Football Talk

Ποιος είπε ότι ο Τερ Στέγκεν είναι αναντικατάστατος; Ο Ινιάκι Πένια αποδεικνύει το αντίθετο!

Ποιος είπε ότι ο Τερ Στέγκεν είναι αναντικατάστατος; Ο Ινιάκι Πένια αποδεικνύει το αντίθετο!

Ο τραυματισμός του Τερ Στέγκεν προκάλεσε, αρχικά, ανησυχία, όπως ήταν λογικό. Ποιος θα μπορούσε να «μπει» στα γάντια του; Ο Γερμανός τερματοφύλακας είναι αναντικατάστατος! Ο Ινιάκι Πένια, όμως, «διαψεύδει» αυτό το statement και δείχνει πως ήρθε για να μείνει.

Όταν έγινε γνωστός ο τραυματισμός του δεύτερου κατά σειρά αρχηγού της, η Μπαρτσελόνα έχασε… τη γη κάτω από τα πόδια της. Ένας πρώτος πανικός υπήρξε για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία, όντας το ίδιο αποδοτικός. Άλλωστε τα νούμερα του Τερ Στέγκεν φαντάζουν… άπιαστα.

Την σεζόν 2022/23 κατέκτησε την πρωτιά στα clean sheets, με 26 εξ αυτών σε 38 ματς, δηλαδή ποσοστό επιτυχίας 68.4%. Πριν τον τραυματισμό του ξεκίνησε την τρέχουσα σεζόν με έξι clean sheets σε 13 παιχνίδια, σημειώνοντας ήδη ποσοστό 46.2%.

Όποιος και να ήταν ο αντικαταστάτης, θα έπρεπε μονίμως να αγωνίζεται υπό την… σκιά του Γερμανού γκολκίπερ. Κανείς δεν θα ήταν όσο αποτελεσματικός όσο εκείνος. Τουλάχιστον αυτό θα πίστευαν οι περισσότεροι. Ο Ινιάκι Πένια, όμως, ως η αμέσως καλύτερη επιλογή, έδειξε σε όλους ότι υπάρχει χώρος για ακόμη έναν.

Ο 24χρονος τερματοφύλακας, 11 μήνες πριν ήταν έτοιμος να μην προβεί σε ανανέωση του συμβολαίου του και να απελευθερωθεί από τους «μπλαουγκράνα». Σήμερα, αγωνίζεται ως βασικός, αναπληρώνοντας τον Τερ Στέγκεν, και έχει εκπλήξει τους πάντες.

Πιο πρόσφατο επίτευγμά του, η επέμβαση στην επικίνδυνη εκτέλεση φάουλ του Μέμφις Ντεπάι την Κυριακή (03/12), όπου η Μπαρτσελόνα κέρδισε την Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0. Ήταν μόλις η όγδοη εμφάνισή του ως βασικός και θα πίστευε κανείς πως αποτελεί αναπόσπαστο γρανάζι της ομάδας. Στο ίδιο ματς, αργότερα, επενέβη και σε μια κρίσιμη τελική προσπάθεια του Άνχελ Κορέα.

Η ομάδα του έσπευσε να τον αγκαλιάσει μετά την ηρωική του στάση, γεγονός που δείχνει πόσο εκτιμάται από τους συμπαίκτες του, αλλά και το προπονητικό επιτελείο.

Στα δύο τελευταία παιχνίδια των Καταλανών, κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και στην Πόρτο, στο Champions League, κατέγραψε επτά αποκρούσεις σε οκτώ σουτ στον στόχο. Η ήρεμη δύναμη των «μπλαουγκράνα», την παρουσία της οποίας πολλοί αγνοούσαν, όχι απλώς αναδύθηκε από τις σκιές, αλλά εντυπωσίασε από την πρώτη κιόλας εμφάνιση. Ένα κρυμμένο διαμάντι!

Δεν θα το πίστευε τον Ιανουάριο ότι θα έφτανε ως εδώ. Όταν η Μπαρτσελόνα θα αντιμετώπιζε την Ρεάλ Σοσιεδάδ (26/01) στο πλαίσιο του Copa del Rey, ο Τσάβι κλήθηκε να διαλέξει μεταξύ του πολλά υποσχόμενου και ανερχόμενου Πένια ή του έμπειρου και αλάνθαστου Τερ Στέγκεν.

