Football Talk

Η τελευταία ευκαιρία του Βάλτερ Ματσάρι πριν το damnatio memoriae, με υπογραφή Ντε Λαουρέντις!

Η τελευταία ευκαιρία του Βάλτερ Ματσάρι πριν το damnatio memoriae, με υπογραφή Ντε Λαουρέντις!

Κάτι συμβαίνει στη Νάπολη. Έξι μήνες μετά την κατάκτηση ενός ιστορικού Scudetto, η Νάπολι βρίσκεται ξανά σε περιδίνηση. Προπονητές αλλάζουν σαν τα πουκάμισα και ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, με κυριότερο παράδειγμα τον Βίκτορ Όσιμεν. Όλες οι εξελίξεις στον ιταλικό νότο, φέρουν «φαρδιά πλατιά» την υπογραφή του ισχυρού άνδρα των «παρτενοπέι» Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, ο οποίος διέταξε τον «πιστό» του στρατιώτη, Βάλτερ Ματσάρι να τον βγάλει από το αδιέξοδο που ο ίδιος οδηγήθηκε.

Ξέρει να αγαπά αλλά το κάνει αυτοκαταστροφικά

Ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις «ζει και αναπνέει» για τη Νάπολι και αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία. Παρέλαβε μία ομάδα χρεοκοπημένη, αποψιλωμένη αγωνιστικά, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της διάλυσης και την οδήγησε στην κατάκτηση του πρώτου Scudetto μετά από 33 χρόνια.

Από μόνο του το επίτευγμα αυτό περιποιεί «τίτλο τιμής» για τον Ιταλό σκηνοθέτη, καθώς έχει συνδέσει το όνομά του με την «αναγέννηση» της παραδοσιακής δύναμης του ιταλικού νότου. Όμως, όπως κάθε «νόμισμα έχει δύο όψεις», έτσι και ο ιδιοκτήτης της Νάπολι, πέρα από τη φανταχτερή του πλευρά διαθέτει μία σκοτεινή, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως αυτοκαταστροφική για την ομάδα του.

Το «κουμπί του πανικού» πατήθηκε και ο Ντε Λαουρέντις παίζει την «κάρτα Ματσάρι»

Ο Ναπολιτάνος φημίζεται για ορισμένες παρανοϊκές επιλογές, με αποκορύφωμα την επιλογή προπονητών για την ομάδα του. Η επαναπρόσληψη, δέκα χρόνια μετά, του «ξεχασμένου» στα κιτάπια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, Βάλτερ Ματσάρι  ισοδυναμεί με το πάτημα ενός κουμπιού. Αυτού του πανικού και φαίνεται πως επισκίασε τα πάντα, ακόμη και την είδηση της πρότερης αποπομπής του Ρούντι Γκαρσία, επιλογή, η οποία δεδομένα δεν βγήκε στους «παρτενοπέι». Όλα αυτά έχοντας προφανώς στο νου, ό,τι συνέβη με την επιλογή του όχι απλώς ξεχασμένου, αλλά «παροπλισμένου» από το μακρινό 2017, Λουτσιάνο Σπαλέτι, ο οποίος αφίχθη στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» εν μέσω έντονης αμφισβήτησης αλλά πολύ σύντομα κέρδισε τους πάντες με την σκληρή και προσεγμένη δουλειά του στην ομάδα.

Με την ελπίδα πως η πρόσληψη Ματσάρι θα αποδειχθεί «λίρα εκατό», ο Ντε Λαουρέντις έκανε (αυτό)κριτική(!) για την λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε, επιλογή του Ρούντι Γκαρσία. Όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του, «η ανοδική πορεία του κλαμπ δεν ανακόπηκε, απλώς με την επιλογή του Γάλλου, γνώρισε κάποια σκαμπανεβάσματα». Στα εγχώρια μέσα, η τοποθέτηση αυτή ερμηνεύτηκε ως μία εύσχημη δήλωση που ισοδυναμεί με ρίψη λευκής πετσέτας στην εφετινή κούρσα υπεράσπισης του τίτλου, με τη Νάπολι να βρίσκεται, μετά και την συμπλήρωση 13 παιχνιδιών, ήδη στο μείον οκτώ από την κορυφή και την Ίντερ.

Όμως, τι είναι αυτό που οδήγησε τους πρωταθλητές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης;

Φαίνεται πως επιταχυντής εξελίξεων για την αποπομπή του Γάλλου από τον πάγκο της ομάδας υπήρξαν οι κακές σχέσεις με πολλούς από τους βασικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας, με πλέον χαρακτηριστική την περίπτωση Όσιμεν. Έτσι κι αλλιώς όμως, οι σχέσεις του Νιγηριανού φορ με τη Νάπολι μοιάζουν να είναι από καιρό… τεταμένες και θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον το εάν μπορεί να αποφευχθεί το «διαζύγιο» με τον χαρισματικό επιθετικό.

Υπενθυμίζεται εδώ πως στους επίσημους λογαριασμούς της Νάπολι, είχε αναρτηθεί ένα βίντεο το οποίο ουσιαστικά σατίριζε τον παίκτη της ομάδας τους. Σκέτη καταστροφή. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που μπορεί καλύτερα από όλους να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στους εν ενεργεία πρωταθλητές Ιταλίας, μόλις έξι μήνες μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

«Αφού βάλω σε μια τάξη τα ασυμμάζευτα»

Υπό την απειλή απώλειας, όχι μόνο του φετινού τίτλου, αλλά και της ενδεχόμενης φυγής πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών της ομάδας, ο άνθρωπος που παρέλαβε το χρίσμα διαδοχής από τον Ντε Λαουρέντις για να οδηγήσει το καράβι σε «ασφαλή νερά» είναι ένας γνώριμος από τα παλιά: ο Βάλτερ Ματσάρι.

Αν και ο Ιταλός προπονητής δεν ήταν δεδομένα η πρώτη επιλογή του ιδιοκτήτη της Νάπολι, καθώς το όνομά του «διέρρευσε» τη στιγμή που ναυάγησαν οι συζητήσεις με τον Ιγκόρ Τούντορ, εντούτοις, παραλαμβάνει τα ηνία της αγαπημένης του ομάδας και επιστρέφει στην προπονητική, από τον Μάιο του 2022, όταν απολύθηκε – εκδιώχθηκε με επεισοδιακό τρόπο από την Κάλιαρι. Τότε όλα έδειχναν πως είχαν πέσει «τίτλοι τέλους» στην προπονητική του καριέρα ενός προπονητή ο οποίος το 2015, φαίνεται πως «έπαιζε δυνατά» για τον πάγκο της Λίβερπουλ και μάλιστα με καλές πιθανότητες (μαζί με τους Κλοπ και Ανσελότι). Ωστόσο, ο 62χρονος τεχνικός επέστρεψε από την «αποστρατεία» του για να προσφέρει στον σύλλογο, ο οποίος επί των ημερών του το 2010/2011 επανεμφανίστηκε σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων (Europa League), έκανε πρωταθλητισμό (χρονιά 2012/2013) ενώ φυσικά πανηγύρισε και την κατάκτηση ενός τίτλου, του Coppa Italia (2012).

Αναμφίβολα, η επιλογή Ματσάρι, έχει πολλά κοινά με την επιλογή Σπαλέτι (σίγουρα και ως προς το μέγεθος της έκπληξης που προκάλεσε η γνωστοποίηση της αρχικής συμφωνίας) με τη βασική διαφορά πως ο τεχνικός με καταγωγή από το Σαν Βιτσέντζο έχει υπηρετήσει ξανά τη φανέλα με τον ναπολιτάνικο θυρεό και είναι γνωστός για την εκρηκτικότητα της προσωπικότητάς του.

