Football Talk

Τα... ευρωπαϊκά limit up του Big-4 στο Transfermarkt: Κωνσταντέλιας και Ιωαννίδης τα πλέον καυτά πρότζεκτ!

Τα... ευρωπαϊκά limit up του Big-4 στο Transfermarkt: Κωνσταντέλιας και Ιωαννίδης τα πλέον καυτά πρότζεκτ!

ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έραψαν τα καλά τους κοστούμια και… έφυγαν για ταξίδι στην Ευρώπη, το περασμένο φθινόπωρο. Η ευρωπαϊκή περιπέτεια «αναβάπτισε» την αξία πολλών μονάδων τους, που θα κοστίσουν… ακριβά, αν «βάλουν» πλώρη για άλλες πολιτείες.

Λίγο πριν αποχαιρετήσει το 2023, η συγκυρία προσφέρεται για να γίνει ένα μίνι ταμείο σε ό,τι αφορά την παρουσία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την επίδραση που αυτή είχε στην αύξηση της χρηματιστηριακής αξίας των ρόστερ τους. Ας μην ξεχνάμε πως, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τέσσερις ομάδες στους ομίλους του Europa League (ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός) και του Conference League (ΠΑΟΚ), για πρώτη φορά, έπειτα από εννέα ολόκληρες αγωνιστικές περιόδους. Τελευταία φορά, είχε συμβεί την περίοδο 2014/2015 όταν ευρωπαϊκά εισιτήρια είχαν εξασφαλίσει οι Ολυμπιακός (Champions League), Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και… Αστέρας Τρίπολης (Europa League).

Δυστυχώς παρά το πολύ ευοίωνο ευρωπαϊκό ξεκίνημά τους, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός δεν κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν συνέχεια στην ευρωπαϊκή τους διαδρομή και γνώρισαν επίπονους, πλην όμως διδακτικούς αποκλεισμούς, καθώς γίνεται σαφές πως οι δυο τους (σε σύγκριση με τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που συνεχίζουν το ταξίδι τους στο Conference League) υστέρησαν σε επίπεδο ετοιμότητας, παραστάσεων και αποδείχθηκαν ιδιαιτέρως επιρρεπείς στα λάθη τα οποία σε αυτό το επίπεδο, δεδομένα κοστίζουν ακριβά.

Αυτό που γίνεται σαφές ωστόσο είναι πως οι ομάδες του «Big-4» του ελληνικού ποδοσφαίρου, πήραν την ευκαιρία τους σε ένα κορυφαίο επίπεδο (όχι ελίτ, όπως είναι το Champions League) για να δείξουν την πρόοδο που συντελείται στο ελληνικό πρωτάθλημα με το επίπεδο του ανταγωνισμού να έχει, κατά κοινή ομολογία, αυξηθεί αλλά και να προσφέρουν την ευκαιρία σε ποδοσφαιριστές τους να ξεχωρίσουν και να προσελκύσουν τα βλέμματα μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ.

Φαίνεται πως οι εμφανίσεις και τα πεπραγμένα αρκετών παικτών δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό. Απόδειξη αποτελεί η χρηματιστηριακή άνοδος που έχει παρατηρηθεί σε αρκετούς ποδοσφαιριστές των τεσσάρων ελληνικών ομάδων στο Transfermarkt.

Πάμε να δούμε αναλυτικά:

Ο ΠΑΟΚ που έκανε ρεκόρ συγκομιδής

Ξεκινώντας από τον μεγάλο θριαμβευτή και κερδισμένο της φάσης των ομίλων, ΠΑΟΚ, ο οποίος ολοκλήρωσε το γκρουπ του με συγκομιδή 16/18 βαθμούς, επίδοση ρεκόρ για ελληνική ομάδα, είναι δεδομένο πως σε αυτή τη διαδρομή αρκετοί ποδοσφαιριστές του ξεχώρισαν και βρίσκονται στη μεταγραφική λίστα πολλών ευρωπαϊκών ομάδων. 


Πρώτος, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, του οποίου η χρηματιστηριακή αξία έχει πλέον εκτιναχθεί στα 10 εκατομμύρια από τα 8 που βρισκόταν στην τελευταία ενημέρωση, αποτελεί ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά πρότζεκτ και είναι σίγουρο πως ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα δεχθεί αρκετές «κρούσεις» το ερχόμενο καλοκαίρι.


