Football Talk

Τσάβι – Μπαρτσελόνα: Ένα όμορφο «παραμύθι» που κατέληξε σε… εφιάλτη!

Τσάβι – Μπαρτσελόνα: Ένα όμορφο «παραμύθι» που κατέληξε σε… εφιάλτη!

Ένα τέλος άδοξο! Ο Τσάβι φεύγει από την Μπαρτσελόνα και το φινάλε της θητείας του είναι θλιβερό. Ήταν καιρός να γίνει, όμως του αναλογεί περισσότερος σεβασμός, καθώς διαβαίνει την πόρτα της εξόδου. Στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν πήγαν όλα στραβά, σημείωσε και επιτυχίες. Όταν τα θετικά, όμως, επισκιάζονται από τα αρνητικά, έχουμε την τάση να τα ξεχνάμε. Ας του αναγνωρίσουμε, τουλάχιστον, ότι αγαπάει την Μπαρτσελόνα ανιδιοτελώς και η απόφαση της παραίτησης είναι η καλύτερη απόδειξη.

Τι να πρωτοπεί κανείς για το… άστατο πέρασμα του Τσάβι από τον πάγκο των «μπλαουγκράνα». Ανέλαβε την ομάδα σε μια φάση που ο Κούμαν δεν μπορούσε να την συμμαζέψει. Αποτέλεσε ένα πείραμα, μιας και η μοναδική του εμπειρία ήταν δύο χρόνια με την Αλ Σαντ, στην οποία είχε κλείσει και την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

Η διοίκηση πήρε ρίσκο, αναθέτοντάς του προπονητικά καθήκοντα, όμως η ιδέα πως ένας θρύλος της ομάδας θα αναλάμβανε αυτό το πόστο, θα έφερνε μια ανανέωση και ένα boost, ειδικά σε εκείνους που τον θαύμαζαν και τον έβλεπαν σαν είδωλο.

Αυτή η σκέψη έκρυβε αναμφίβολα και λίγο από τον παλιό ρομαντισμό του αθλήματος. Ακόμη και φίλος της Μπαρτσελόνα να μην ήσουν, σε άγγιξε αυτή η είδηση, όταν έγινε γνωστή. Και πόσο όμορφη εξέλιξη θα είχε η ιστορία μας, αν είχαν αποφευχθεί τόσα λάθη.

Αντ’ αυτού ήρθε η αναμενόμενη παραίτηση. Ο Τσάβι είναι γέννημα θρέμμα της καταλανικής ομάδας, κυλάει στο αίμα του ολόκληρη η ιστορία και η παράδοση του συλλόγου. Είναι λογικό να αγαπάει την ομάδα, ασχέτως από το αν θα συνεχίσει να αποτελεί ενεργά κομμάτι της. Αυτή η αγάπη, λοιπόν, οδήγησε στην παραίτηση. Έβλεπε και ο ίδιος πλέον πως με εκείνον στο… τιμόνι, οι «μπλαουγκράνα» δεν θα προχωρούσαν ποτέ μπροστά.

Πράγματι, του αναλογεί ένα μερίδιο για την… κατρακύλα της Μπαρτσελόνα. Δε φταίει, όμως μόνο αυτός. Αν κάπου πρέπει να αποδοθεί η μεγαλύτερη ευθύνη, τότε είναι η διοίκηση. Όλοι έφταιξαν και η απομάκρυνση του Τσάβι από την τεχνική ηγεσία δεν λύνει αυτόματα το «βουνό» από προβλήματα που έχει δημιουργηθεί.

Ξεχάσανε όλοι ξαφνικά, πως πήρε μια «διαλυμένη» ομάδα, και χωρίς πολλά χρόνια εμπειρίας στις «πλάτες» του, την έβαλε ξανά στο… κάδρο. Έφερε αισιοδοξία και οι παίκτες είδαν στο πρόσωπό του τον ηγέτη που έψαχναν.

Και δεν φταίει μόνο ο Κούμαν στην πτωτική πορεία της ομάδας, αλλά και η ξαφνική αποχώρηση του Μέσι. Κατάφερε να ξαναδέσει την ομάδα, να την κάνει «οικογένεια» και να επαναφέρει την χημεία που είχε χαθεί, άσχετα που πλέον εξασθένισε εκ νέου και αυτή.

Μια από τις αγαπημένες του μεθόδους βελτίωσης των παικτών του ήταν τα video replays, ώστε να δουν ποια είναι τα πιο συχνά λάθη τους και να δουλέψουν πάνω σε αυτά. Ζωντανά παραδείγματα βελτίωσης, αποτελούν οι Ντεμπελέ, Ντε Γιονγκ και Τερ Στέγκεν. Η απόδοσή τους… εκτοξεύτηκε στα ύψη.

