Football Talk

Κάποτε οι Ζιντάν, Μπράιτνερ και Νικολαΐδης, τώρα ο Κρόος: Αυτοί που «γύρισαν» από την... απόσυρση, για χάρη της εθνικής τους ομάδας! (video)

Κάποτε οι Ζιντάν, Μπράιτνερ και Νικολαΐδης, τώρα ο Κρόος: Αυτοί που «γύρισαν» από την... απόσυρση, για χάρη της εθνικής τους ομάδας! (video)
Τι και αν ο Τόνι Κρόος ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εθνική της Γερμανίας, τρία χρόνια πριν; Ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν του άλλαξε γνώμη και στο EURO 2024, θα δώσει το «παρών»! Σας θυμίζει κάτι; Λογικό, αφού η λίστα όσων «βγήκαν» από την απόσυρση και επέστρεψαν στην εθνική τους ομάδα, είναι μεγάλη και φτάνει από τον Πάουλ Μπράιτνερ, έως τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς!
Η ανακοίνωση του Τόνι Κρόος ότι θα βρίσκεται στην διάθεση της εθνικής Γερμανίας στο επερχόμενο EURO, ίσως δεν προκάλεσε αίσθηση. Είναι της «μόδας» μεγάλοι αθλητές, να επιστρέφουν στην εθνική τους ομάδα, μετά από κάποια βιαστική απόφαση ή μεγάλη απογοήτευση, που έφερε την απόσυρσή τους.

Ακόμα κι αν δεν προκάλεσε αίσθηση, όμως, το συγκεκριμένο γεγονός ήταν αρκετό, για να μας φέρει στην μνήμη μας μεγάλους Ευρωπαίους ποδοσφαιριστές, στα χνάρια των οποίων «βάδισε» ο Κρόος!

Και παρότι η λίστα είναι μακρά, το BN Sports ξεχώρισε τις 5+1 πιο χαρακτηριστικές και... μεγάλες επιστροφές, ξεκινώντας από τους Πάουλ Μπράιτνερ και Ρόι Κιν, για να φτάσει έως τους Ζινεντίν ΖιντάνΖλάταν Ιμπραΐμοβιτς, αλλά και τον «δικό» μας, Ντέμη Νικολαΐδη!

*Οι περιπτώσεις παρουσιάζονται με χρονική σειρά.

Πάουλ Μπράιτνερ (Γερμανία, 1982)

Πρώτος στη σχετική λίστα, ακόμα ένας Γερμανός. Ο Πάουλ Μπράιτνερ υπήρξε ένα από τα βασικά «γρανάζια» της Δυτικής Γερμανίας, όταν μεσουρανούσε στα '70s και '80s! Χωρίς υπερβολή, εκείνη την περίοδο φάνταζε με ασταμάτητη μηχανή, καθώς κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1972, το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1974 και έφτασε στον τελικό στο EURO το 1976!

Ο Μπράιτνερ, ωστόσο, απόλαυσε μόνο τις δύο πρώτες πορείες/κατακτήσεις, καθώς αποσύρθηκε από την εθνική ομάδα, αμέσως μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1974, στον τελικό του οποίου, είχε σκοράρει! Και μάλιστα, μέσω ενός πέναλτι, που όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, δεν ήταν προγραμματισμένο να το εκτελέσει αυτός!



Επτά χρόνια αργότερα (1981), ο Γιουπ Ντέρβαλ τον έπεισε να επιστρέψει και την επόμενη χρονιά, βρέθηκε στα γήπεδα της Ισπανίας, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982. Εκεί, έφτασε ξανά ως τον τελικό, σκόραρε, αλλά το τρόπαιο κατέληξε σε ιταλικά χέρια.

Κάπως έτσι, συγκαταλέγεται στους πέντε ποδοσφαιριστές που έχουν σκοράρει σε δύο διαφορετικούς τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τους ΠελέΒαβάΖιντάν και Εμπαπέ. Μόνο που ο Μπράιτνερ, το έπραξε έχοντας σταματήσει οκτώ χρόνια -περίπου- από την εθνική του ομάδα!



Ρόι Κιν (Ιρλανδία, 2004)

Από αυτήν την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ρόι Κιν. Ο Ιρλανδός σκληροτράχηλος χαφ ήταν μέλος της εθνικής του ομάδας που κατάφερε να φτάσει μέχρι τους «16» του Μουντιάλ του 2002.

Ωστόσο, ένας καυγάς με τον τότε προπονητή του, Μικ ΜακΆρθι, τον άφησε εκτός των κλήσεων του προπονητή του, την ίδια χρονιά. Ο ίδιος, μετά την απόφαση του τεχνικού του, έθεσε τον εαυτό του εκτός ομάδας!

Με την αλλαγή της ηγεσίας και την έλευση του Μπράιαν Κερ, αλλά και αρκετές συζητήσεις επί συζητήσεων, ο Ρόι Κιν επέστρεψε το 2004.

Έναν χρόνο αργότερα, το 2005, είπε το οριστικό «αντίο» στον ισόπαλο αγώνα, απέναντι στην Ελβετία, με την Ιρλανδία να μένει εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.



Χένρικ Λάρσον (Σουηδία, 2004/2008)

Επόμενος στην λίστα ένας ποδοσφαιριστής που αποσύρθηκε δύο φορές από την εθνική του ομάδα! Ο λόγος για τον Χένρικ Λάρσον.

