Football Talk

Βασάρας για τον νέο αρχιδιαιτητή, Φρόιντφελντ: «Ο καθένας πρέπει να κρίνεται για τη δουλειά του, όχι για την εθνικότητα του»

Βασάρας για τον νέο αρχιδιαιτητή, Φρόιντφελντ: «Ο καθένας πρέπει να κρίνεται για τη δουλειά του, όχι για την εθνικότητα του»

O Κύρος Βασάρας αναφέρθηκε στον νέο αρχιδιαιτητή, Πιτερ Φροιντφελντ, στο γιατί δεν εμπιστευόμαστε τους Έλληνες διαιτητές και στο εάν μπορεί κάποιος να πάει σε μεγάλη διοργάνωση στο μέλλον, μιλώντας στην ιστοσελίδα «SDNA» με αφορμή το βιβλίο με την αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε, με τίτλο «My way».

Για όλους και για όλα μίλησε στην ιστοσελίδα «SDNA» ο Κύρος Βασάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στον νέο αρχιδιαιτητή, στους Έλληνες διαιτητές και στον λόγο που δεν τους εμπιστευόμαστε, στις μεγάλες διοργανώσεις και στο βιβλίο που αισίως κυκλοφόρησε, όπως είχε πει και στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, στον αέρα του bwinΣΠΟΡ FM.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του Κύρου Βασάρα:

Για τον νέο αρχιδιαιτητή της ΚΕΔ, Πίτερ Φρόιντφελντ: «Η ηγεσία της διαιτησίας είναι σαν τον προπονητή σε μια ομάδα. Όταν μία ομάδα κρίνει ότι χρειάζεται έναν ξένο προπονητή, έτσι και η ΕΠΟ, όπως και αυτή που είμαι εδώ στη Ρουμανία κρίνουν ότι πρέπει να έρθει ένας ξένος αρχιδιαιτητής. Αυτό δεν είναι κακό. Έχει λειτουργήσει πάρα πολλές φορές και ανάλογα με τα πρωταθλήματα που υπάρχουν κρίνεται σκόπιμο να γίνει για να σταματήσει πιθανές διαρροές, απειλές, πολλά πράγματα.

Είναι άλλο να ξέρεις έναν άνθρωπο τόσα χρόνια και να γίνει πρόεδρος της επιτροπής διαιτησίας, άρα έχεις κάποιες επαφές και παρελθόν ενώ με αυτόν από το εξωτερικό ξέρεις ότι κόβονται οι επαφές και τα τηλέφωνα και μπορεί να δρα πιο ανεξάρτητα. Ο καθένας κρίνεται για τη δουλειά του και όχι την εθνικότητα του. Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Τι θα γίνει του χρόνου, τι αναμένουμε δύο χρόνια μετά, τι θέλουμε να κάνουμε σε τρία χρόνια, ποια είναι η εξέλιξη των διαιτητών από τη Γ’ στη Β’ Εθνική και από τη Β’ στην Α’; Αυτά τα γνωρίζει η εκτελεστική επιτροπή της ΕΠΟ; Αυτό είναι που πρέπει να μας νοιάζει».

Για τις δηλώσεις Μπαλτάκου ότι ντρέπεται για την ανάγκη για ξένους διαιτητές αλλά και την απομάκρυνση του Μπένετ που ήθελε να βάλει Έλληνες: «Είναι κάτι που πρέπει να απαντήσει η ΕΠΟ, δεν ξέρω τι γίνεται. Αλλά δεν ξέρει κι ο κόσμος. Πρέπει να μιλάνε οι άνθρωποι της διαιτησίας. Σε μια διακοπή του πρωταθλήματος θα κάνουμε αυτό κι εκείνο. Είναι θεμιτό. Δύο φορές τον χρόνο ας υπάρχει μια επικοινωνία με τα Μέσα, χρειάζεται αυτό. Δεν μπορεί η επιτροπή διαιτησίας να είναι πίσω από τον οποιονδήποτε, πρέπει να βγαίνει μπροστά και να αναλύει, να μιλάει.

Δε μιλάω για φάσεις αλλά για προβλήματα και σχεδιασμούς. Οι άνθρωποι που κρίνονται για τη δουλειά τους πρέπει να ελέγχονται, πρέπει να υπάρχει αυτοεκτίμηση. Χρειάζεται μια βάση δεδομένων, τι δυνατότητες υπάρχουν για σεμινάρια, χρειάζεται ένα μπάτζετ, ετοιμάζεται το πλάνο και προχωράμε. Τι ευελπιστώ από αυτό; Θα το κρίνουμε από του χρόνου του παραχρόνου κλπ. Έτσι γίνεται δουλειά».

Γιατί να μην έρθει ο ίδιος στην Ελλάδα: «Αυτή ήταν η απορία τους στην UEFA. Μου το είπαν πολλές φορές άλλα προτιμώ να είναι εντάξει η οικογένεια μου και να έχει μια προστασία. Οι συνθήκες που υπάρχουν δεν είναι για να σκεφτεί κάποιος να έρθει στη χώρα του. Θα πρέπει για να αναλάβεις κάτι να υπάρχουν οι συνθήκες και οι προτάσεις. Δεν υπάρχουν και τα δύο. Το έχω πει όχι για οικονομικούς λόγους. Ένας πρόεδρος της ΚΕΔ κάνει τους ορισμούς. Μετά από τρεις ορισμούς θα υπάρχει αμφισβήτηση κι εγώ θα πρέπει να έχω ένα περιπολικό για κάθε μέλος της οικογένειάς μου. Αυτό εγώ δεν το θέλω.

