Football Talk

Τελικά, ποια είναι η… μεγαλύτερη ομάδα, η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ Μαδρίτης; Το «Athletic» απαντά!

Τελικά, ποια είναι η… μεγαλύτερη ομάδα, η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ Μαδρίτης; Το «Athletic» απαντά!

Λίγες ώρες απομένουν πριν το 256ο El Clasico και κάπου εδώ, μετά από πολύ καιρό και αμέτρητες αναμετρήσεις μεταξύ των δύο «κολοσσιαίων» ομάδων, γεννιέται μια απορία. Ποια είναι άραγε η μεγαλύτερη εκ των δύο; Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης; Και πόσο έξω μπορεί να... πέφτουμε;

Δύο ομάδες που κυριαρχούν στην ποδοσφαιρική... σκηνή! Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης τραβούν όλα τα βλέμματα πάνω τους, λίγο περισσότερο όταν συναντιούνται. Την Κυριακή (13/01), στον τελικό του ισπανικού Σούπερ Καπ, θα αναμετρηθούν για 256η φορά και είναι εύλογο να αναρωτηθούμε ποιος σύλλογος είναι μεγαλύτερος και πιο επιτυχημένος;

Δεν αναφερόμαστε μόνο στην χρηματική τους αξία και την επιτυχία τους, φυσικά. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι τις σέβονται για την ποδοσφαιρική τους υπεροχή, όχι μόνο στην Ισπανία, αλλά σε όλο τον πλανήτη. Η «βασίλισσα» κατέχει 101 τρόπαια και οι «μπλαουγκράνα» 99. Θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε και από πλευρά δημοφιλίας...

Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να εξηγήσουμε κάτι επιστημονικά, πώς θα μπορούσαμε άλλωστε; Είναι άπειροι οι παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα, πολλοί εκ των οποίων είναι δύσκολο να αποδοθούν σε αριθμούς. Το «Athletic» μέσα από αντίστοιχη έρευνα που πραγματοποίησε θα μας βοηθήσει να δούμε το θέμα... αριθμητικά. Πάμε, όμως, να αρχίσουμε σιγά σιγά...

Θεατές

Και οι δύο ομάδες χαρακτηρίζονται από τον αριθμό των φιλάθλων που συρρέουν στα γήπεδα για να παρακολουθήσουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα. Αυτό τώρα είναι λίγο δύσκολο να μετρηθεί, μιας και οι δύο αγωνιστικοί χώροι βρίσκονται υπό το πρίσμα αλλαγών. Το Καμπ Νου έχει κατεδαφιστεί, ώστε να επανακτιστεί με 105.000 θέσεις , ενώ το Μπερναμπέου δέχεται τις τελευταίες... πινελιές συνολικού κόστους, μάλιστα 1.4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι «μπλαουγκράνα» προς το παρόν αγωνιζόνται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης, με διαφορά μικρότερης χωρητικότητας, ενώ πολλοί από τους φιλάθλους που κατέχουν εισιτήρια διαρκείας έχουν επιλέξει να μην δίνουν εκεί το «παρών». Αρκεί να δούμε τον μέσο όρο παρουσίας θεατών τα τελευταία πέντε χρόνια, λαμβάνοντας υπόψιν και τις σεζόν που «έπληξε» ο Covid τις εξέδρες, ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Η ακροαματικότητα των Μαδριλένων παρουσιάζει διακυμάνσεις, με σημαντικά μειωμένο πλήθος σε αρκετές περιπτώσεις, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί και στην ανακαίνιση που δέχεται το Μπερναμπέου. Τις σεζόν 2018/19 και 2019/20 εντοπίζεται σε σημαντικό βαθμό η πτώση, όμως τα εγκαίνια προγραμματίζονται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, επομένως θα μπουν σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς.

