Football Talk

Υπογραφή συμβολαίου με ένα ευρώ; Αν λέγεσαι Κάλινιτς και αγαπάς την Χάιντουκ Σπλιτ από παιδί τότε γίνεται!

Υπογραφή συμβολαίου με ένα ευρώ; Αν λέγεσαι Κάλινιτς και αγαπάς την Χάιντουκ Σπλιτ από παιδί τότε γίνεται!

Να αγαπάς τόσο πολύ την ομάδα από την οποία ξεκίνησες, που όχι μόνο επιστρέφεις σε αυτήν, αλλά και με μηνιαίο μισθό μόλις... 1 ευρώ! Ο Νίκολα Κάλινιτς το έκανε, προκαλώντας απορίες με αυτή την κίνηση. Τελικά, η αγάπη για αυτό που αποφασίζεις να ακολουθήσεις δεν βλέπει χρήματα, αρκεί να συνεχίσεις να το κάνεις όσο... τραβήξει!

Καταντάμε γραφικοί, αναφερόμενοι στο πως το ποδόσφαιρο είναι πλέον επιχείρηση, όμως είναι η αλήθεια. Υπέρογκα ποσά δαπανούνται σε κατασκευές γηπέδων, «μυθικά» συμβόλαια υπογράφονται για την απόκτηση παικτών, εξωπραγματικά deals με χορηγούς, ευθύνονται που χάνει το άθλημα ως ένα σημείο την υπόστασή του.

Πλέον όλοι οι παίκτες κυνηγούν τα στατιστικά και τις διακρίσεις, καθώς έτσι θα γεμίσουν πιο γρόγορα τις... τσέπες τους. Αν τώρα φτάσουν στο σημείο της συνταξιοδότησης, αφήνουν την μπάλα στην άκρη, ψάχνοντας νέες ευκαιρίες αύξησης του κεφαλαίου τους. Όλα για το χρήμα γίνονται τελικά...

Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη και οι λίγοι ρομαντικοί που κρατούν «ζωντανό» το άθλημα που δημιουργήθηκε εξ αρχής ως μια διέξοδος από την πληκτική ρουτίνα της καθημερινής ζωής. Ο Νίκολα Κάλινιτς είναι ένας από αυτούς, ένας παίκτης, για τον οποίο το ποδόσφαιρο αποτελεί «οξυγόνο». Δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς αυτό, γι’ αυτό και θα κάνει τα πάντα για να συνεχίσει.

Ακόμη και αν κάθε μήνα πληρώνεται για τις «υπηρεσίες» του... 1 ευρώ! Όχι, δεν αστειευόμαστε. Ο πρώην Κροάτης διεθνής, επέστρεψε στην Χάιντουκ Σπλιτ, την ομάδα απ’ όπου ξεκίνησε, και η συμφωνία είναι απλή. Εκείνος θα αγωνίζεται κανονικά, όπως έκανε στα τόσα χρόνια καρίερας του, απλώς ο μισθός του δεν θα ξεπερνάει το 1 ευρώ.

Είναι ακόμη πιο ιδιαίτερο και συγκινητικό που γυρίζει πίσω στην ομάδα που ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα και άρχισε να ονειρεύεται. Έκανε το ντεμπούτο του τη σεζόν 2005/06 σε ηλικία μόλις 17 ετών. Οι καλές του εμφανίσεις του άνοιξαν πολλές πόρτες στην Ευρώπη, από τις οποίες σαφώς και πέρασε, δοκιμάζοντας πληθώρα νέων πραγμάτων και αποκομίζοντας εμπειρίες, οι οποίες θα τον «ακολουθούν» στην ζωή του.

Πέρασε από Αγγλία, Ιταλία και Ισπανία. Αγωνίστηκε για την Μπλάκμπερν, η οποία ήταν η πρώτη που αναγνώρισε την αξία του, την Φιορεντίνα, την Μίλαν, την Ρόμα, την Βερόνα, αλλά και την Ατλέτικο Μαδρίτης. Ήθελε, όμως, να κλείσει την καριέρα του, έστω και συμβολικά, εκεί όπου ξεκίνησε η... μαγεία. Όπως συμβολικός είναι και ο μισθός του.


Η ιστορία έχει ως εξής: Στις 6 Φεβρουαρίου 2022, αποχωρώντας από την Βερόνα, έκανε comeback στην Χάιντουκ Σπλιτ, όμως όταν το συμβόλαιό του έληξε τον Ιούνιο 2023, έμεινε «ξεκρέμαστος», αφού στα 36 του χρόνια δύσκολο να τον διεκδικήσει κάποια ομάδα.

Στην Χάιντουκ, όμως, έχουν εκτιμήσει όλα όσα τους έχει προσφέρει και αποφάσισαν να προβούν σε νέα συνεργασία μαζί του, όχι κερδοφόρα για τον ίδιο, αλλά τι σημασία έχει όταν εκείνος το ήθελε πολύ; Στις 3 Ιανουαρίου 2024 του πρότειναν ένα βραχυχρόνιο deal μέχρι το τέλος της σεζόν, με έναν συμβολικό μηνιαίο μισθό 1 ευρώ.

Στις μέρες μας δεν θα το έκανε κανείς. Για τον Κάλινιτς ήταν το πιο εύκολο deal στο οποίο έχει προχωρήσει, όπως επιβεβαιώσε και ο ίδιος. Μάλιστα, θα αγωνίζεται με το No.9, με το οποίο αγωνιζόταν πάντα στην Χάιντουκ. Το είχε «καπαρώσει» πρόσφατα ο Αλεξάνταρ Τραϊκόφσκι, αλλά ο ίδιος πρότεινε να δοθεί στον Κάλινιτς ως ένδειξη σεβασμού.

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή Μιντάουγκας Νικολίσιους, ο Κάλινιτς ξεκουράστηκε και γύρισε με έναν μόνο στόχο. Να βοηθήσει την Χάιντουκ να πάρει τον τίτλο μετά από 19 χρόνια. Αυτή τη στιγμή η ομάδα είναι πρώτη στο πρωτάθλημα της Κροατίας, με έξι πόντους διαφορά μπροστά από την Ριέκα, της οποίας απομένει ένα παιχνίδι.

Άσχετα με το αν τον προέτρεψε η κατάκτηση του τίλτου να επιστρέψει, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την λατρεία του για το ποδόσφαιρο, η οποία οφείλει να αποτελεί παράδειγμα για πολλούς νέους παίκτες.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0