O Γερμανός τερματοφύλακας έγινε από τους πιο ανταγωνιστικούς και τα 26 clean sheets του την περασμένη σεζόν το αποδεικνύουν. Η αξία του Ντε Γιονγκ ανέβηκε μέσα σε έξι μήνες απ’ όταν ανέλαβε ο Τσάβι, από 65 εκατομμύρια ευρώ σε 90 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γάλλος διεθνής απέκτησε και πάλι αυτοπεποίθηση και θεωρούνταν αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής ενδεκάδας, όμως οι τραυματισμοί του τον «χαντάκωσαν» και τον οδήγησαν στην… πόρτα της εξόδου από τον σύλλογο.

Παράλληλα, έδωσε ευκαιρίες σε πολλά νέα παιδιά και αν δεν ήταν αυτός μπορεί να μην είχαμε ανακαλύψει ακόμα το ανεξάντλητο ταλέντο των Γκάβι, Πέδρι, Λαμίν Γιαμάλ, Έκτορ Φορτ και Μαρκ Γκίου, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς. Οι «μπέμπηδες» της ομάδας έχουν ήδη κάνει τα πρώτα τους σημαντικά βήματα και δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι το μέλλον της Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε… καλά χέρια.

Ποτέ δεν περιόρισε το χρόνο των βετεράνων, παρ' όλα αυτά. Ισάξιες ευκαιρίες έδωσε σε όλους, δημιούργησε μια συμπαγή μάζα, όπου οι μεγάλοι έφερναν την εμπειρία και μαθήματα για τους μικρούς, και το νέο αίμα προσέδιδε ανανέωση, όρεξη και ελπίδα.

Μέσα σε όλα, η μεσαία γραμμή ενδυναμώθηκε. Η εναλλαγή των Πέδρι και Γκάβι στα αριστερά και στο κέντρο της, λειτούργησε τόσο αρμονικά, που θύμιζε πολλές φορές την συνεργασία των Ινιέστα και Τσάβι. Το παιχνίδι τους σαν ψεύτικα εξτρέμ, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε δεκάρια μεταξύ των γραμμών, επιτρέπει είτε την παροχή «θανατηφόρων» ασίστ είτε να μπουν στην αντίπαλη περιοχή και να απειλήσουν με γκολ.

Και σιγά σιγά ήρθαν και οι πρώτες διακρίσεις. Στο πρώτο του El Clasico στο Σαντιάγο Μπερναμπέου, ως προπονητής έφυγε με νίκη, και μάλιστα με 4-0. Χάρη στα γκολ των Ομπαμεγιάνγκ, Αραούχο και Φεράν Τόρες… εξόντωσε την μεγαλύτερη αντίπαλο που συνάντησε ποτέ ως ποδοσφαιριστής.

Δεν άργησε να έρθει και το πρώτο τρόπαιο. Και αυτό με νίκη κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης, μετά το εντυπωσιακό 3-1. Και ήρθε και το δεύτερο! Εκείνο που έχει την μεγαλύτερη αξία, το πρωτάθλημα. Παρά τις αντιξοότητες, συνέχισαν με το βλέμμα πάντα στραμμένο στον στόχο τους και μετά από 38 παιχνίδια, τον πέτυχαν.

Σημαντική βραδιά που καθόρισε την πορεία τους στο πρωτάθλημα ήταν ακόμη μια νίκη απέναντι στην «βασίλισσα», η οποία τους έδωσε προβάδισμα 12 πόντων, σιγουρεύοντας ουσιαστικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ένα 2-1, με γκολ των Σέρτζι Ρομπέρτο και Κεσιέ καθόρισαν το αποτέλεσμα του μεγαλύτερου οροσήμου στην προπονητική καριέρα του Τσάβι.

Αξιοσημείωτο επίσης, το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανέλαβε τεχνικός μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2023, είχε καταφέρει να μαζέψει τους περισσότερους πόντους στο πρωτάθλημα, 154 στο σύνολο, ξεπερνώντας για δύο βαθμούς τον Κάρλο Αντσελότι.

Τόσο καλά πήγαιναν τα πράγματα που προχώρησε και σε ανανέωση συμβολαίου μέχρι το 2026. Και μετά, το χάος! Η ομάδα μπήκε στη σεζόν 2023/24 με το… αριστερό. Ναι, νίκες έγιναν, αλλά έμοιαζαν κάπως τυχαίες.

