Football Talk

Από το κλάμα του αποχωρισμού στα… δάκρυα χαράς: Πώς η πώληση του Κουτίνιο οδήγησε στην κυριαρχία της Λίβερπουλ

Από το κλάμα του αποχωρισμού στα… δάκρυα χαράς: Πώς η πώληση του Κουτίνιο οδήγησε στην κυριαρχία της Λίβερπουλ

Οι φίλοι της Λίβερπουλ δύσκολα θα ξεχάσουν την 6η Ιανουαρίου του 2018. Εκείνη την ημέρα οι «κόκκινοι» αποδέχθηκαν την υπέρογκη πρόταση της Μπαρτσελόνα για τον Φιλίπε Κουτίνιο. Η ομάδα του Κλοπ όμως δεν τα έβαψε «μαύρα» και με σεμιναριακή διαχείριση των χρημάτων της, έκανε την επιτυχία… συνήθεια.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα. Αγωνίζονται 11 παίκτες και με «όπλο» την συνεργασία προσπαθούν να επιβληθούν απέναντι στον οποιοδήποτε αντίπαλο.

Ομαδικό άθλημα είναι και το μπάσκετ, όμως στο παρκέ μπορεί ένας αθλητής να κρίνει ολομόναχος ένα ολόκληρο παιχνίδι, κάτι που στο ποδόσφαιρο είναι έως και αδύνατο να συμβεί.

Ακόμη και έτσι όμως, όταν μία ομάδα χάσει τον κορυφαίο της παίκτη, χρειάζεται έναν «άθλο» για να μην επηρεαστεί το αγωνιστικό της πλάνο, πόσο μάλλον να το εξελίξει.

Σε αυτήν ακριβώς την θέση βρέθηκε η Λίβερπουλ σαν σήμερα (06/01), πριν από έξι χρόνια. Ο Κουτίνιο αποτελούσε το αδιαμφισβήτητο «αστέρι» του Μέρσεϊσαϊντ. Ο Βραζιλιάνος ήταν μέλος της «κόκκινης» οικογένειας για μία γεμάτη 5ετία και με τον ερχομό του Κλοπ στην ομάδα, θα γινόταν ο πρωτεργάτης της… αναγέννησης.

Εκείνος όμως είχε άλλα σχέδια. Οι μνηστήρες για την υπογραφή του αυξάνονταν συνεχώς και ο Κουτίνιο άρχισε σιγά σιγά να έχει αλλού το μυαλό του. Η Μπαρτσελόνα κατέθεσε πρόταση 188 εκατομμυρίων (συμπεριλαμβανομένων και των bonus) και με παρότρυνση του Κουτίνιο, η Λίβερπουλ στις 6 Ιανουαρίου του 2018, την αποδέχθηκε.

Σίγουρα ένα τέτοιο διαστημικό ποσό θα έκανε χαρούμενη την οποιαδήποτε ομάδα. Όταν όμως αποχωρίζεσαι τον κορυφαίο σου παίκτη, σε μία χρονική περίοδο που σχεδιάζεται η μεγάλη επιστροφή του κλαμπ στους τίτλους, τα συναισθήματα είναι τουλάχιστον ανάμικτα.   

Επιστρέφοντας στο παρόν, η μεταγραφή αυτή αποτέλεσε το ξεκίνημα για το «come back» της Λίβερπουλ και την καθιέρωση της ξανά ως μία εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη. Ο Κλοπ μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίστηκαν υποδειγματικά τα χρήματα που ήρθαν από την πώληση του Κουτίνιο και τα επένδυσαν απευθείας πίσω στην ομάδα.

Στην ίδια μεταγραφική περίοδο αποκτήθηκε ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ από την Σαουθάμπτον, με τον Ολλανδό να γίνεται ο απόλυτος… γρανίτης στην αμυντική λειτουργία των «κόκκινων». Το καλοκαίρι ακολούθησε και η προσθήκη του Άλισον από την Ρόμα, για να μπει μία και καλή ένα τέλος, στο αιώνιο πρόβλημα που υπήρχε κάτω από τα γκολπόστ.

Liverpool's priority is to tie down both Virgil van Dijk and Alisson to new  long-term deals | Daily Mail Online

Οι δύο αυτοί ποδοσφαιριστές μαζί κόστισαν 187 εκατομμύρια και μέχρι σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Λίβερπουλ, έχοντας κατακτήσει μαζί 12 τρόπαια. Η επιστροφή των «κόκκινων» στην κορυφή της Αγγλίας, αλλά και της Ευρώπης είχε την δική τους υπογραφή, με τις μεταγραφές αυτές να είναι ο ορισμός του «money well spent».

Ο Κλοπ πάντως είχε προειδοποιήσει τον Κουτίνιο, εκείνος όμως δεν τον άκουσε και μάλλον θα το μετανιώνει για το υπόλοιπο της καριέρας του, αν όχι της ζωής του.

Ο Γερμανός τεχνικός του είχε πει χαρακτηριστικά λίγο πριν αποχωρίσει από την ομάδα:

«Μείνε εδώ και στο τέλος θα φτιάξουν ένα άγαλμα για χάρη σου έξω από το Άνφιλντ. Αν πας αλλού, είτε στην  Μπαρτσελόνα, είτε στην Ρεάλ Μαδρίτης, είτε στην Μπάγερν Μονάχου θα είσαι απλά ένας ακόμη παίκτης. Εδώ μπορείς να γίνεις κάτι πολύ παραπάνω».

Liverpool boss Jurgen Klopp hoping Philippe Coutinho makes early return  from injury | Football News | Sky Sports

Και όπως φαίνεται είχε δίκιο…

Άγγελος Κρεμαστός

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0