Η Καταλανοί από την άλλη, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα επιστρέψουν στην βάση τους τον Νοέμβριο του 2024. Αντίστοιχη πτώση με τους «μαδριδίστας» σημείωσε και η Μπαρτσελόνα τις ίδιες σεζόν, μέχρι πέρυσι που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια μετά από τέσσερα χρόνια και έσπασε τα... κοντέρ με 83.498 οπαδούς. Αν το δούμε σε ποσοστά, ο μέσος όρος προσέλευσης φιλάθλων στο γήπεδο ανέρχεται σε 67.4% για τους «μπλαουγκράνα» και 63.9% για την Ρεάλ.

crowds.png

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιστορικά η ομάδα της Μαδρίτης συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό fans τον Απρίλιο 1956, 129.690, στον πρώτο αγώνα για τα ημιτελικά του European Cup κόντρα στη Μίλαν. Για την Μπαρτσελόνα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 120.000 στο πρώτο ματς για τα προημιτελικά του European Cup απέναντι στην Γιουβέντους τον Μάρτιο 1986.

Η κατά μέσο όρο προσέλευση θεατών δίνει τον πόντο στην ομάδα του Τσάβι, όμως την μεγαλύτερη προσέλευση που σημειώθηκε ποτέ κερδίζει η «βασίλισσα».

Fanbase

Δύσκολος παράγοντας να μετρηθεί, γι’ αυτό και θα χωριστεί σε τρεις κατηγορίες: social media, το ισπανικό fanbase και το παγκόσμιο fanbase. Στα social media συμπεριλαμβάνονται Facebook, Twitter, Instagram και Tik Tok, ενώ για το fanbase θα λάβουμε υπόψιν τους λεγόμενους «πένιας», ή αλλιώς τους οργανωμένους οπαδούς.

social_media.png

Σύμφωνα με στοιχεία από τις ιστοσελίδες και των δύο ομάδων, στην Ισπανία υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 πένιας, οι οποίοι σιγά σιγά εξαπλώνονται και στον υπόλοιπο κόσμο. Οι «μπλαουγκράνας» έχουν επίσημους πένιας σε Κόσοβο και Κουβέιτ, καθώς και επτά groups στην Κούβα, σε αντίθεση με εκείνους της Ρεάλ, που έχουν δύο groups στο Νεπάλ. Στην Αμερική δε, οι οργανωμένοι για την Μπαρτσελόνα ανέρχονται σε 12 και για την «βασίλισσα» σε 17.

Την... κούρσα κερδίζει με διαφορά η Ρεάλ, αφού στα social media συγκεντρώνει 39.2 εκατομμύρια followers, περίπου 1.000 παραπάνω πένιας στην Ισπανία από την «μπάρτσα» και 55 παραπάνω groups παγκοσμίως, σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι αρχές Ιανουαρίου.

penas.png

penas1.png
Μεγάλα τρόπαια

Οι ομάδες με τα περισσότερα τρόπαια στην Ισπανία. Ένα Champions League βέβαια, δεν έχει την ίδια βαρύτητα, με το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων. Το «Athletic» έβαλε ένα σύστημα πόντων ανάλογα με την σημαντικότητα του κυπέλλου, για να μπορέσειμε να πραγματοποιηθεί η μέτρηση.

Στο Champions League, λοιπόν, αναλογούν 10 πόντοι, οκτώ στην La Liga, πέντε στο Copa del Rey και άλλα ευρωπαϊκά τρόπαια και από τρεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, Σούπερ Καπ Ισπανίας και UEFA Super Cup. Τρόπαια που αντιστοιχούν σε μικρότερα τουρνουά πριν ιδρυθεί η La Liga, καθώς και το Intercontinental δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα.

Το ρεκόρ των περισσότερων Champions League (14) και πρωταθλημάτων (35) διαθέτει η Ρεάλ, επομένως δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης για το ποιος υπερέχει.

Real-Madrid-major-trophies.jpg

Αν τώρα, επικεντρωθούμε στα τελευταία 20 χρόνια, τα ηνία μεταφέρονται στην Μπαρτσελόνα. Παρόλο που οι Μαδριλένοι έχουν κατακτήσει σε αυτό το διάστημα πέντε Champions League, τα τέσσερα από αυτά μέσα σε πέντε χρόνια από το 2014 έως το 2018, η... ορκισμένη εχθρός τους έχει το «πάνω χέρι» σε La Liga και Copa del Rey.

