Football Talk

Οι ανορθόδοξες πρακτικές Τερίμ που «ξύπνησαν» μνήμες Ουζουνίδη!

Οι ανορθόδοξες πρακτικές Τερίμ που «ξύπνησαν» μνήμες Ουζουνίδη!

Γιάννης Κώτσιρας, πρώτα σε ρόλο κόφτη, έπειτα εξτρέμ αλλά και σε θέση δεκαριού. Σαμέτ Ακαϊντίν σε θέση σέντερ φορ. Όχι δεν αποτελεί ανέκδοτο. Τα τεχνάσματα «ανορθόδοξου πολέμου» του Φατίχ Τερίμ δικαίωσαν τον Παναθηναϊκό, ο οποίος εξασφάλισε τεράστια πρόκριση στο Γ. Καραϊσκάκης επί του «αιώνιου» αντιπάλου του.

Σχετικά Άρθρα

Για να επεξηγήσουμε. Οι εμπνεύσεις Τερίμ δεν είχαν επ’ ουδενί σκοπό να «τρελάνουν» τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, τουλάχιστον όσους παρακολούθησαν το ντέρμπι για την φάση των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Η συζήτηση για το εάν οι κινήσεις αυτές είχαν λογική είναι μεγάλη. Βέβαια ένεκα λειψανδρίας, η ενσωμάτωση αμυντικογενών παικτών στο ροτέισον αποτελούσε μονόδρομο.

Ενδεκάδα με έναν επιθετικογενή ποδοσφαιριστή

Η ενδεκάδα που ολοκλήρωσε το 121ο λεπτό της αναμέτρησης αποτελούνταν από τους εξής:

Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Σένκεφελντ, Γεντβάι, Μλαντένοβιτς, Αράο, Πέρεθ, Ζέκα, Κώτσιρα, Αϊτόρ, Ακαϊντίν.

Από αυτούς τους παίκτες, μόνο ένας αποτελεί παίκτη με επιθετικογενή χαρακτηριστικά. Ο Αϊτόρ. Όλοι οι υπόλοιποι αποτελούν μονάδες που αγωνίζονται στα μετόπισθεν. Ή για να τεθεί πιο ορθολογικά αποτελούσαν μέχρι πρότινος, μονάδες που αγωνίζονταν στα μετόπισθεν. Αυτό γιατί ο Γιάννης Κώτσιρας στα νέα του καθήκοντα, έχει βαλθεί να τρελάνει κόσμο. Υπηρετεί με συνέπεια ό,τι του ζητηθεί από τον έμπειρο Τούρκο τεχνικό, με αποκορύφωμα την πρόκριση που κατακτήθηκε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» απέναντι στον Ολυμπιακό. Αν σκεφτεί κανείς πως μεταξύ των παικτών που άκουσαν το τελευταίο σφύριγμα της λήξης βρίσκονταν τρεις κεντρικοί αμυντικοί (τέσσερις με τον Αράο), τρεις αμυντικοί χαφ (δύο χωρίς τον Αράο), δύο δεξιά μπακ, ένας αριστερός οπισθοφύλακας ένας εξτρέμ και ο Λοντίγκιν το συγκεκριμένο επίτευγμα μοιάζει όντως αξιοθαύμαστο.

κωτσ.jpg

Το déjà vu του Δώνη με Ακαϊντίν

Δεν θα ήταν λίγοι εκείνοι που υπέστησαν deja vu μόλις αντίκρισαν τον Σαμέτ Ακαϊντίν να κινείται στην επίθεση του Παναθηναϊκού, ανάμεσα στις γραμμές των Μπιανκόν και Ντόη, σε μία κίνηση, βγαλμένη από άλλες εποχές του Παναθηναϊκού και της καθιέρωσης του Χρήστου Δώνη σε θέση σέντερ φορ από τον Μαρίνο Ουζουνίδη. Τότε ήταν η ανάγκη, χθες υπήρχε ανάγκη αλλά υπήρχε και σκοπιμότητα. Η τοποθέτηση του Χρήστου Δώνη σε θέση φορ ισοδυναμεί με κάτι σαν inside joke για τους φίλους του «τριφυλλιού» και σίγουρα, η χρησιμοποίηση του Ακαϊντίν έναντι του τραυματία Σπόραρ στην κορυφή της επίθεσης, μπορεί να προκάλεσε ένα «μειδίαμα». Μέχρι όμως εκεί, γιατί η ετοιμότητα, η προσαρμοστικότητα και το πλάνο του Φατίχ Τερίμ δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως «θυμηδία». Ο ίδιος είναι ένας προπονητής που διαθέτει αποδεδειγμένα αξία, ακόμη και στους πειραματισμούς. 

Οι στόπερ που αποδείχθηκαν δεινοί εκτελεστές πέναλτι

Χρειάζεται βέβαια και η τύχη. Διότι, ελλείψει των δεινών (στη θεωρία) επιθετικογενών εκτελεστών πέναλτι, οι Αράο, Γεντβάι, Κώτσιρας, Βαγιαννίδης και Σένκεφελντ χτύπησαν πέναλτι και όλοι τους ευστόχησαν. Όλοι τους αγωνιζόμενοι στην οπισθοφυλακή της ομάδας. Με δεδομένη την απουσία επτά ποδοσφαιριστών, εκ των οποίων οι τέσσερις αποτελούν αυτή τη στιγμή απολύτως ενεργά γρανάζια στο ροτέισον της ομάδας, η πρόκριση του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ολυμπιακό συνιστά επιτυχία και αποτελεί τεκμήριο πως ένα σύνολο που διαθέτει καλές μονάδες και έναν πολύ καλό προπονητή με σχέδιο μπορεί να σταθεί ανακατεύοντας την τράπουλα ίσως και παραπάνω από όσο θα έπρεπε.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0