Football Talk

Ακτή Ελεφαντοστού του '24, όπως η Δυτική Γερμανία του '54: Από την «κόλαση» στον παράδεισο, σε έναν μήνα! (video)

Ακτή Ελεφαντοστού του '24, όπως η Δυτική Γερμανία του '54: Από την «κόλαση» στον παράδεισο, σε έναν μήνα! (video)
Ξεκίνημα με «τεσσάρα» εις βάρος της, απόλυση προπονητή, ασύλληπτες ανατροπές και ιστορικός θρίαμβος! Όλα αυτά σε έναν μήνα, που από εφιάλτης, εξελίχθηκε στο απόλυτο όνειρο για την Ακτή Ελεφαντοστού!
Η Ακτή Ελεφαντοστού κατάφερε να φτάσει ως το τέλος μιας εκπληκτικής διαδρομής. Η πορεία της ήταν γεμάτη από πρωτοφανή γεγονότα και ανατροπές, επομένως κι αυτή η ανατροπή που πέτυχε στο τελικό, κόντρα στη Νιγηρία, δε θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση.

Ο Κέσιε στο 62ο λεπτό, ισοφάρισε το γκολ του Εκόνγκ, και έγινε ο πρώτος Ιβοριανός που σκοράρει σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Και αυτό γιατί οι δύο προηγούμενες κατακτήσεις της Ακτής Ελεφαντοστού, πραγματοποιήθηκαν ύστερα από «λευκές» ισοπαλίες στους τελικούς, και νίκη στη διαδικασία των πέναλτι!

Στη συνέχεια, ο Σεμπαστιάν Αλέ πέτυχε το νικητήριο γκολ που άξιζε περισσότερο από τον καθένα, στο 81ο λεπτό, και μας έδωσε έναν ακόμη λόγο να τον θεωρούμε «ήρωα».


Η Ακτή έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ενώ τερμάτισε τρίτη στον όμιλό της. Και μάλιστα, χωρίς τον προπονητή με τον οποίο ξεκίνησε το τουρνουά.

Ο Ζαν Λουί Γκασέτ, απολύθηκε μετά το σοκαριστικό 0-4 από την Ισημερινή Γουινέα! Μία βαριά ήττα, που σε συνδυασμό με την κατάκτηση στο φινάλε, θύμισε σε αρκετούς την αντίδραση της Δυτικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954. Τότε που η Ουγγαρία την ισοπέδωσε με 8-3, αλλά στο τέλος, εκείνη σήκωσε το τρόπαιο. 

Τα στραβοπατήματα, λοιπόν, δεν λύγισαν την Ακτή Ελεφαντοστού και μετά την Αίγυπτο το 2006, έγινε η πρώτη διοργανώτρια του τουρνουά, που στο τέλος το κατέκτησε!

Οι Ιβοριανοί προκρίθηκαν στα νοκ-άουτ με τα χίλια ζόρια, αλλά απ’ ότι φαίνεται, η μοίρα τους είχε κλείσει ραντεβού με την ιστορία. Διαδοχικές προκρίσεις, η μια πιο απίθανη από την άλλη.

Πρώτο θύμα, η τέως κάτοχος του τίτλου Σενεγάλη στα πέναλτι. Στα προημιτελικά, μυθική ανατροπή επί του Μάλι, αφού με παίκτη λιγότερο βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 71΄, αλλά με Αντιγκρά στις καθυστερήσεις της κανονικής διάρκειας και Ντιακιτέ στις καθυστερήσεις της παράτασης, ολοκλήρωσαν μια μυθική ανατροπή!



Στα ημιτελικά, η πρόκριση ήρθε με πιο «φυσιολογικό» τρόπο, με τον Αλέ να είναι ο σκόρερ του τελικού 1-0 επί του Κονγκό, και στον τελικό ήρθε η νίκη με τον τρόπο που περιγράψαμε παραπάνω.

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ξανά η «βασίλισσα» του αφρικανικού ποδοσφαίρου, μετά από εννιά χρόνια. Και μία γρήγορη ματιά στην τότε ενδεκάδα της, αρκεί για να καταλάβει κανείς πόσα έχουν αλλάξει! 

Στον τελικό του 2015, είχε βασικούς, μόλις δύο παίκτες από την ενδεκάδα της Κυριακής (11/02), τους Οριέ και Γκραντέλ, ενώ σε αυτήν βρίσκονταν τα αδέρφια Τουρέ, ο Ζερβίνιο, και πολλά ακόμα γνωστά ονόματα, τα περισσότερα εκ των οποίων, βρίσκονταν και στην ομάδα του 2014, στο ματς που όλοι θυμόμαστε, κόντρα στην Εθνική Ελλάδας. Αντίπαλος της Ακτής σε εκείνον τον τελικό, ήταν η Γκάνα, με βασικό τον Μπάμπα Ραχμάν του ΠΑΟΚ!

Μετά το τελικό 0-0, που διατηρήθηκε και στην παράταση, έγινε μια συγκλονιστική διαδικασία πέναλτι, που ολοκληρώθηκε με τους δύο τερματοφύλακες να εκτελούν! Ο Μπαρί απέκρουσε το πέναλτι του Γκανέζου Ραζάκ, και στη συνέχεια τον νίκησε ο ίδιος από την άσπρη βούλα, χαρίζοντας τον τίτλο στη χώρα του!

Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, είναι γραφτό οι τίτλοι της Ακτής Ελεφαντοστού να συνοδεύονται όχι μόνο από ωραίες ιστορίες, αλλά και από συγκλονιστικά παιχνίδια!

Αντρέας Φούντας
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0