Με τα στατιστικά που έχουμε με τις επιθέσεις, τις συνεχόμενες εμπρηστικές δηλώσεις, την ατιμωρησία. Αυτές είναι συνθήκες και ένας ξένος που έρχεται αρχίζει και τις μαθαίνει σύντομα. Ποιος ξένος ή Έλληνας έκατσε πάνω από 2 χρόνια; Πρέπει να γίνουν άλλα πράγματα και νομίζω ότι έχουμε όλοι τη δυνατότητα να γνωρίζουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε. Ερωτηθήκαμε αν θέλουμε να αλλάξουμε; Παράγοντες, διοικήσεις, λίγκες, διαιτητές, ποδοσφαιριστές, πολιτεία. Πότε θα το συζητήσουμε όλοι μαζί. Δεν είναι θέμα να έρθει ξένος ή να έρθει ο Βασάρας.

Πώς να ορίσεις καλύτερα διαιτητές; Έχεις; Παράγεις; Έχουμε και το VAR αν δεν το είχαμε θα ήταν ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα για την αξιοπιστία του ποδοσφαίρου. Οι ομάδες προχωράνε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, η Εθνική πάει καλά με νέα παιδιά και έχει στόχους και ακόμα στο πρωτάθλημα μιλάμε για διαιτησία και δεν θα βρούμε τους επόμενους διεθνείς διαιτητές. Εύχομαι να τους βρούμε και κάνω τα πάντα για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι Έλληνες διαιτητές. Δεν έχω πει κακιά κουβέντα όσο ήμουν διαιτητής για κανέναν.

Μπορεί να έχω πικρίες, οτιδήποτε, αλλά πάνω από όλα είμαι Έλληνας και οι Έλληνες πρέπει να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο αλλιώς όλοι μας αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Γιατί αν κατηγορούμε συνέχεια τον γείτονα μας, ένας από το εξωτερικό θα πει δεν έχουν διάθεση να αλλάξουν. Δεν νομίζω ότι είμαστε υποανάπτυκτοι, είμαστε πάρα πολύ καλά μορφωμένοι, έχουμε ανθρώπους. Αλλά πρέπει να υπάρχει θέληση, θεσμοί και όρεξη».

Πώς μπορεί να πάει ένας Έλληνας διαιτητής σε Μουντιάλ ή Euro μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα: «Για να μπορέσει να πάει Έλληνας διαιτητής στο Μουντιάλ ή στο Euro πρέπει να περάσει από τελικές φάσεις. Πρέπει οι πίνακες των διεθνών διαιτητών να είναι σταθεροί, να μπορείς να χαράξεις σαν FIFA και UEFA ένα πρόγραμμα για το επόμενο τουρνουά. Όταν μπαίνουν κάποιοι άνθρωποι, κάνουν μια πορεία και σε 2 χρόνια φεύγουν γιατί να εμπιστευτούν τον Έλληνα διαιτητή. Δεν κριτικάρω ποτέ κινήσεις, μου αρέσει να δίνω λύσεις, να συμμετέχω σε κάτι καλό. Δε θέλω να κρίνω ανθρώπους, νομίζω ότι ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Αυτός που πρέπει να κρίνει είναι μόνο ο φίλαθλος, όχι εγώ».

Αν διαιτητές που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μπήκαν στο περιθώριο: «Όταν έγινε η δική μου περίπτωση, σύσσωμο το σώμα των διαιτητών και των παρατηρητών πέρασε το μήνυμά του, αντέδρασε και έδειξε ότι υπάρχει μια συσπείρωση. Δείξανε απευθείας την αγάπη και τη συμπαράσταση τους, ότι είναι ενωμένοι και το μπορεί να το κάνουν και σε κάποιον άλλο. Στην Ελλάδα, οι επιτροπές αλλάζουν πάρα πολύ γρήγορα, αλλάζουν οι πίνακες, οι διαιτητές, χρειαζόμαστε μια σταθερότητα.

Ίσως αυτή η αστάθεια να επηρεάζει αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν τους διαιτητές πιο ευάλωτους. Δεν λέω τι δεν έχουμε. Πρόσφατα στο εξωτερικό, στην Αγγλία, συνελήφθη φίλαθλος για σεξιστικό σχόλιο στην κερκίδα επειδή η διαιτητής ήταν γυναίκα. Μιλάμε για περιπτώσεις και ενέργειες μέσα στο γήπεδο να βγει ο άνθρωπος και να πει έκανα λάθος. Για μένα, λείπει η πρόληψη, η παιδεία και θα πρέπει όλοι στην Ελλάδα να το δουν σοβαρά γιατί αυτό θα βοηθήσει στο μέλλον. Χρειαζόμαστε επιπλέον παιδεία στο θέμα της πρόληψης».

Πώς αποφάσισε να γράψει το βιβλίο του: «Ήταν κάτι που το ήθελα από πολύ καιρό. Η αλήθεια είναι ότι το έγραψα γιατί αφηγούμαι την ενεργό δράση, δηλαδή ως ενεργός διαιτητής στα γήπεδα και όταν έφυγα αποφάσισα να το γράψω. Είμαι πολύ χαρούμενος γι αυτό. Φυσικά, δεν έχει κλείσει ποτέ ο κύκλος της διαιτησίας για μένα, συνεχίζω, και θεωρώ ότι αυτό το βιβλίο είναι ένας πολύτιμος οδηγός για πολλούς, για τους διαιτητές και για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Είναι ένα βιβλίο που δείχνει την πορεία μου και τον τρόπο με τον οποίο ασχολήθηκα με τη διαιτησία ως ενεργός διαιτητής».

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης0