Football Talk

Συμβαίνει και στην Αγγλία: Οι πέντε επαγγελματικές ομάδες που έκαναν ό,τι και ο Ολυμπιακός σε επτά μήνες!

Συμβαίνει και στην Αγγλία: Οι πέντε επαγγελματικές ομάδες που έκαναν ό,τι και ο Ολυμπιακός σε επτά μήνες!
Είναι 84. Οι 35 από αυτές ξεκίνησαν με άλλον άνθρωπο στην άκρη του πάγκου τους και συνεχίζουν με διαφορετικό. Πέντε από την τελευταία κατηγορία, έχουν προβεί σε τουλάχιστον… δύο προσλήψεις, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα, με τον Ολυμπιακό.

Μια έρευνα που περιλαμβάνει όλες τις απολύσεις προπονητών από τις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας. Συνεπώς, όπως αντιλαμβάνεστε, αναφερόμαστε στην Premier League, την Championship, τη League One και την League Two.

Πρόκειται συνολικά για 84 ομάδες. Είκοσι άλλωστε παίζουν στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, ενώ από 24 club συνθέτουν τις υπόλοιπες Λίγκες του «Νησιού». Δεν έχουμε βάλει στην κουβέντα τη National League που θεωρείται μη επαγγελματική και όποιος την παρακολουθεί γνωρίζει την απίθανη πορεία της Τσέστερφιλντ, που αναμένεται να επιστρέψει στη League Two.

Στρέφουμε λοιπόν την προσοχή μας στις υπόλοιπες. Συνολικά, έχουν προκύψει 35 απολύσεις προπονητών στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Συζητάμε δηλαδή για το 41% των προπονητών.

Από τους 84 προπονητές που ξεκίνησαν τη δουλειά τους στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, οι 49 συνεχίζουν ακάθεκτοι στην ίδια τεχνική ηγεσία. Η Premier League είναι το πρωτάθλημα με τις λιγότερες αλλαγές προπονητών. Μόνο η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχουν αλλάξει τον άνθρωπο στην άκρη του πάγκου τους, με τους Στιβ Κούπερ και Πολ Χέγκινγκμποτομ να αφήνουν τη θέση τους.

Στην Championship τα πράγματα είναι πιο… δύσκολα. Διότι το 50% των ομάδων έχουν αλλάξει προπονητή. Οι 12 από τις 24 ομάδες αποφάσισαν πως τα πράγματα δεν κυλούσαν όπως τα ήθελαν, με την Μπέρμιγχαμ να εντάσσεται σε μία ειδική κατηγορία, που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Στη League One έχουμε 10 αλλαγές προπονητών. Όλες σχεδόν οι ομάδες που κινδυνεύουν έλαβαν αυτή την απόφαση κατά τη διάρκεια της σεζόν, με τη Ρέντινγκ ίσως να αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις. Και αυτό διότι ο Ρούμπεν Σέλες έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη από άπαντες, την οποία «εξαργυρώνει» με τα πρόσφατα αποτελέσματά του. Πέντε ματς δίχως ήττα, δύο διαδοχικές νίκες, ισάριθμα clean sheets και οι «royals» εκτός «ζώνης» υποβιβασμού και τουλάχιστον δύο θέσεις πάνω από αυτήν, για πρώτη φορά στη σεζόν!

Τέλος, στη League Two, είχαμε μία απόλυση περισσότερη από τη League One. Φτάσαμε τις 11 δηλαδή, με την πιο «σοκαριστική» όλων να είναι αυτή του Λουκ Γουίλιαμς, που άφησε το έργο του στη Νοτς Κάουντι, προκειμένου να υπογράψει στη Σουόνσι.

Αναφέραμε νωρίτερα μία «ειδική» κατηγορία. Τι θέλουμε να πούμε με αυτό; Πως από τις 35 ομάδες που έχουν απολύσει προπονητή φέτος και παίζουν σε επαγγελματική κατηγορία στην Αγγλία, το 7% αυτών έχει προβεί και σε δεύτερη αλλαγή προπονητή!

Μόλις έξι τέτοιου είδους αποφάσεις έχουν παρατηρηθεί φέτος, με τη League One να κατέχει τα πρωτεία σε αυτή την στατιστική, καθώς οι τρεις εξ’ αυτών ήρθαν από ομάδες της. Το έκανε η Τσάρλτον, η Φλίτγουντ και η Μπρίστολ Ρόβερς. Οι δύο πρώτες «κινδυνεύουν», η πρώτη ξεκίνησε τη χρονιά με τον Τζο Μπάρτον στον πάγκο της και έδιωξε εν συνεχεία και τον βοηθό του.

Από την Championship, η Μπέρμιγχαμ ανεβάζει το εν λόγω ποσοστό, ενώ από τη League One έχουμε μόνο τη Φόρεστ Γκριν. Στην τελευταία μάλιστα, ο Τρόι Ντίνι συμμετείχε σε όλο αυτό το «χάος», όντας παίκτης – προπονητής για έξι αναμετρήσεις.

