Football Talk

Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Θυμίζει οικονομικό «Τιτανικό», έτοιμη για… πρόσκρουση σε παγόβουνο!

Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Θυμίζει οικονομικό «Τιτανικό», έτοιμη για… πρόσκρουση σε παγόβουνο!

Η φετινή πορεία της Γιουνάιτεντ είναι καταστροφική. Αγωνιστικά, εμπορικά, οικονομικά και χρηματιστηριακά με τους τελευταίους παράγοντες να αποτελούν σημαντικές παραμέτρους του σύγχρονου αθλήματος. Ο Τεν Χαγκ συγκεντρώνει πάνω του τα «βέλη» της κριτικής και των λανθασμένων επιλογών που διεκδικούν… χρυσό βατόμουρο. Ποια είναι η εξήγηση πίσω από την παρατεταμένη παρακμή του άλλοτε «καμαριού» του Μάντσεστερ;

Αποτελεί ενδεικτικό γεγονός πως η χρηματιστηριακή αξία του ρόστερ της ομάδας του Μάντσεστερ έχει υποχωρήσει στα 745,25 εκατομμύρια ευρώ (Transfermarkt) από τα 848 εκατομμύρια που βρισκόταν την προηγούμενη σεζόν (2022/2023). Μία υποτίμηση της τάξης των 102,75 εκατομμυρίων που φέρνει τη Γιουνάιτεντ στην έκτη θέση των ακριβότερων ρόστερ της Premier League, από την τέταρτη στην οποία βρισκόταν τις δύο προηγούμενες χρονιές.

MUNΚαταγραφή.PNG

Η Γιουνάιτεντ του Τεν Χαγκ ξόδεψε το περασμένο καλοκαίρι 203 εκατομμύρια ευρώ για να προσγειώσει στο Ολντ Τράφορντ ποδοσφαιριστές, όπως οι Ράσμους Χόιλουντ, Μέισον Μάουντ, Αντρέ Ονάνα, Σοφιάν Άμραμπατ και Αλτάι Μπαγίντιρ, η συνεισφορά των οποίων είναι στην καλύτερη περίπτωση πενιχρή έως τώρα. Την ίδια ώρα, πανάκριβες αγορές, όπως εκείνες των Άντονι (Άγιαξ) και Τζέιντον Σάντσο (Ντόρτμουντ) αποδείχθηκαν για ξεχωριστούς λόγους η καθεμία, «φιάσκο».

Τεν Χαγκ: Ο χρόνος είναι χρήμα (κυριολεκτικά)

Υπάρχει δεδομένα προβληματισμός για τις επιλογές του Τεν Χαγκ και το αγωνιστικό σχέδιο του Ολλανδού, ο οποίος σημειωτέον δείχνει να έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των αποδυτηρίων. Στον Ολλανδό, πέρα από την κακή αγωνιστική εικόνα, χρεώνεται και το γεγονός της υποβάθμισης της αξίας του ρόστερ, καθώς μία ομάδα σαν τους «κόκκινους» του Μάντσεστερ είναι υποχρεωμένη πέρα από αθλητικό σωματείο, να λειτουργεί εύρυθμα και ως εταιρεία, εναρμονιζόμενη με τους κανόνες της κερδοφορίας. Ο Σερ Τζιμ Ρατκλιφ που έχει προσφάτως αναλάβει να «τρέξει» την Γιουνάιτεντ έχει δηλώσει επανειλημμένα πως θα του δώσει χρόνο ώστε να διαπιστώσει εάν ο Ολλανδός είναι ο κατάλληλος για να οδηγήσει την ομάδα στη νέα εποχή, χρόνος που όμως λειτουργεί σε βάρος του Τεν Χαγκ.

Τα αδιάκοπα limit down και οι εξαιρέσεις των Γκαρνάτσο και Μαρτίνες

Με τον Ολλανδό στο τιμόνι των «μπέμπηδων» σχεδόν κανείς από τους πρωτοκλασσάτους ποδοσφαιριστές της ομάδας δεν έχει σημειώσει χρηματιστηριακή άνοδο. Τουναντίον. Ακόμη και ο αρχηγός της ομάδας, Μπρούνο Φερνάντες καταγράφει πτωτική τάση, με μοναδική εξαίρεση τους Αλεχάντρο Γκαρνάτσο (ο οποίος τον Ιούλιο του 2022 αποτιμώταν στα 2 εκατομμύρια, ενώ η τωρινή του αξία φτάνει στα 30) Λισάντρο Μαρτίνες, η αξία του οποίου παραμένει σταθερά στα 50 εκατομμύρια και ο Αντρέ Ονάνα, ο οποίος κοστολογείται στα 40 εκατομμύρια (εξαργυρώνοντας μάλλον την σούπερ χρονιά που πραγματοποίησε με την Ίντερ), ενώ πριν από έναν χρόνο η αξία του βρισκόταν μόλις στα 20.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τη λίστα:

  • Μάρκους Ράσφορντ – τρέχουσα αξία, 70 εκατομμύρια. Αξία έναν χρόνο νωρίτερα (80)
  • Μπρούνο Φερνάντες – τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, 70 εκατομμύρια. Αξία έναν περίπου χρόνο νωρίτερα (75)
  • Ράσμους Χόιλουντ – τρέχουσα αξία, 65 εκατομμύρια. Αξία όταν αποκτήθηκε (65)
  • Μέισον Μάουντ – τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, 45 εκατομμύρια. Αξία έναν χρόνο νωρίτερα (65)
  • Άντονι – τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, 35 εκατομμύρια. Αξία έναν χρόνο πριν (70)
  • Καζεμίρο – τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, 30 εκατομμύρια. Αξία έναν περίπου χρόνο νωρίτερα (40)
  • Ραφαέλ Βαράν – τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, 25 εκατομμύρια. Αξία έναν περίπου χρόνο νωρίτερα (35)
  • Τζέιντον Σάντσο – τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, 25 εκατομμύρια. Αξία έναν χρόνο νωρίτερα (55)
  • Χάρι Μαγκουάιρ – τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, 20 εκατομμύρια. Αξία έναν χρόνο πριν (25)

Η εξήγηση του οικονομικού σπαραγμού της Γιουνάιτεντ

Η πτώση έχει εξήγηση και αυτή εντοπίζεται στις αγωνιστικές επιδόσεις των εν λόγω ποδοσφαιριστών. Ασφαλώς, για λόγους που είναι συνδεδεμένοι με την οικονομική κατάσταση της ομάδας, δεν είναι εύκολη και οποιαδήποτε συζήτηση που φέρνει τον Ολλανδό σε πρόωρη λύση της συνεργασίας του με την ομάδα, έχοντας συμβόλαιο σε ισχύ έως το καλοκαίρι του 2025, ήτοι διαρκείας 17 ακόμη μηνών. Η αποζημίωση που θα λάβει σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται πλουσιοπάροχη με δεδομένο πως ο Έρικ Τεν Χαγκ έχει λαμβάνειν ετησίως περί τα 9 εκατομμύρια ευρώ.

Ρόλο στην δυσχερή οικονομική κατάσταση του συλλόγου διαδραματίζουν πολλοί παράγοντες.

Πρώτον, η απώλεια των ευρωπαϊκών εσόδων. Δεύτερον, τα λιγοστά κέρδη από τις πωλήσεις ποδοσφαιριστών και τα υπέρογκα έξοδα για μεταγραφές που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα. Τρίτον, η καταβολή μυθικών αποζημιώσεων σε πρώην προπονητές με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περίπου 20 εκατομμύρια λίρες που εισέπραξε προ πενταετίας ο Ζοσέ Μουρίνιο για να αποχωρήσει από τον πάγκο της Μάντσεστερ, και τέταρτον η δεκαετία που συμπληρώθηκε δίχως να έχει έρθει κάποιο πρωτάθλημα και τα συν αυτώ έσοδα που συνεπάγεται η κατάκτησή του, φέρνουν την Γιουνάιτεντ στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας και επιβάλλουν την υιοθέτηση ενός πιο ορθολογικού οικονομικού μοντέλου.

Η Γιουνάιτεντ χρειάζεται έναν… Κλοπ

Όσο ο Ράτκλιφ κάνει υπομονή για να δει εάν ο Ολλανδός μπορεί να «γυρίσει» το χαρτί, άλλο τόσο ο σύλλογος έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο που θα καταφέρει να τον «νοικοκυρέψει» και να τον βάλει σε μία σωστή τροχιά. Ο Κλοπ, ο οποίος έπειτα από εννέα χρόνια αποφάσισε να αφήσει το τιμόνι της Λίβερπουλ μπορεί να διαχειρίστηκε έναν πλουσιοπάροχο κουμπαρά που αγγίζει τα 940 εκατομμύρια για να κάνει μεταγραφές, με αυτά όμως κατάφερε να χτίσει μία ομάδα που διεκδίκησε και πήρε πολλούς τίτλους, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την Γιουνάιτεντ, η οποία από το καλοκαίρι του 2014 έχει ξοδέψει τα διπλάσια από τους «ρεντς» για να βλέπει σήμερα το χρέος του συλλόγου διογκωμένο, αγγίζοντας τα δυσθεώρητα ύψη του ενός δις λίρες.

XREHΚαταγραφή.PNG

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0