Football Talk

European Super League: Τρεις κατηγορίες, 64 ομάδες και ένα φορμάτ, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί! (video)

European Super League: Τρεις κατηγορίες, 64 ομάδες και ένα φορμάτ, που όμοιό του δεν έχουμε ξαναδεί! (video)

Το πλήρες μοντέλο της European Super League, ήρθε στο «φως»! Πώς θα χωρίζονται οι ομάδες σε κατηγορίες, πώς θα προβιβάζονται και θα υποβιβάζονται; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό το εγχείρημα!

Σχετικά Άρθρα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έβαλε... φωτιά την Πέμπτη (21/12) στο ποδόσφαιρο, με την απόφασή του να δικαιώσει την European Super League και ουσιαστικά, να αφήσει ανοιχτό τον δρόμο, για να «σπάσει» το μονοπώλιο των FIFA/UEFA.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ήρθε στο «φως» το πλήρες πλάνο λειτουργίας και οργάνωσης, της ESL. Ένα φορμάτ πρωτοφανές για το ποδόσφαιρο, που προβλέπει τρεις κατηγορίες και όχι κλειστή λίγκα 20 ομάδων, όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά.

Σημειώνεται πως στόχος είναι να ξεκινήσει τη σεζόν 2025/26.

Τρεις κατηγορίες

Αρχικά, θα συμμετέχουν 64 ομάδες, οι οποίες θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Η πρώτη θα είναι η Star League, η δεύτερη η Gold League και η τρίτη η Blue League.

Οι δύο πρώτες, θα έχουν από 16 ομάδες, ενώ στην τρίτη, θα υπάρχουν 32. Εγγυημένη συμμετοχή δεν θα υπάρχει. Όλα θα εξαρτώνται από την απόδοση των ομάδων και γι' αυτόν τον λόγο, θα υπάρχουν προβιβασμοί και υποβιβασμοί κάθε χρονιά, ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες.

Η συμμετοχή των ομάδων στην Blue League, θα γίνεται με βάση την απόδοσή τους, στα εγχώρια πρωταθλήματα.



Οργάνωση κατηγοριών

Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα χωριστούν σε δύο ομίλους των οκτώ ομάδων, ενώ στην τρίτη, θα υπάρχουν τέσσερις. Κάθε ομάδα θα δίνει τουλάχιστον 14 ματς τη σεζόν και θα είναι εντός κι εκτός έδρας.

Μετά τους ομίλους, θα υπάρχει φάση νοκ-άουτ, από την οποία θα καθορίζονται τόσο οι πρωταθλητές, όσο και οι υποβιβασμοί/προβιβασμοί.

Οι τέσσερις πρώτες ομάδες κάθε ομίλου των Star και Gold League προκρίνονται στην νοκ-άουτ φάση, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους δύο πρώτους συλλόγους κάθε ομίλου στην Blue League. Οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί θα είναι διπλοί αγώνες (μέσα/έξω), ενώ ο τελικός κάθε κατηγορίας θα πραγματοποιείται σε ουδέτερο γήπεδο.

Από την άλλη πλευρά, η τελευταία ομάδα κάθε ομίλου στις κατηγορίες Star και Gold League θα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, με τη θέση τους να παίρνουν οι φιναλίστ του τελικού του Gold και Blue League.

Η επιλογή των ομάδων της πρώτης σεζόν, θα γίνει βάσει των επιδόσεών τους.

Έσοδα

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Ισπανίας, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, ως οι ομάδες που έμειναν πιστές στο πλάνο, θα λάβουν 1 δις! Τα υπόλοιπα έσοδα, για τις άλλες ομάδες, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, η εξαγγελία πως τα ματς θα είναι «ελεύθερα» για τους τηλεθεατές! Κάτι που μοιάζει τρομερά δελεαστικό, σε μια πρώτη «ανάγνωση».

Ποιοι έχουν συμφωνήσει;

Ξανά σύμφωνα με τα ισπανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και συγκεκριμένα τη Mundo Deportivo, Μπενφίκα, Πόρτο, Αϊντχόφεν, έχουν πει ήδη «ναι», ενώ πολύ κοντά στο να ακολουθήσουν βρίσκονται Μαρσέιγ και Λυών.

Το μεγάλο «ερωτηματικό», ωστόσο, παραμένουν οι ομάδες της Premier League, και η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση, απέναντι σε πιθανούς αποστάτες.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0