Ο εμβληματικός επιθετικός των '90s και των '00s, κατέγραψε συνολικά 107 συμμετοχές και σκόραρε 37 φορές με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας, όντας μέλος της αποστολής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, όπου η χώρα του κατέλαβε την 3η θέση.  

Το πρώτο «αντίο», ήρθε 8 χρόνια αργότερα, μετά το Μουντιάλ του 2002 και τον αποκλεισμό στη φάση των «16», από την έκπληξη του τουρνουά, Σενεγάλη.



Το 2004 επέστρεψε για να καλύψει το κενό που άφηνε ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, λόγω καρτών. Παρά την αρχική του απροθυμία να αγωνιστεί στο EURO, έδωσε το «παρών» και με τρία γκολ στους ομίλους βοήθησε τη Σουηδία να φτάσει στα προημιτελικά! Εκεί, όμως, αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ολλανδία.

Αγωνίστηκε στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2006 και στην τελική του φάση, αλλά μετά τον αποκλεισμό στους «16», αποσύρθηκε ξανά από την εθνική ομάδα. Δεν είχε πει το οριστικό «αντίο», όμως.

Επέστρεψε το 2008, έπαιξε στο EURO της ίδιας χρονιάς και έριξε... αυλαία με τη Σουηδία, τον Οκτώβριο του 2009, σε ηλικία 38 ετών.



Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία, 2006)

Ο Ζινεντίν Ζιντάν μετά τον αποκλεισμό της υπερηχητικής Γαλλίας της εποχής, από την Ελλάδα στα προημιτελικά του EURO 2004, ανακοίνωσε την απόσυρσή του, από την εθνική ομάδα.

Ωστόσο, υπό τον κίνδυνο να μείνει η Γαλλία εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006, ανακάλεσε την απόφασή του.

Οι «τρικολόρ» είχαν τέσσερις ισοπαλίες στα προκριματικά και μόνο δύο νίκες (απέναντι σε Κύπρο και Νησιά Φερόε), έως την επιστροφή του Ζιντάν. Μετά από αυτήν, κέρδισαν τα τρία από τα τέσσερα ματς που απέμεναν και έδωσαν το «παρών» στα γήπεδα της Γερμανίας.

Και εκεί, υπήρξε ο απόλυτος ηγέτης και οδήγησε την εθνική του ομάδα, ως τον τελικό απέναντι στην Ιταλία. Ήταν γνωστό, πως θα ήταν το τελευταίο παιχνίδι στην καριέρα του γενικότερα και «γράφτηκε» με το πιο «πικρό» τέλος.

Ο «Ζιζού» με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι έβαλε μπροστά την ομάδα του με τους Ιταλούς να ισοφαρίζουν στο 19ο λεπτό.

Το ματς «οδηγήθηκε» στην παράταση, όπου ο Ζιντάν αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, μετά την ιστορική -πλέον- κουτουλιά στον Ματεράτσι, λέγοντας «αντίο» στα γήπεδα.



Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (Σουηδία, 2021)

Ακόμη ένας Σουηδός στην λίστα. Αυτήν τη φορά, ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς! Οι συστάσεις είναι περιττές. Όλοι γνωρίζουν τι έχει καταφέρει.

Ενώ όλα έδειχναν, ότι οι αγώνες στο EURO του 2016 θα ήταν οι τελευταίοι για τον Ζλάταν με τα χρώματα της εθνικής του, το 2021 και σε ηλικία 39 ετών, βρισκόταν ξανά στις κλήσεις της Σουηδίας!

Μάλιστα, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας του, ανακοίνωσε την Παρασκευή (16/02), πως ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς θα βραβευτεί σε φιλικό αγώνα το καλοκαίρι, για την προσφορά του. Έναν χρόνο, μετά την απόσυρσή του από τα γήπεδα.



Ντέμης Νικολαΐδης (Ελλάδα, 2001)

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και «άρωμα» Ελλάδας στην σχετική λίστα. Ο Ντέμης Νικολαΐδης, μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, και συγκεκριμένα τους Μιχάλη ΚασάπηΆκη Ζήκο και Ηλία Ατματσίδη, έθεσαν τον εαυτό τους εκτός εθνικής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα το 1999.

Όλα άλλαξαν για τον Ντέμη, ωστόσο, με τον ερχομό του Ρεχάγκελ στον πάγκο της εθνικής. Ο Γερμανός τεχνικός έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, για να πείσει τον Νικολαΐδη να ξαναφορέσει τα γαλανόλευκα.

Εν τέλει, πείστηκε και εντάχθηκε ξανά στην επίσημη αγαπημένη το 2001, με το πρώτο ματς στην επιστροφή του, να είναι το βαθμολογικά αδιάφορο για την Ελλάδα, αλλά ιστορικό, 2-2 με την Αγγλία στο Wembley. Ένα ματς, στο οποίο σκόραρε κιόλας!

Όσα ακολούθησαν, «μιλούν» από μόνα τους. Ο Ντέμης Νικολαΐδης έδωσε το «παρών» στα γήπεδα της Πορτογαλίας, έβαλε το δικό του λιθαράκι στην κατάκτηση του EURO το 2004 και τελικά, το τελευταίο ματς της καριέρας του, εκείνο απέναντι στη Γαλλία, το έπαιξε με τη φανέλα της Εθνικής.



Διονύσης Καλαϊζής
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0