Football Talk

Τώρα ο Κριστιάνο, τότε ο Μπέκαμ: Η μεταγραφή-σοκ στο MLS, που απέδειξε πόσο... μπροστά έβλεπε! (video)

Τώρα ο Κριστιάνο, τότε ο Μπέκαμ: Η μεταγραφή-σοκ στο MLS, που απέδειξε πόσο... μπροστά έβλεπε! (video)

Όσο «τρελός» θεωρήθηκε ο Κριστιάνο Ρονάλντο πηγαίνοντας στη Σαουδική Αραβία, άλλα τόσα είχε «ακούσει» ο Ντέιβιντ Μπέκαμ! Μία ημέρα σαν σήμερα (11/01) το 2007, ανακοίνωσε πως στα 32 του, αφήνει τη Ρεάλ Μαδρίτης για το MLS. Και σε όσους βιάστηκαν να τον κρίνουν, απλώς απέδειξε πως έβλεπε πολύ πιο μακριά από αυτούς!

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, το αγαπημένο παιδί του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, έγινε μέρος των «γκαλάκτικος» της Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι του 2003, στο πλευρό των Ζινεντίν Ζιντάν, ΡονάλντοΛουίς Φίγκο και Ρομπέρτο Κάρλος. Είχε ήδη γράψει ιστορία με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετακόμισε στη Μαδρίτη με στόχο να κάνει το ίδιο και εκεί, όσο κι αν τον πόνεσε η απόφαση των «κόκκινων διαβόλων» να τον πουλήσουν.

Και μπορεί στην Ισπανία να δυσκολεύτηκε αρκετά, η κλάση του πάντως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Όταν το καλοκαίρι του 2006 η Ρεάλ προσέλαβε τον Φάμπιο Καπέλο για τα «ηνία» του πάγκου της, ο Μπέκαμ είδε τον χρόνο του στον αγωνιστικό χώρο να μειώνεται. Έπαιζε όλο και λιγότερο, οι σχέσεις του με τον Ιταλό προπονητή δεν ήταν καθόλου καλές. Συν τοις άλλοις, η Ρεάλ δεν διένυε και την καλύτερη πορεία της στη La Liga.

Ώσπου μεσούσης της σεζόν, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ εξέπληξε τους πάντες. Μόλις λίγες μέρες μετά την αλλαγή του χρόνου, στις 11 Ιανουαρίου του 2007, ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη «Βασίλισσα», το οποίο θα έληγε εκείνο το καλοκαίρι. Όμως, το πιο σοκαριστικό δεν ήταν αυτό, αλλά ο επόμενος προορισμός του!

Αποφάσισε να αφήσει την Ευρώπη για λογαριασμό των Λος Άντζελες Γκάλαξι και το πρωτάθλημα του MLS! Ένα πρωτάθλημα άγνωστο, τότε, στους περισσότερους, χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό και με περιορισμένο κοινό. Κάτι αντίστοιχο με το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας του σήμερα, το οποίο ο Κριστιάνο Ρονάλντο, σαν ένας άλλος Μπέκαμ, έβαλε στον χάρτη του ποδοσφαίρου, όταν για χάρη του άφησε πίσω του την Ευρώπη και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η ρηξικέλευθη αυτή κίνηση του 32χρονου -τότε- Μπέκαμ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ερωτηματικά σε όλο το ποδοσφαιρικό (και μη) κοινό. «Γιατί να συνεχίσει την καριέρα του στην Αμερική;»

Ο λόγος δεν ήταν άλλος παρά οικονομικός. Στην πραγματικότητα, κέρδιζε πολύ περισσότερα από τα 6,4 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος, που αναγραφόταν στο συμβόλαιό του, αφού είχε εξασφαλίσει ένα ποσοστό από όλα τα έσοδα του συλλόγου! Από τα εισιτήρια των αγώνων μέχρι τις… μπύρες που αγόραζε ο κόσμος στο γήπεδο!

Λέγεται ότι τα πέντε χρόνια που ήταν παίκτης των Γκάλαξι, κέρδισε περίπου 255 εκατατομμύρια δολάρια, δηλαδή γύρω στα 220 εκατομμύρια πάνω από τον μισθό του! Όμως, υπάρχει και μία ακόμη αιτία που μπορεί να εξηγήσει τη μεταγραφή του στην αμερικάνικη ομάδα.

Υπογράφοντας, φρόντισε να υπάρχει μία επιπλέον συμφωνία, που θα του έδινε το δικαίωμα να αγοράσει μία franchise ομάδα από το MLS για μόλις 25 εκατομμύρια δολάρια, αφότου αποσυρόταν. Κάτι που έγινε αργότερα, με την ίδρυση της Ίντερ Μαϊάμι το 2018.

Η αμύθητη περιουσία που έχει αποκτήσει ο Άγγλος «Μίδας», οφείλει πολλά σε εκείνη την ευφυέστατη διαπραγμάτευσή του τότε, τον Ιανουάριο του 2007. Καθώς πλέον, 17 χρονιά μετά, το μέσο franchise του MLS αποτιμάται γύρω στα 582 εκατομμύρια δολάρια!

Ο Μπέκαμ έφερε την «επανάσταση» στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής! Όλο και περισσότεροι αστέρες του ποδοσφαίρου την επιλέγουν ως τελευταία στάση μιας μακροχρόνιας καριέρας, όπως έκανε ο Τιερί Ανρί πριν κάποια χρόνια, ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν ή ο Λιονέλ Μέσι που το περασμένο καλοκαίρι ήρθε στην ομάδα του Μπέκαμ! Πολύ λογικά, ορίζεται ως μία ανάλογη περίπτωση με του Κριστιάνο Ρονάλντο, όταν στις αρχές του 2023, πήρε μεταγραφή στην Αλ Νασρ και χρειάστηκε μόλις λίγους μήνες, για να «ανοίξει» τον δρόμο για ένα σωρό αστέρες, που γέμισαν τα «άσημα» γήπεδα της Σαουδικής Αραβίας.


Ίσως και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, να «βλέπει» κάτι, που οι υπόλοιποι αγνοούν. Ακριβώς ό,τι έκανε ο Άγγλος σούπερ σταρ, με την απόφασή του να συνεχίσει την καριέρα του στην Αμερική, σε ένα άγνωστο και σχεδόν απαγορευτικό πρωτάθλημα για πολλούς, συμπεριλαμβανομένου και του δεύτερου πατέρα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον!

Μία απόφαση που έκανε πολλούς να δυσανασχετήσουν, αλλά το σίγουρο είναι ένα: Ο
Ντέιβιντ Μπέκαμ έβλεπε πολύ πιο μπροστά από αυτούς!

Άρτεμις Κλεφτάκη
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0