Football Talk

Οι Γερμανοί φίλαθλοι εκπέμπουν SOS και τα... σοκολατάκια πέφτουν «βροχή»! (video)

Οι Γερμανοί φίλαθλοι εκπέμπουν SOS και τα... σοκολατάκια πέφτουν «βροχή»! (video)

Τα στιγμιότυπα που απαθανατίζουν μαζικές ρίψεις μπαλών του τένις, ρίψεις σοκολατένιων νομισμάτων και τοποθετήσεις λουκέτων στις εστίες πληθαίνουν, με το γερμανικό ποδόσφαιρο να δείχνει πως βρίσκεται στο «σημείο βρασμού».

Τι συμβαίνει στα γερμανικά γήπεδα σε επίπεδο Bundesliga αλλά και χαμηλότερων κατηγοριών και οι φίλαθλοι έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στα κιγκλιδώματα;

Η μυστική ψηφοφορία που έφερε τα «πάνω – κάτω»

Για να πιάσουμε το «νήμα» από την αρχή, όλα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2023, όταν το σώμα της DFL (Γερμανικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου) που λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του γερμανικού ποδοσφαίρου στις κορυφαίες κατηγορίες, υπερψήφισε πρόταση, έχοντας την σύμφωνη γνώμη των 2/3 της πλειοψηφίας (ψήφοι 24 υπέρ, 10 κατά και 2 αποχές). Η εν λόγω πρόταση, αφορούσε την πώληση ενός μεριδίου τηλεοπτικών εσόδων σε ξένο επενδυτή. Άπαντες φοβήθηκαν πως το σχέδιο αυτό αποτελεί «κερκόπορτα» για την είσοδο κάποιου σαουδαραβικού fund στο τηλεοπτικό πεδίο, με στόχο την κατάκτηση του γερμανικού ποδοσφαίρου, γεγονός που κινητοποίησε άμεσα τη φίλαθλη γνώμη, η οποία ομόθυμα ζήτησε επανάληψη της ψηφοφορίας και διενέργειά της με διαφανείς διαδικασίες και φανερή ψήφο.

Υπήρχαν και υπάρχουν υποψίες πως πολλοί ιδιοκτήτες ή διευθύνοντες σύμβουλοι ομάδων ψήφισαν υπέρ της πρότασης, αντίθετα με την επίσημη θέση του συλλόγου. Μάλιστα, ο διοικητικός ηγέτης του Αννόβερο 96, Μάρτιν Κιντ «φωτογραφήθηκε» ως μία τέτοια περίπτωση. Παρά το γεγονός πως αρκετοί σύλλογοι έχουν ταχθεί υπέρ αυτής της πρότασης, εντούτοις δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για επανάληψη της ψηφοφορίας με τις αντιδράσεις πλέον να περνούν εντός των γηπέδων και τις κερκίδες να δίνουν το σύνθημα.

Μπαλάκια του τένις, σοκολατένια νομίσματα και λουκέτα στα… δοκάρια

Είναι ενδεικτικό πως η ανησυχία διατρέχει με έναν κάθετο τρόπο τους φιλάθλους όλων των ομάδων, σχεδόν ανεξαιρέτως, οι οποίοι πλέον σε κάθε παιχνίδι διαμαρτύρονται και προχωρούν σε ενέργειες συμβολικού χαρακτήρα με σκοπό να περάσουν το μήνυμά τους. Οι εικόνες με τα μπαλάκια του τένις, τις ρίψη σοκολάτων και εσχάτως την τοποθέτηση λουκέτων στις εστίες κάνουν την εμφάνισή τους με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο διάστημα, καθώς η συμφωνία που έχει ψηφιστεί φαίνεται πως μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Και αυτό γιατί έως τα τέλη Μαρτίου εκτιμάται πως θα επιτευχθεί η συμφωνία εξαγοράς ενός μεριδίου (που κυμαίνεται από 6% έως 9%) της θυγατρικής της DFL που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα του γερμανικού ποδοσφαίρου για τη περίοδο 2025 – 2029.

Ως προς το τι συμβαίνει στα γερμανικά γήπεδα; Ένας πραγματικός χαμός, καθώς οι φίλαθλοι απανταχού πριν από την έναρξη των παιχνιδιών προχωρούν σε μαζικές ρίψεις μπαλών του τένις και σοκολατένιων νομισμάτων με αποκορύφωμα την τοποθέτηση λουκέτων στην εστία, από τους φιλάθλους του Αμβούργου στην χθεσινή (9/2) αναμέτρηση της ομάδας τους με το Αννόβερο για τη δεύτερη κατηγορία. Το παιχνίδι συνεχίστηκε με μεγάλη καθυστέρηση, έπειτα από την απομάκρυνση των έξι κλειδαριών με σιδεροπρίονο!

Ισορροπίες σε «τεντωμένο» σκοινί

Οι ενέργειες των φιλάθλων είναι προφανώς συμβολικές. Ξεκίνησαν με μία σιωπηρή υποστήριξη των ομάδων τους για τα πρώτα δώδεκα λεπτά της αναμέτρησης. Δώδεκα με το σκεπτικό πως ο κόσμος στις κερκίδες συνιστά τον δωδέκατο παίκτη. Συνεχίστηκαν με τις ρίψεις μπαλών τένις και σοκολατένιων νομισμάτων στα πρώτα δώδεκα λεπτά και τώρα φαίνεται πως περνούν σε μία διαφορετική φάση, με πιο έντονες διαμαρτυρίες, εμπλέκοντας σε αρκετές περιπτώσεις και τους παίκτες. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συνέβησαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, στις 3 Φεβρουαρίου, στην αναμέτρηση της Χέρτα με το Αμβούργο, όπου οι παίκτες της Χέρτα μαζί με τον προπονητή της ομάδας, Παλ Ντάρνταϊ έσπευσαν στο πέταλο και συμπαραστάθηκαν στους οπαδούς τους. Διαμαρτυρίες έλαβαν χώρα και στη χθεσινή (9/2) αναμέτρηση μεταξύ της Ντόρτμουντ με τη Φράιμπουργκ στο Βεστφάλεν, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα και η εξ’ αναβολής αναμέτρηση μεταξύ της Μάιντς και της Ουνιόν Βερολίνου ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. Οι διαμαρτυρίες έχουν λάβει τη μορφή «χιονοστιβάδας» και δεν διαφαίνονται σημάδια υποχώρησης παρά και τη διαφαινόμενη σκλήρυνση στάσης από τους διαιτητές πως σε περίπτωση εκτεταμένων διακοπών, έχουν διαμηνύσει πως τα παιχνίδια κινδυνεύουν με οριστική διακοπή και οι ομάδες με ποινές αφαίρεσης βαθμών.


Όπως άλλωστε υποστήριξαν οι φίλαθλοι της Χέρτα «Δεν μας νοιάζει, εάν ο διαιτητής διακόψει το παιχνίδι. Δεν μας απασχολεί εάν χάσουμε βαθμούς. Μας ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο να διατηρήσει αναλλοίωτο το χαρακτήρα του στο μέλλον. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά. Πρέπει ο κόσμος να βλέπει πως σκέφτεται η βάση για αυτό το χάλι.. Αυτό είναι το μήνυμα και ελπίζουμε να το καταλάβατε».

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0