Barca-major-trophies.jpg

major_trophies_last_20_years.png
Θέση στο πρωτάθλημα

Το... δίπολο στην La Liga είναι σύνηθες φαινόμενο, μια εκ των δύο πάντα θα τερματίζει πρώτη. Μόνο η Βαλένθια (2001/02, 2003/04) και η Ατλέτικο Μαδρίτης (2013/14, 2020/21) τις έχουν εκθρονίσει μέσα στον 21ο αιώνα.

Αν εξαιρέσουμε τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο από το 1936 έως το 1939, στις 91 σεζόν της ισπανικού πρωταθλήματος, από την ίδρυσή του (1928/29) έως τώρα, η ομάδα της Μαδρίτης υπερέχει, ενώ από το 2004 και έπειτα, καμία από τις δύο δεν έχει τερματίσει εκτός τριάδας.

league_finishes_1.png

Ποιότητα παικτών

Αφού οι αριθμοί δεν μπορούν να μας δώσουν άμεση απάντηση, ήρθε η ώρα για λίγο αυτοσχεδιασμό. Βασιζόμαστε κυρίως, στους νικητές του Ballon d’Or και στους παίκτες που καλούνται σε διεθνή καθήκοντα.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα κατέχουν τα περισσότερα Ballon d’Or συνδυαστικά, χάρη στην... ηγεμονία των Μέσι και Ρονάλντο τον 21ο αιώνα, γι’ αυτό και δεν μετράμε πόσα έχουν κερδίσει, αλλά πόσοι παίκτες το έχουν «σηκώσει».

Από τους «λος μπλάνκος» οκτώ ήταν στον σύνολο οι κατακτητές: Ντι Στεφάνο, Ρέιμοντ Κόπα, Λουίς Φίγκο, Ρονάλντο Ναζάριο, Φάμπιο Κανάβαρο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λούκα Μόντριτς, Καρίμ Μπενζεμά. Στο... αντίπαλο δέος έξι είχαν την τιμή: ο Ισπανός Λουίς Σουάρες, Γιόχαν Κρόιφ, Χρίστο Στόιτσκοφ, Ριβάλντο, Ροναλντίνιο, Μέσι.

Επειδή όμως, ο καταλανικός σύλλογος διέθεσε 17 παίκτες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, ο πόντος πάει με διαφορά στην Μπαρτσελόνα.

players_quality.png

Εμπορικά έσοδα

Δεν είναι «μεγαθήρια» μόνο εντός γηπέδου, αλλά και... κολοσσοί στο εμπορικό κομμάτι. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς παραμένουν υπολογίσιμες δυνάμεις.

Το Football Money League της Deloitte κατατάσσει τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους με τα υψηλότερτα έσοδα παγκοσμίως κάθε χρόνο, από διαφημίσεις, ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και οτιδήποτε άλλο προκύψει από τον αγώνα.

Στην πιο πρόσφατη λίστα που δημοσιεύτηκε η Ρεάλ «τερμάτισε» δεύτερη με έσοδα συνολικού ύψους 713.8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Μπαρτσελόνα έπεσε από τέταρτη έβδομη, παρόλο που συγκέντρωσε 638.2 εκατομμύρια ευρώ. Τα οικονομικά της προβλήματα την έχουν «καταπιεί» και δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον ο... αντίκτυπος αυτών. Για να αγοράσουν παίκτες, πωλούν μελλοντικές ροές εσόδων ως προκαταβολή!

Από την άλλη, η Ρεάλ φαίνεται να έχει βρει το μυστικό της εξοικονόμισης και της... μετρημένης σπατάλης, αφού μόνο δύο χρόνια (2020, 2021) κατάφερε να πέσει κάτω από 700 εκατομμύρια ευρώ, αρά της ανήκει δικαιωματικά και αυτή η κατηγορία.

commercial_revenue.png

Αγοραστική δύναμη

Ιστορικές μεταγραφές έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς και οι δύο σύλλογοι, αφού το prestige τους προσελκύει πολλούς παίκτες, των οποίων όνειρο είναι να αγωνιστούν για χάρη τους.

Ένα καλό σύστημα μέτρησης θα ήταν οι φορές που έχουν εμφανιστεί στις 50 πιο ακριβές μεταγραφές, σύμφωνα με το Transfermarkt. Η Ρεάλ με την «Galactico» εποχή αρπάζει... την πρωτιά, αλλά η διαφορά δεν είναι μεγάλη.