Πολλές γλώσσες φαίνεται να χρεώνουν σε αυτή την έντονη προσωπικότητα, το γεγονός της απόλυσης από τον πάγκο της Κάλιαρι τον Μάιο του 2022, με πολλά ιταλικά μέσα να αναφέρονται σε απρεπείς χαρακτηρισμούς που έκανε ο Ματσάρι για τους ποδοσφαιριστές και τον πρόεδρο της ομάδας, Τομάζο Τζουλίνι (τους αποκάλεσε σύμφωνα με πηγές «σκουλήκια»). Το έργο που καλείται να φέρει σε πέρας ο Ιταλός τεχνικός θυμίζει κάτι από τους στίχους γνωστού άσματος.

Ο Ματσάρι έβαλε τα θεμέλια του τίτλου που κατέκτησε ο Σπαλέτι

O ίδιος διαβεβαιώνει πως πλέον κοιμάται καλύτερα και πως με αυτό τον τρόπο έχει αποβάλλει την ένταση και δηλώνει έτοιμος να επαναφέρει την τάξη στην ομάδα, οδηγώντας την πίσω στο δρόμο των επιτυχιών.

Στη πρώτη συνέντευξη Τύπου, ο Ιταλός τεχνικός υποστήριξε, μάλλον αιρετικά, πως το πρωτάθλημα που κατέκτησε η Νάπολι πέρυσι έχει τα θεμέλιά του στην περίοδο που ο ίδιος ήταν προπονητής της ομάδας. Όπως είπε:

«Τότε, πετύχαμε πολλά. Όλη η πρόοδος που έκανε ο σύλλογος ξεκίνησε με εμένα» αν μη τι άλλο μία άκρως ενδιαφέρουσα δήλωση ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και τα γεγονότα.

Ματσάρι: Θα δοξαστεί ή θα ξεχαστεί

Ωστόσο, ο Βάλτερ Ματσάρι πέραν της αγωνιστικής μεταμόρφωσης που καλείται να επιμεληθεί, έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας μία ακόμη δυσκολότερη αποστολή: να συσπειρώσει και πάλι και να εμπνεύσει τους παίκτες της Νάπολι, προκειμένου να συνταχθούν όλοι για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Είναι αλήθεια πως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, την διαπόμπευση του Όσιμεν από τα σόσιαλ μίντια της ομάδας, την άμεση απομάκρυνση του Ρούντι Γκαρσία και τα συνεχόμενα ανεπιτυχή αποτελέσματα, πολλοί παίκτες φέρεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την καριέρα τους μακριά από τον ιταλικό νότο, κάτι που θέτει τους πρωταθλητές Ιταλίας αυτομάτως σε κατάσταση συναγερμού.

Δεν πάνε πολλοί μήνες από τότε που ο Ντε Λαουρέντις διακήρυττε δημόσια πως η κατάκτηση του τίτλου στη Serie A είναι μόνο η αρχή και πως σειρά έχουν η υπεράσπιση του τίτλου και η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε δήλωνε πως αυτά θα συνέβαιναν με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι στην άκρη του πάγκου. Όμως από τότε, οι εξελίξεις στον σύλλογο της Νάπολης έχουν λάβει βιβλικές διαστάσεις με τον Ντε Λαουρέντις ενορχηστρωτή και απόλυτο ρυθμιστή των γεγονότων.

Από την πλευρά του ο Βάλτερ Ματσάρι καλείται σε σύντομο χρόνο να δείξει προσαρμοστικότητα «προτού καεί» στη ναπολιτάνικη πυρά και καταδικαστεί στη «λήθη της μνήμης» ή αλλιώς «damnatio memoriae» όπως συνήθιζαν να το αποκαλούν οι συμπατριώτες πρόγονοι των Ντε ΛαουρέντιςΜατσάρι, Λατίνοι.

Δημήτρης Τσάκνης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0