Football Talk

Αλλαγή προπονητή, μία νίκη, κι όμως στους «4»: Η Ακτή Ελεφαντοστού ζει το… όνειρό της στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής!

Αλλαγή προπονητή, μία νίκη, κι όμως στους «4»: Η Ακτή Ελεφαντοστού ζει το… όνειρό της στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής!

Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι μία από τις τέσσερις ομάδες που θα βρεθούν στα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, έχοντας πραγματοποιήσει έως τώρα μία πέρα για πέρα… τρελή πορεία!

Το τι επικρατεί στις πόλεις της Ακτής Ελεφαντοστού από το βράδυ του Σαββάτου (03/02), δεν περιγράφεται! Οι «ελέφαντες» πανηγύρισαν μία μεγάλη πρόκριση απέναντι στο Μάλι που τους έστειλε στον ημιτελικό της διοργάνωσης, εκεί όπου θα βρουν στο δρόμο τους τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (07/02, 22:00).

Ωστόσο, η πορεία της μέχρι εδώ, δεν ήταν σε καμία περίπτωση εύκολη, ούτε και αναμενόμενη. Ειδικά αν κοιτάξει κανείς τις… επιδόσεις της στη φάση των ομίλων. Μπορεί στην πρεμιέρα να υπέταξε τη Γουινέα Μπισάου ξεκινώντας με το «δεξί», αλλά στα επόμενα δύο παιχνίδια ηττήθηκε, χωρίς μάλιστα να σημειώσει γκολ.

Πρώτα ήρθε το 1-0 από τη Νιγηρία και μετά η «σφαλιάρα» από την Ισημερινή Γουινέα που τη φιλοδώρησε με τέσσερα γκολ την ομάδα του Ζαν Λουί Γκασέτ. Εκεί ήταν που η Ομοσπονδία της χώρας αποφάσισε να δράσει με τη λογική… ελληνικού συλλόγου απολύοντας τον Γάλλο τεχνικό, προτού η Ακτή Ελεφαντοστού μάθει εάν θα βρίσκεται στην επόμενη φάση!

Το άγχος για τη διοργανώτρια είχε χτυπήσει… κόκκινο μπροστά σε έναν πρόωρο αποκλεισμό. Και η ανακούφιση μεγάλη, όταν η Ακτή Ελεφαντοστού προκρίθηκε ως η τέταρτη καλύτερη τρίτη ομάδα της φάσης των ομίλων. Η συνέχεια; Δραματική!

Στο δρόμο για τους «16» συνάντησε ένα από τα φαβορί, τη Σενεγάλη, την κάτοχο του τίτλου. Οι ελπίδες στέρευαν για την Ακτή Ελεφαντοστού, με τη Σενεγάλη να βρίσκεται μπροστά μέχρι το 86ο λεπτό, όταν ο Κεσιέ «χτύπησε» από το σημείο του πέναλτι και έστειλε το ματς στην παράταση. Όλα κρίθηκαν στα πέναλτι, εκεί όπου ήταν ψυχραιμότερη (κέρδισε με 5-4) και έφυγε για τα προημιτελικά βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους.

Επόμενο εμπόδιο για την ομάδα του Εμέρς Φαέ, που στο μεταξύ ανέλαβε ως υπηρεσιακός, ήταν το αξιόμαχο Μάλι. Οι διοργανωτές βρέθηκαν με 10 παίκτες από το πρώτο ημίχρονο και το 71’ «πάγωσαν» όταν το Μάλι πήρε το προβάδισμα.

Η Ακτή Ελεφαντοστού αρνήθηκε να αποκλειστεί! Ο Αντινγκρά ήρθε να τη «λυτρώσει» με τη συμπλήρωση του 90ου λεπτού, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού (και ανακούφισης) στις εξέδρες. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε στις καθυστερήσεις της παράτασης, στο 122’, με τον Ντιακιτέ να χαρίζει μία απίθανη πρόκριση στη χώρα του!

Να τα βάλουμε σε μια σειρά; Πήρε μόνο μία νίκη στους ομίλους, πέρασε από τους ομίλους στο… παρά πέντε, πανηγύρισε δύο δραματικές προκρίσεις, τη μία στα πέναλτι και την άλλη με ανατροπή στην παράταση, παίζοντας με 10 από το πρώτο ημίχρονο! Και στο ενδιάμεσο, απέλυσε τον ομοσπονδιακό της τεχνικό!

Οι Ιβοριανοί έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν την παρουσία τους στην ημιτελική φάση του θεσμού και απέχουν δύο νίκες από την επιστροφή τους στην κορυφή για πρώτη φορά μετά το 2015.

Και ο τρόπος με τον οποίο έχουν βρεθεί φέτος στους «4» είναι πράγματι σεναριακός!  


Άρτεμις Κλεφτάκη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0