Football Talk

Το «στοιχειωμένο» ρεκόρ που κυνηγάει η Σίτι και... τρομοκρατεί τον Γκουαρδιόλα!

Το «στοιχειωμένο» ρεκόρ που κυνηγάει η Σίτι και... τρομοκρατεί τον Γκουαρδιόλα!

Αναμφίβολα είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Αγγλίας κατατάσσεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως. Ένας από εκείνους είναι πως καμία ομάδα δεν έχει «βασιλέψει» στον θρόνο της Premier League για πάνω από τρία έτη. Η Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρδιόλα μπορεί να σπάσει αυτό το ρεκόρ, αλλά για την ώρα «ασθμαίνει».

Ασύλληπτη επίδοση εάν αναλογιστεί κανείς πως το πρωτάθλημα διεξάγεται από το 19ο αιώνα!

Η αφορμή προσφέρεται από τις συνεχόμενες «χαμηλές πτήσεις» της εν ενεργεία πρωταθλήτριας, Μάντσεστερ Σίτι. Μετά και την χθεσινή εντός έδρας ισοπαλία (2-2) με την Κρίσταλ Πάλας του Ρόι Χότζον, η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα έχει μόλις μία νίκη στα τελευταία έξι παιχνίδια πρωταθλήματος (η μοναδική ήταν απέναντι στη Λούτον) και βλέπει τις άμεσες διεκδικήτριες (Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Άστον Βίλα) να αποσπώνται υψηλότερα στις πρώτες θέσεις της κορυφής.

Και εδώ μπαίνει στη συζήτηση η λεγόμενη «κατάρα» της τετραετίας, βάσει της οποίας καμία ομάδα στο Νησί, δεν έχει κατορθώσει έως σήμερα να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές.

Πολλές ομάδες έχουν στο παρελθόν φτάσει κοντά, δίχως όμως να καταφέρουν να «σπάσουν» αυτή την παράδοση. Πιο συγκεκριμένα, στο αρχαίο… φορμάτ του πρωταθλήματος Αγγλίας, η Χάντερσφιλντ κατέκτησε τον τίτλο για τρεις συνεχείς σεζόν, αλλά το 1926/1927 έχασε τον τίτλο από τη Νιουκάστλ για πέντε βαθμούς.

1926-27

Νιουκάστλ

Huddersfield Town

1925-26

Χάντερσφιλντ

Άρσεναλ

1924-25

Χάντερσφιλντ

Γουέστ Μπρομ

1923-24

Χάντερσφιλντ

Κάρντιφ

Στα χρόνια του μεσοπολέμου, ήταν η σειρά της Άρσεναλ να συμβιβαστεί με αυτή την περίεργη παράδοση. Έχοντας κατακτήσει τον τίτλο για τρεις συνεχόμενες χρονιές, τη σεζόν 1935/1936 το πρωτάθλημα κατέληξε στο «Στάδιο του Φωτός» και οι «Κανονιέρηδες» καθηλώθηκαν στην έκτη θέση της βαθμολογίας.

1935-36

Σάντερλαντ

Ντέρμπι Κάουντι

1934-35

Άρσεναλ

Σάντερλαντ

1933-34

Άρσεναλ

Χάντερσφιλντ

1932-33

Άρσεναλ

Άστον Βίλα

Η σπουδαία Λίβερπουλ του Μπομπ Πέισλι της δεκαετίας του 80’, υπήρξε μία ομάδα που προσέγγισε –δίχως κι αυτή να καταφέρει να καταρρίψει– αυτή την παράδοση. Μάλιστα, «φρένο» στα όνειρα των «κόκκινων» του Μέρσεισαντ τη σεζόν 1984/1985 έβαλε η μισητή συμπολίτισσα Έβερτον. Η «ομάδα των εφοπλιστών» διέκοψε το σερί της Λίβερπουλ και κατέκτησε εκείνη τον τίτλο του πρωταθλητή Αγγλίας. Πάντως οι «ρεντς» πήραν μία άτυπη ρεβάνς την επόμενη σεζόν (1985/1986) αποκαθηλώνοντας την Έβερτον από τον θρόνο, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει.