Ο Ισπανός προπονητής έκανε την πιο safe επιλογή, γεγονός που δυσαρέστησε τον Πένια σε σημείο που, ενώ είχε συμφωνήσει προφορικά την επέκταση του συμβολαίου του με την ομάδα, είπε στους ατζέντηδές του να αφήσουν τις συζητήσεις στον… αέρα. Υπέθεσε, πως δεν θα του δινόταν ποτέ ο πολυπόθητος χρόνος παιχνιδιού μπροστά στον «τεράστιο» Τερ Στέγκεν.

Έλα, όμως που έφτασε το σημείο που η ομάδα κλήθηκε να αποφασίσει ποιος θα ήταν ο backup τερματοφύλακας για την τρέχουσα σεζόν, μεταξύ δύο… προϊόντων της La Masia, του Ινιάκι Πένια και του Αρνάου Τένας.

Ο τερματοφύλακας από το Αλικάντε αποτελούσε την πρώτη επιλογή του Τσάβι, όμως ο Τένας θεωρούνταν ως το επόμενο μεγάλο ταλέντο που εξάγει η ακαδημία του συλλόγου. Ήταν, άλλωστ η πρώτη επιλογή στην Εθνική Ισπανίας κ21, αρχηγός στην Μπαρτσελόνα Ατλέτικ, ενώ στην ακαδημία τον επικροτούσαν ως πρότυπο αθλητή.

Έπειτα μιλάμε και για δύο διαφορετικούς χαρακτήρες. Από την μια, ο Ινιάκι ένας ήρεμος άνθρωπος, όχι ιδιαίτερα κοινωνικός, εσωστρεφής και πολύ εργατικός. Μοιάζει σε πολλά σημεία με τον Τερ Στέγκεν, ακόμη και στον τρόπο παιχνιδιού του. Από την άλλη, ο Τένας είναι πιο δυναμικός, θα μιλήσει όταν χρειαστεί, δίνει οδηγίες στην άμυνα και παρουσιάζει έντονες αρχηγικές τάσεις. Αν θυμίζει κάποιον, αυτός είναι σίγουρα ο Βίκτορ Βαλντές, που αποτελούσε παίκτη-κλειδί επί εποχής Γκουαρδιόλα.

Ο Τσάβι ήθελε να κρατήσει και τους δύο, όμως η ενεργοποίηση μιας ρήτρας στο συμβόλαιο του Τένας που προέβλεπε σημαντική αύξηση στον μισθό του, δεν ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον σύλλογο, που ως γνωστόν αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη του «στρατοπέδου» του Καταλανού κίπερ και εκείνος, αφού αφέθηκε ελεύθερος, επέλεξε την Παρί Σεν Ζερμέν. Τελικά, ο Πένια αποδείχθηκε σωτήρια επιλογή για την ομάδα του Τσάβι απέναντι στο γενικότερο «τοξικό κλίμα» που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην ομάδα.

Ίσως, ο Ισπανός τεχνικός να ανακουφίστηκε κιόλας, μιας και ο Πένια του είχε δείξει τι αξίζει τον Μάρτη του 2022. Τότε, είχε δοθεί δανεικός στην Γαλατάσαραϊ, την οποία η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε στα νοκ άουτ του Europa League. Ο 24χρονος τερματοφύλακας άφησε άφωνους όλους όσους βρίσκονταν στο Καμπ Νου για το δεύτερο παιχνίδι (17/03) μεταξύ των συλλόγων, αποκρούοντας και τα τέσσερα σουτ στον στόχο.

Μάλιστα, η καταλανική ομάδα θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον ένα γκολ παραπάνω, αναλογικά με τα xG (1.1), όμως οι καθοριστικές επεμβάσεις του Πένια δεν επέτρεψαν στους «μπλαουγκράνα» να βρουν δίχτυα εκείνη την ημέρα.

Η ποιότητα ήταν εμφανής και τώρα επέστρεψε. Με υπομονή και προσήλωση στη δουλειά και στους στόχους του, κέρδισε την θέση του στο προσκήνιο, στο οποίο, καθώς φαίνεται, θα παραμείνει για ένα διάστημα. Ξέρει πόσο δύσκολα εμφανίζονται οι ευκαιρίες στην Μπαρτσελόνα, και τώρα που κέρδισε την δική του δύσκολα θα την αφήσει.

Σουζάννα Μποντίνη

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0