπλεϊ θα είναι μία εκπληκτική εμπειρία και μία μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσουμε ένα ακόμη τρόπαιο, αλλά θα είναι δύσκολο. Η Τσέλσι είναι μία πολύ καλή ομάδα, έχει βρει συνοχή, και αποδίδει καλύτερο ποδόσφαιρο συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα. Με την ποιότητα που διαθέτει θα μπορούσε να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Από την πλευρά μου, θα προσπαθήσω να καθοδηγήσω τα παιδιά όσο το δυνατόν καλύτερα εντός και εκτός γηπέδου. Ευελπιστούμε πως θα τα καταφέρουμε και πως το απόγεμα της Κυριακής θα είναι εκπληκτικό για εμάς» κατέληξε ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός των «ρεντς».

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0