Οι παράγοντες πολλοί. Οι Άλμπα και Μπουσκέτς αποχαιρέτησαν την ομάδα που «υπηρέτησαν» τόσα χρόνια πιστά. Τα κενά που είχαν μείνει από την πώληση του Ντεμπελέ και τον δανεισμό των Έρικ Γκαρθία και Πάμπλο Τόρε, προκάλεσαν μια αρχική ανησυχία. Τα οικονομικά προβλήματα δεν επέτρεψαν την αγορά καλών παικτών, με αποτέλεσμα να αρκεστούν σε μετρίου επιπέδου ποδοσφαιριστές, όπως ο Ρομέου, που ακόμα ψάχνει να βρει τον χώρο του. Η απουσία όρεξης του Λεβαντόφσκι να παίξει, δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα μιας πάλαι πότε… μηχανής γκολ.

Όλα αυτά άρχισαν να επηρεάζουν την ψυχολογία των «μπλαουγκράνα». Έχαναν αγώνες και αντί να παθιαστούν με την ήττα και να πάνε πιο φορτσάτοι στο επόμενο ματς, απογοητεύονταν. Ήθελαν να πιαστούν από κάποιον, να ακούσουν λόγια ενθάρρυνσης, τα οποία ο Τσάβι δεν μπορούσε να προσφέρει γιατί «πνιγόταν» στα απανωτά λάθη του και προσπαθούσε απλώς να… επιπλεύσει.

Το θέμα των τραυματισμών έπειτα δεν το χειρίστηκε κανείς σωστά, με το μεγαλύτερο «θύμα» όλης της ιστορίας τον Πέδρι. Πάνω που ανάρρωνε, αμέσως ξεκινούσε βασικός. Καταλαβαίνουμε ότι ο 21χρονος μέσος αποτελεί «κλειδί» στην μεσαία γραμμή, όμως το σώμα του δεν είχε ανακάμψει πλήρως, με αποτέλεσμα να τίθεται εκτός αγωνιστικής δράσης από τις πρώτες μέρες της επιστροφής του. Και ο ίδιος καταπονήθηκε, αλλά και η ομάδα βγήκε τελικά χαμένη.

Απλά μια πλήρης αποδιοργάνωση σε μια κρίσιμη στιγμή. Και σε αυτές φάνηκε ότι ο Τσάβι δεν είναι πλασμένος για προπονητής ή τουλάχιστον δεν είναι έτοιμος ακόμα να τις αντιμετωπίσει. Γιατί στην αντιμετώπιση μιας κρίσης θα φανεί πόσο άξιος είναι κάποιος να σηκώσει μια ολόκληρη ομάδα στις… πλάτες του.

Καταρχάς, στην Ευρώπη ήταν εντελώς «αόρατοι».  Στο πρώτο του παιχνίδι για το Champions League με την Μπενφίκα έφεραν ισοπαλία και αργότερα έχασαν με 3-0 από την Μπάγερν Μονάχου, η οποία επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά. Τη σεζόν 2022/23, αποκλείστηκε και από το Europa League από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι πιο πρόσφατες ήττες κόντρα στην Τζιρόνα με 4-2, στην Βιγιαρεάλ με 5-3, αλλά και απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης με 4-1 στον τελικό του Σούπερ Καπ Ισπανίας, υπογράμμισαν την αστάθεια που επικρατεί στην ομάδα. Η άμυνα έχει αποδιοργανωθεί πλήρως, η μεσαία γραμμή παίζει μόνη της και η επίθεση ζητάει απεγνωσμένα ενίσχυση. Και αντί να πωληθούν παίκτες που απλώς επιβαρύνουν οικονομικά τον σύλλογο με την παρουσία τους, χωρίς να προσφέρουν τίποτα, υπάρχουν διαρκώς παράπονα και γκρίνια από την διοίκηση ότι δεν τους επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν αγορές. Και ας γνωρίζουν πολύ καλά ότι περιορίζονται από το Financial Fair Play.



Ό,τι και αν έγινε, η κριτική που δέχτηκε ο Τσάβι από τον Τύπο ήταν υπερβολικά σκληρή και σε πολλά σημεία ξεπερνούσε ορισμένα όρια.

Ακόμη και αυτή η συνθήκη έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη παρακμή του συλλόγου, αφού η κακή ψυχολογική κατάσταση του Τσάβι διαγραφόταν στο πρόσωπό του.

Λάθη πάνω σε λάθη και πολλές «άδειες» δικαιολογίες. Όμως και πολλές όμορφες στιγμές και αναμνήσεις. Είναι κρίμα που ένα τόσο αισιόδοξο και πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ, τράβηξε τόσο στραβή πορεία.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0