Το τίμημα για όποιον ενδιαφερθεί να πλειοδοτήσει θα είναι υψηλό και σίγουρα θε ξεπεράσει τις πωλήσεις – ρεκόρ  των Δημήτρη Γιαννούλη (7.5 εκατομμύρια στη Νόριτς τον Ιούλιο του 2021 – η αξία του τη στιγμή της μεταγραφής του βρισκόταν στα 7 εκατομμύρια) και Χρήστου Τζόλη (11 περίπου εκατομμύρια στη… Νόριτς τον Αύγουστο του 2021 – η δική του αξία αποτιμώνταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ).

Σε περίπτωση αποχώρησης πάντως, θα κοστίσει ακριβά και το έτερο μεγάλο, με ελληνικό ενδιαφέρον, πρότζεκτ του ΠΑΟΚ που ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Κουλιεράκης. Ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός παίρνει συνεχώς παιχνίδια στα πόδια του, έχοντας σούπερ παρουσία και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Δικεφάλου και έχει φυσιολογικά δει την χρηματιστηριακή του αξία να καταγράφει νέο limit up από τα 3 στα 4.5 εκατομμύρια. Το όνομά του φέρεται να απασχολεί επίμονα την επικαιρότητα της Μίλαν και όλοι μας μπορούμε να διαπιστώσουμε γιατί αυτό συμβαίνει.

Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Ντομινίκ Κοτάρσκι είναι οι ξένοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ που αποτελούν πολύ σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, με την αξία τους να έχει εκτιναχθεί στα 7 και τα 4 εκατομμύρια αντίστοιχα. Αμετάβλητη στα 4.5 εκατομμύρια παραμένει η αξία του νεοφερμένου Κίριλ Ντεσπόντοφ, ο οποίος στα τελευταία παιχνίδια έχει ξεκινήσει δυναμικά την απόσβεση των χρημάτων (3,5 εκ.) που δαπάνησε ο ΠΑΟΚ και φέρει την προοπτική να πωληθεί με περισσότερα.

Ολυμπιακός: Κέρδη η πρόκριση και οι Φορτούνης – Ορτέγκα

Από τον ΠΑΟΚ στην έτερη ελληνική ομάδα που θα συνεχίσει να μας εκπροσωπεί και την άνοιξη στην Ευρώπη. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό του Κάρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την Τόπολα και να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή του συνέχεια στη φάση των νοκ άουτ του Conference. Περίεργη συγκυρία για τους «ερυθρόλευκους», καθώς σε ένα ρόστερ που πραγματοποιεί γενικώς limit down, υπάρχει ο Κώστας Φορτούνης, ο οποίος παρατηρεί την χρηματιστηριακή του αξία να παίρνει ξανά ανοδική τροχιά, προσεγγίζοντας τα 3 εκατομμύρια.


Ο Φρανσίσκο Ορτέγκα καταγράφει επίσης χρηματιστηριακή άνοδο από τα 4.5 στα 5 πλέον εκατομμύρια, ενώ και οι Έλληνες κεντρικοί αμυντικοί του Ολυμπιακού, Παναγιώτης Ρέτσος και Ανδρέας Ντόη, σημειώνουν ελαφρά αλλά αξιοπρόσεκτη αύξηση στην αξία τους. Αμφότεροι στο Transfermarkt, αποτιμώνται στα 2.5 εκατομμύρια.

Πινέδα – Σιμάνσκι και Ελίασον τα «καλογυαλισμένα» ασημικά στη βιτρίνα της ΑΕΚ

Και από τον Ολυμπιακό στο ρόστερ της πρωταθλήτριας ΑΕΚ, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συνέχεια στην ευρωπαϊκή της διαδρομή, γνωρίζοντας την ήττα – αποκλεισμό από τον Άγιαξ στην Ολλανδία. Είναι προφανές, πως από το ρόστερ της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα, ξεχωρίζει ο εξωγήινος Ορμπελίν Πινέδα, ο οποίος μεταμορφώνει αγωνιστικά την «Ένωση» όταν βρίσκεται στην ενδεκάδα της. Η αξία του παραμένει αμετάβλητη στα 6.5 εκατομμύρια και σε πολλά παιχνίδια της φάσης των ομίλων, (όπως για παράδειγμα στην αναμέτρησης της ΑΕΚ με τη Μπράιτον εντός έδρας), ο Μεξικανός απέδειξε γιατί έχει προκληθεί τόσος θόρυβος γύρω από το όνομά του.