Οι «λος μπλάνκος» εμφανίζονται στην λίστα επτά φορές με τους Εντέν Αζάρ, Τζουντ Μπέλιγχαμ, Γκάρεθ Μπέιλ, Κριστιάνο Ρονάλντο, Αουρελιέν Τσουαμενί, Ζινεντίν Ζιντάν και Χάμες Ροντρίγκες. Οι «μπλαουγκράνα» για μια μόνο μεταγραφή χάνουν, αφού μόνο έξι παίκτες μπήκαν στην λίστα: Φελίπε Κουτίνιο, Ουσμάν Ντεμπελέ, Αντουάν Γκριζμάν, Νεϊμάρ, Φρένκι Ντε Γιονγκ και Λουίς Σουάρες.

real_madrid_top_50_transfers.png

Αν εξαιρέσουμε τον Ολλανδό μέσο, οι υπόλοιπες συνεργασίες είτε δεν πέτυχαν είτε έληξαν... άδοξα.

barcelona_top_50_transfers.png

Ομάδες γυναικών

Μια κατηγορία στην οποία δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης. Κύριο θέμα ενδιαφέροντος είναι οι ομάδες των ανδρών, όμως ο οι φίλαθοι και των δύο συλλόγων υπερυφανεύονται και για τις ομάδες γυναικών, επομένως δεν θα μπορούσε να μην γίνει ειδική μνεία.

Βέβαια η ομάδα της Ρεάλ δραστηριοποιείται από το 2020, και η πορεία της Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια είναι εξωπραγματική, επομένως ο νικητής έχει ήδη κριθεί.

Η ομάδα γυναικών των «μπλαουγκράνα» είναι η κάτοχος του Champions League, ενώ η Εθνική Ισπανίας γυναίκων, η οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το περασμένο καλοκαίρι, αποτελούνταν κατά βάση από παίκτριές τους.

Απέναντι στην Ρεάλ δεν έχει βρεθεί ηττημένη ούτε μια φορά και στην τελευταία συνάντησή τους την «εξουδετέρωσαν» με 5-0.

Barca-women-major-trophies.jpg

Μεταξύ τους αναμετρήσεις

Στις 255 φορές που έχουν συναντηθεί σε όλους τους διαγωνισμούς η Ρεάλ έχει προβάδισμα στις νίκες, με τρεις περισσότερες. Μπροστά βρίσκονται και στα γκολ, με 10 παραπάνω από την Μπαρτσελόνα.

Θυμίζουμε πως και ο τελικός του περσινού Σούπερ Καπ Ισπανίας ήταν El Clasico, όπου η νίκη της Μπαρτσελόνα ήταν καθοριστικής σημασίας. Σε μια τέτοια νίκη ελπίζει και αυτή τη φορά ο Τσάβι, παρά την κακή πορεία της ομάδας τον τελευταίο καιρό, και ενώ βρισκόμαστε στα μισά της σεζόν περίπου.

Στο τελυταίο μεταξύ τους παιχνίδι, άλλωστε, τον Οκτώβριο, τα δύο γκολ του Τζουντ Μπέλιγχαμ χάρισαν... την νίκη στους «μαδριδίστας», ενώ πριν από αυτό η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το πρωτάθλημα με γκολ δια χειρός... Φρανκ Κεσιέ.

head_to_head_record.png

Η Ρεάλ φαίνεται να κερδίζει με τεράστια διαφορά, αφήνοντας κατά πολύ πίσω την Μπαρτσελόνα. Όμως, όπως είπαμε και στην αρχή, σκοπός αυτού του άρθρου είναι η ψυχαγωγία και όχι η επιστημονική έρευνα, επομένως όλα μπορούν να ανατραπούν αν λάβουμε υπόψιν και άλλους παράγοντες. Σημασία έχει ότι και οι δύο κατέχουν μια μακρά ιστορία, την οποία φροντίζουν να διαιωνίζουν και όλοι πρέπει να σεβόμαστε, αφήνοντας τα οπαδικά στην άκρη.

*Πηγή γραφημάτων: The Athletic

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0