Football Talk

Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού «μάχονται» για μία θέση στον… θρόνο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής!

Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού «μάχονται» για μία θέση στον… θρόνο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής!

Τελικός... υψηλών προδιαγραφών! Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού έδωσαν αμέτρητες δύσκολες μάχες, αλλά ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο και κυνηγούν την κατάκτηση του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής. Μία όμως θα φτάσει στην πηγή και θα «γευτεί» τον απόλυτο θρίαμβο. Ποια θα είναι άραγε η μεγάλη νικήτρια;

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2023 ήταν γεμάτο εκπλήξεις. Πολλά αουτσάιντερ κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τους «16» και ακόμα παραπέρα, ενώ αρκετά από τα φαβορί απογοήτευσαν. Το Πράσινο Ακρωτήρι, για παράδειγμα, άγγιξε την οκτάδα και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, υπερίσχυσε της Αιγύπτου του Μοχάμεντ Σαλάχ, για να φτάσει μέχρι και την τέταρτη θέση της διοργάνωσης. Το Μαρόκο από τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, έμεινε στους «16» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Τελικά, Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού αποδείχθηκαν πιο ισχυρές απ’ όλες. Οι «Ελέφαντες», μάλιστα, δυσκολεύτηκαν πολύ, τερματίζοντας τρίτοι στους ομίλους. Όλοι πίστευαν πως θα γνώριζαν τον αποκλεισμό, όμως χάρη στις Γκάνα και Ζάμπια, που συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία από τις χώρες που βγήκαν στην τρίτη θέση, ο αγώνας τους συνεχίστηκε.

Σίγουρα επηρεάστηκαν και από την απόλυση του προπονητή τους, στην αρχή του τουρνουά, Ζαν-Λουί Γκασέτ. Όλα έδειχναν ότι δεν θα προαχθούν στα επόμενα στάδια της διοργάνωσης.

Σε μια στιγμή που δεν τους πίστεψε κανείς, εκείνοι τα έδωσαν όλα! Με πυξίδα τους το πείσμα, την συγκέντρωση, την ελπίδα και την θέληση, βρέθηκαν ένα βήμα πριν την κατάκτηση του... ονείρου, τρελαίνοντας όχι μόνο τους οπαδούς τους, αλλά και τον θρύλο της ομάδας, Ντιντιέ Ντρογκμπά!

Η Νιγηρία από την άλλη, με μπροστάρη της τον Όσιμεν, δεν φοβήθηκε τίποτα και κανέναν. Σημείωσε σταθερή πορεία, έτριξε... σε όλους τα δόντια και μένει πλέον μόνο μια «μάχη» πριν την κατάκτηση του Κυπέλλου.

Και οι δύο ομάδες γράφουν την ιστορία τους. Οι «Super Eagles», παίζουν στον πρώτο τους τελικό από το 2013, όπου τα σάρωσαν όλα, μέχρι που αναδείχθηκαν νικητές. Τότε που ο Τζον Όμπι Μίκελ, μέσος της Τσέλσι, έγινε ο άνθρωπος, χάρη στον οποίο η Νιγηρία σήκωσε το Κύπελλο.

Αντίστοιχα, η Ακτή Ελεφαντοστού, θα αγωνιστεί στον πρώτο της τελικό μετά το 2015, όπου απέσπασαν την διάκριση από την Γκάνα, με τον Γιάγια Τουρέ, σαν σωστός αρχηγός, να την οδηγεί σε αυτό το αξιοθαύμαστο επίτευγμα.

Η ευθύνη και των δύο είναι τεράστια, αφού εξ αρχής θεωρούνταν φαβορί, ενώ για τους «Ελέφαντες» θα ήταν μεγάλη τιμή η νίκη ως οικοδεσπότες της διοργάνωσης. Αν καταφέρουν και κερδίσουν στην τελευταία τους αποστολή, η Ακτή Ελεφαντοστού θα γίνει, μάλιστα, η πρώτη οικοδέσποινα-χώρα μετά την Αίγυπτο το 2006 που το πετυχαίνει αυτό.

Στατιστικά αν το δούμε, ένα μεγαλύτερο προβάδισμα το κατέχει η Νιγηρία, έχοντας φτάσει, μαζί με τον φετινό, τους οκτώ συνολικά τελικούς, τους τρεις από τους οποίους έχει κατακτήσει. Από την άλλη, αυτός είναι ο πέμπτος τελικός για την Ακτή Ελεφαντοστού, σε δύο από τους οποίους έχει αναδειχθεί νικήτρια.

Σημαντικό πλεονέκτημα και για τις δύο ομάδες είναι πως διαθέτουν παίκτες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη, έχοντας ενστερνιστεί τις αξίες και τις βάσεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παίκτες όπως οι Κάλβιν Μπασσέι, Γουίλιαμ Τροστ-Εκόνγκ και Τζο Αρίμπο από την Νιγηρία και οι Γιάχα Φοφανά, Γουιλί Μπολί, Ζονατάν Μπαμπά και Νικολά Πεπέ από την Ακτή Ελεφαντοστού, μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν γνώσεις στις εθνικές ομάδες τους από την εμπειρία τους στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αυτόματα ανεβαίνει το επίπεδο των ομάδων και ο τελικός μετατρέπεται σε ντέρμπι. Οι δραματικές νίκες τελευταίας στιγμής από την οικοδέσποινα χώρα και το καθαρό και άκρως αποτελεσματικό αμυντικό παιχνίδι της Νιγηρίας, φαίνεται να ευνοούν την δέυτερη. Ας μην ξεχνάμε, όμως, οτι το ποδόσφαιρο είναι ανατρεπτικό, μέσα σε ένα λεπτό μπορούν να αλλάξουν όλα.

Θυμίζουμε ότι οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί νωρίτερα στην φάση των ομίλων, όπου οι «Super Eagles» είχαν επιβληθεί της Ακτής Ελεφαντοστού με 1-0. Η μία χώρα μένει ζωντανή από την φλόγα της ελπίδας της και η άλλη με πυγμή, αποφασιστικότητα και αυτοποεποίθηση, είναι σίγουρη πως ο κόσμος της... ανήκει!

Προς το παρόν αναμένουμε αγωνιωδώς μέχρι το βράδυ της Κυριακής (11/02, 22:00), όπου θα αποφασιστεί ποια θα στεφθεί βασίλισσα της Αφρικής!

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0