Από κοντά, ο Νταμιάν Σιμάνσκι, ο οποίος φέτος πραγματοποιεί χρονιά καριέρας και η αξία του φυσιολογικά ακολουθεί ανοδική τροχιά από τα 2.5 στα 3.5 εκατομμύρια στο Transfermarkt. Ο τρίτος παίκτης της ΑΕΚ, ο οποίος έχει καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο είναι ο Νίκλας Ελίασον. Ο Σουηδός εξτρέμ κοστολογείται από την πλατφόρμα στα 3 εκατομμύρια και είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα γρανάζια στην μεσοεπιθετική λειτουργία της ομάδας του «Πελάδο». Τέλος, αύξηση μεν, ανεπαίσθητη δε, κατέγραψε η αξία των Λάζαρου Ρότα και Κωνσταντίνου Γαλανόπουλου.

 

Ο Φώτης πήρε από το χέρι τον Παναθηναϊκό και έγινε σύνθημα στα χείλη των φιλάθλων

Προχωράμε τέλος, στον Παναθηναϊκό, ο οποίος αποχαιρέτησε κάπως άδοξα την Ευρώπη, γνωρίζοντας πικρή ήττα από την Μακάμπι Χάιφα στη Λεωφόρο. Ο άδοξος αποκλεισμός του «τριφυλλιού» από την Ευρώπη, στέρησε από τον μεγάλο πρωταγωνιστή της εφετινής πορείας των «πρασίνων» Φώτη Ιωαννίδη, τη δυνατότητα να συνεχίσει να επιδεικνύει στο κορυφαίο επίπεδο τις πλούσιες ποδοσφαιρικές ικανότητες και την ποδοσφαιρική ευφυΐα που διαθέτει. Ο Φώτης, με εξαίρεση την Μπράγκα σκόραρε απέναντι σε όλους τους αντιπάλους του «τριφυλλιού» στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα, σκόραρε απέναντι στη Ντνίπρο, την Μαρσέιγ, τη Βιγιαρεάλ (δις), τη Ρεν (δις) και την Μακάμπι Χάιφα, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει τη φάση των ομίλων ως δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης, με πέντε τέρματα, πίσω μόνο από τον Ζοάο Πέδρο της Μπράιτον (με 6 γκολ).

FOTISΚαταγραφή.PNG

Ο ντόρος που έχει προκληθεί γύρω από το πρόσωπο του Φώτη Ιωαννίδη είναι εκκωφαντικός, με τον Έλληνα επιθετικό να φαντάζει ως το πλέον πολυτελές ασημικό σε μία βιτρίνα που μόλις πρόσφατα απέκτησε ξανά ευρωπαϊκή πρόσοψη.

Αυτό άλλωστε μαρτυρά και η μυθική, για τα ελληνικά δεδομένα, εκτίναξη της χρηματιστηριακής του αξίας από τα 3.5 εκατομμύρια στα 9. Όπως φαίνεται, ο Φώτης Ιωαννίδης μπορεί να γίνει η ακριβότερη πώληση στην ιστορία του συλλόγου με το τίμημα που θα απαιτηθεί για την υπογραφή του να αγγίζει δεδομένα, διψήφιο νούμερο.

 

Limit up κατέγραψαν ακόμη δύο ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για τους Γιώργο Βαγιαννίδη, η αξία του οποίου έφτασε στα 2.2 εκατομμύρια, και Άνταμ Τσέριν, ο οποίος πλέον κοστολογείται στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Αμφότεροι, συγκεντρώνουν πολλές προδιαγραφές για να αυξήσουν κι άλλο την αξία τους και να αποτελέσουν υπερήφανες πωλήσεις ενός συλλόγου που πέραν των άλλων, καλείται να δημιουργήσει εμπειρία εκ του μηδενός σε ό,τι αφορά το δούναι και κυρίως το λαβείν της σύγχρονης ποδοσφαιρικής αγοράς.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0