Football Talk

Κύπελλο Εθνών Αφρικής με φαβορί, «στραπάτσα» και ερωτηματικά: Μαρόκο, Σενεγάλη τα φαβορί, δύο οι... εκπλήξεις! (video)

Κύπελλο Εθνών Αφρικής με φαβορί, «στραπάτσα» και ερωτηματικά: Μαρόκο, Σενεγάλη τα φαβορί, δύο οι... εκπλήξεις! (video)

Η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής ολοκληρώθηκε και εμείς πήραμε μία γεύση. Φαβορί που ξεχώρισαν, άλλα που προβλημάτισαν και μερικές όμορφες εκπλήξεις που πάντα συνιστούν το αλατοπίπερο μίας μεγάλης διοργάνωσης.

Το Κύπελλο Εθνών Αφρικής ξεκίνησε και το πρώτο δείγμα γραφής είναι γεγονός μετά την ολοκλήρωση των αναμετρήσεων της πρεμιέρας στους ομίλους. Ποιοι εντυπωσίασαν, ποιες ομάδες δεν έπεισαν, αλλά και ποιες χώρες «ψάχνονται»; Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Το Μαρόκο, που λογίζεται ως το φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, ξεκίνησε ιδανικά με μία πειστική νίκη με 3-0 απέναντι στην Τανζανία. Στην προηγούμενη μεγάλη διοργάνωση, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, οι Μαροκινοί έφτασαν μια ανάσα από τον τελικό, αλλά είδαν τη Γαλλία να παίρνει τελικά αυτή το εισιτήριο.

Έχει να βρεθεί σε τελικό Κυπέλλου Εθνών Αφρικής από το 2004 και μπορεί να ονειρεύεται έναν τέτοιο εάν συνεχίσει με σοβαρότητα και συνέπεια, καθώς διαθέτει ένα από τα πιο «γεμάτα» ρόστερ του τουρνουά, έχοντας πληρότητα σε όλες τις γραμμές, αλλά και ποιοτικές εναλλακτικές επιλογές από τον πάγκο.

Ικανή να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται είναι και η Σενεγάλη που ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Γκάμπια, επικρατώντας με 3-0. Η ομάδα του Αλιού Σισέ απαρτίζεται επίσης από μεγάλα ονόματα και προσωπικότητες με εμπειρία και αμέτρητες παραστάσεις που μπορούν να κάνουν το ταξίδι… μεγάλο. Σαντιό Μανέ, Ισμαΐλα Σαρ και Καλιντού Κουλιμπαλί, είναι μερικά από τα ονόματα που από μόνα τους προκαλούν «φόβο» σε κάθε αντίπαλο.

Ήρθε με φόρα, μόλις δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του προηγούμενου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και μάλλον ο στόχος της είναι να διατηρήσει τα «κεκτημένα». Στον όμιλό της υπάρχουν οι υπολογίσιμες ομάδες του Καμερούν και της Γουινέας που θα αντιμετωπίσει στα επόμενα δύο παιχνίδια της.

Από την άλλη, η πολυνίκης του θεσμού Αίγυπτος, έχει φυσικά τον… φαραώ της, Μοχάμεντ Σαλάχ, που την γλίτωσε στις καθυστερήσεις κόντρα στη Μοζαμβίκη, κάνοντας το 2-2 από το σημείο του πέναλτι.

Παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, εάν η προσωπικότητα και η ποιότητα του παίκτη της Λίβερπουλ αρκεί από μόνη της για την Αίγυπτο, κάτι που μέλλει να φανεί στις επόμενες δύο αγωνιστικές κόντρα σε Γκάνα και Πράσινο Ακρωτήρι.

Ένα ακόμη ερωτηματικό είναι η διοργανώτρια Ακτή Ελεφαντοστού. Ξεκίνησε με το «δεξί», νικώντας σχετικά εύκολα με 2-0 τη Γουινέα Μπισάου, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να καταφέρει στη συνέχεια της διοργάνωσης. Φέτος, υπάρχει έκδηλος ενθουσιασμός στις τάξεις των οπαδών της, που θέλουν να δουν τη χώρα τους να φτάνει στον τελικό. Η τελευταία φορά που κατέκτησε το τρόπαιο ήταν το 2015, ενώ έκτοτε πραγματοποιεί μέτριες πορείες.

Οι προσδοκίες είναι μεγάλες και για τη Νιγηρία, η οποία όμως «στραβοπάτησε» στην πρεμιέρα μένοντας στο 1-1 με την Ισημερινή Γουινέα, βλέποντας τον Βίκτορ Οσιμέν να ανοίγει λογαριασμό. Έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να φύγει με τους τρεις βαθμούς, ενώ στο επόμενο παιχνίδι θα αναμετρηθεί με την Ακτή Ελεφαντοστού. Με την απώλεια βαθμών που σημείωσε, θα ψάξει την αντίδραση απέναντι στη διοργανώτρια.

Το Καμερούν άφησε δύο βαθμούς στο ματς με τη Γουινέα, έμεινε στο 1-1 και δεν εντυπωσίασε με την εμφάνισή του. Πήρε την πρόκριση για την τελική φάση του θεσμού στην τελευταία αγωνιστική των προκριματικών και σίγουρα θα θέλει να επαναλάβει μία ανάλογη πορεία με εκείνη του 2022, όταν ως διοργανώτρια κατέλαβε την τρίτη θέση στη διοργάνωση.

Ο «θρύλος» της χώρας, Ριγκομπέρτ Σονγκ την ανέλαβε, οδηγώντας της στην τελική φάση στο Κατάρ, και τώρα καλείται να περάσει αρχικά από τους ομίλους και να οδηγήσει το Καμερούν όσο πιο μακριά γίνεται.

Αν μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για εκπλήξεις σε αυτή την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων, τότε αυτές είναι σίγουρα δύο.

Στην πρώτη θέση του δευτέρου ομίλου φιγουράρει το Πράσινο Ακρωτήρι που επικράτησε με 2-1 της Γκάνας, και πάει με ψυχολογία στα ύψη για να παίξει αρχικά με τη Μοζαμβίκη, και έπειτα με την Αίγυπτο στην τελευταία αγωνιστική.

Ιστορία «έγραψε» η Ναμίμπια που πέτυχε μόλις την πρώτη της νίκη στην τέταρτη συμμετοχή της στην τελική φάση της διοργάνωσης. Το 1-0 απέναντι στην Τυνησία την κάνει να «ονειρεύεται» ενόψει των συναντήσεων με Νότιο Αφρική και Μάλι.



Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0