1984-85

Έβερτον

Λίβερπουλ

1983-84

Λίβερπουλ

Σαουθάμπτον

1982-83

Λίβερπουλ

Γουότφορντ

1981-82

Λίβερπουλ

Ίπσουιτς

Η επόμενη ομάδα που προσέγγισε το ρεκόρ κατάκτησης τεσσάρων συνεχόμενων τίτλων στη νέα Premier League (πλέον), ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» κατέκτησαν τρεις συνεχόμενες χρονιές τον τίτλο, αλλά απέτυχαν κι εκείνοι στην τέταρτη προσπάθεια, την χρονιά 2001/2002 όταν η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ κατακτούσε τον τίτλο. Για την ιστορία, σε εκείνο το πρωτάθλημα, η ομάδα του Σερ Άλεξ τερμάτισε την τρίτη θέση.

2001-02

Άρσεναλ

Λίβερπουλ

2000-01

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Άρσεναλ

1999-00

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Άρσεναλ

1998-99

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Άρσεναλ

Σε σύντομο χρόνο, η ομάδα του Σερ Άλεξ είχε δεύτερη ευκαιρία να σπάσει αυτή την τρομερή παράδοση, κατακτώντας τρεις συνεχόμενους τίτλους, αλλά χάνοντας το πρωτάθλημα την χρονιά 2009/2010 από την Τσέλσι του Κάρλο Ανσελότι για έναν μόλις βαθμός (86, 85).

2009-10

Τσέλσι

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

2008-09

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Λίβερπουλ

2007-08

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τσέλσι

2006-07

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Τσέλσι

Την «στοιχειωμένη» πλέον παράδοση, έχει την ευκαιρία να καταρρίψει την τρέχουσα σεζόν, η Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ Γκουαρδιόλα. Η «αρμάδα» του Καταλανού προπονητή τις τελευταίες σεζόν «προκαλεί τρόπο» στους αντιπάλους της και κάνει παρέλαση στην Premier League, έχοντας διαλύσει κάθε έννοια ευγενούς συναγωνισμού. Στο ξεκίνημα της σεζόν, εμφανιζόταν ως βέβαιη πρωταθλήτρια με τις στοιχηματικές εταιρείες να θεωρούν σχεδόν δεδομένη την κατάκτηση της τέταρτης συνεχόμενης κούπας από τους «μπλε» του Μάντσεστερ.

Ωστόσο, περίπου στου «δρόμου τα μισά» η Σίτι δείχνει να «ασθμαίνει» και εμφανίζει σημάδια τρωτότητας. Αυτό που απομένει, είναι ένας ολόκληρος γύρος προκειμένου να περιορίσει της απώλειες και να ξαναβρεί την σταθερότητα που της λείπει. Σίγουρα, οι επιστροφές των Κέβιν Ντε Μπρόινε, Έρλινγκ Χαάλαντ, Τζον Στόουνς και πιθανότατα του μέσου… που θα έρθει, θα λειτουργήσουν ευεργετικά και θα βελτιώσουν αισθητά την εικόνα της ομάδας του Πεπ με μία συνθήκη να εμφανίζεται ως δεδομένη. Πως εάν κάποια ομάδα είναι υποψήφια να «σπάσει» αυτό το ρεκόρ, αυτή είναι η Μάντσεστερ Σίτι του Γκουαρδιόλα την οποία κανείς, ποτέ δεν μπορεί να ξεγράψει αλλά ούτε να υποτιμήσει.

2023-2024

?

 

2022-23

Μάντσεστερ Σίτι

Άρσεναλ

2021-22

Μάντσεστερ Σίτι

Λίβερπουλ

2020-21

Μάντσεστερ Σίτι

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ


Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0