Συνεπώς, αν μπορούν πέντε ομάδες να αισθανθούν στον απόλυτο βαθμό την επιλογή του Ολυμπιακού να αλλάξει τουλάχιστον τρεις ανθρώπους στην ίδια σεζόν, αυτές είναι οι προαναφερθείσες. Όπως αντιλαμβάνεστε ήδη, καμία ομάδα έχει προβεί σε τέσσερις διαφορετικές προσλήψεις, ως στιγμής στην χρονιά!

Αναλυτικά, όλες οι επαγγελματικές αγγλικές ομάδες, που έχουν αλλάξει φέτος, τουλάχιστον μία φορά προπονητή:

Premier League (2)

Νότιγχαμ Φόρεστ: Στιβ Κούπερ, Νούνο Εσπιρίτο Σάντο

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ: Πολ Χέγκινγκμποτομ, Κρις Γουάιλντερ

Championship (12)

Μπλάκμπερν: Νταλ Τόμασον, Τζον Γιούστας

Χάντερσφιλντ: Νιλ Γουόρνοκ, Ντάρεν Μουρ

Μπέρμιγχαμ: Τζον Γιούστας, Γουέιν Ρούνεϊ, Τόνι Μόουμπρεϊ

Πλίμουθ: Στίβεν Σουμάχερ, Ίαν Φόστερ

Σουόνσι: Μίχαελ Νταφ, Λουκ Γουίλιαμς

Στόουκ: Άλεξ Νιλ, Στίβεν Σουμάχερ

Σάντερλαντ: Τόνι Μοουμπρέι, Μάικλ Μπιλ

Ρόδεραμ: Ματ Τέιλορ, Λιμ Ρίτσαρντσον

Μπρίστολ Σίτι: Νάιτζελ Πίρσον, Λίαμ Μάνινγκ

Μίλγουολ: Γκάρι Ρόουετ, Τζο Έντουαρντς

ΚΠΡ: Γκάρεθ Έινσγουορθ, Μάρτι Σιφουέντες

Σέφιλντ Γουένσντεϊ: Χίσκο Μουνιόθ, Ντάνι Ρολ

League One (10)

Πορτ Βέιλ: Άντι Κρόσμπι, (δεν έχει προσληφθεί ακόμη κάποιος)

Τσάρλτον: Ντιν Χόλντεν, Μίχαελ Άπλετον, Νέιθαν Τζόουνς

Φλίτγουντ Τάουν: Σκοτ Μπράουν, Λι Τζόνσον, Τσάρλι Άνταμ

Τσέλτεναμ: Γουέιντ Έλιοτ, Ντάρελ Κλαρκ

Λίνκολν: Μαρκ Κένεντι, Μίχαελ Σκουμπάλα

Όξφορντ Γιουνάιτεντ: Λίαμ Μάνινγκ, Ντες Μπάκινγκχαμ

Κέιμπριτζ: Μαρκ Μπόνερ, Νειλ Χάρις

Μπρίστολ Ρόβερς: Τζο Μπάρτον, ακολούθησε ο βοηθός Άντι Μάνγκαν, ο οποίος απολύθηκε επίσης από την ομάδα, επτά παιχνίδια μετά, Ματ Τέιλορ

Μπέρτον: Ντίνο Μάαμρια, Μάρτιν Πάτερσον

Σριούσμπερι: Μάθιου Τέιλορ, Πολ Χερστ

League Two (11)

Νοτς Κάουντι: Λουκ Γουίλιαμς, Στιούαρτ Μάιναρντ

Τζίλιγχαμ: Νιλ Χάρις, Στέφεν Κλέμενς

Τρανμίρ: Ίαν Ντόους, Νιγκέλ Άτκινς

Φόρεστ Γκριν: Ντέιβιντ Χόρσμαν, Τρόι Ντίνι, Στιβ Κότεριλ

Σάτον: Ματ ΓκρέιΣτιβ Μόρισον

Κόλτσεστερ: Μπεν Γκάρνερ, Ντάνι Κόουλι

Γκρίμσπι: Πολ Χερστ, Ντέιβιντ Άρτελ

Σάλφορντ: Νιλ Γουντ, Καρλ Ρόμπινσον

Μπράντφορντ: Μαρκ Χιουζ, Αλεξάντερ Γκρέιαμ

Σουίντον: Μίχαελ Φλιν, Γκάβιν Γκάνινγκ

Μόρκαμ: Ντέρεκ Άνταμς, Τζεντ Μπράναν

*Να επισημάνουμε πως δεν έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα την αλλαγή προπονητή της Γουλβς, διότι ο Ζούλιεν Λοπετέγκι έφυγε πριν από την έναρξη της σεζόν. Την καθοδηγεί πλέον ο Γκάρι Ο’ Νιλ.

 

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0