Football Talk

Ο ασταμάτητος ακόμα κι από Top Class αμυντικούς, Φώτης Ιωαννίδης, δεν είναι «έργο» μιας σεζόν! (video)

Ο ασταμάτητος ακόμα κι από Top Class αμυντικούς, Φώτης Ιωαννίδης, δεν είναι «έργο» μιας σεζόν! (video)

Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει ξεκινήσει τη φετινή σεζόν με... σπασμένα φρένα. Αν, βέβαια, κάποιος κοιτάξει προσεκτικότερα, θα δει ότι ο Έλληνας επιθετικός δεν... γκάζωσε φέτος, αλλά χρησιμοποιεί τη φόρα που ο ίδιος έδωσε στον εαυτό του τα προηγούμενα χρόνια. 

Όταν τον Αύγουστο του 2020 ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την απόκτηση του 20χρονου, τότε, επιθετικού Φώτη Ιωαννίδη από τον Λεβαδειακό, οι οπαδοί των «Πρασίνων» το αντιμετώπισαν, στην καλύτερη, με αδιαφορία. Δεν ήταν και παράξενο, η απόκτηση ενός άγουρου Έλληνα παίκτη από μία ομάδα της Super League 2 να μην προκαλεί κάποιον ιδιαίτερο ενθουσιασμό.

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο Ιωαννίδης να κατηφορίσει προς την πρωτεύουσα και να βρει το «Τριφύλλι» σε μία μεταβατική περίοδο. Πογιάτος και Ρόκα είχαν δημιουργήσει μια ομάδα με πολλά νέα πρόσωπα, ενώ στο τρίτο κομμάτι του γηπέδου, δέσποζαν οι επιλογές των πολύπειρων Φεντερίκο Μακέντα και Καρλίτος. Ούτε ο Ιταλός, ούτε ο Ισπανός μακροημέρευσαν, και αυτό σίγουρα δε στενοχώρησε τον Αθηναίο φορ, ο οποίος μέχρι τότε βρισκόταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας, έχοντας παίξει μόλις ένα λεπτό ως αλλαγή σε ένα ματς με τη Λάρισα.

Η έλευση του Λάζλο Μπόλονι, έφερε μαζί της και κάποιες ανακατατάξεις στις τάξεις της ομάδας. Ο έμπειρος προπονητής αν μη τι άλλο έδειξε τη διάθεση να δώσει ευκαιρίες σε νεαρούς Έλληνες παίκτες, και δεν είναι τυχαίο πως υπό τις οδηγίες του ξεπετάχτηκαν παιδιά όπως ο Ζαγαρίτης και ο Αλεξανδρόπουλος. Ο Ιωαννίδης επίσης πήρε τις ευκαρίες του, αγωνιζόμενος, βέβαια, κυρίως στα πλάγια, και από εκεί έκανε 24 συμμετοχές και τέσσερα γκολ σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο, δείχνοντας κάποια ελπιδοφόρα στοιχεία, αλλά και επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που... οι πιο παρατηρητικοί είχαν διακρίνει σε αυτόν από τον καιρό του στο Λεβαδειακό.

Δύναμη, καλή ταχύτητα για το ύψος του, διάθεση να πάει στο ένας με έναν και παιχνίδι εκτός περιοχής.

Η σεζόν 2021/22 έφερε μαζί της στον Παναθηναϊκό τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός αποφάσισε να κάνει συγκεκριμένες και επιλεγμένες αλλαγές σε πρόσωπα, διατηρώντας ανέπαφη την τριάδα στην κορυφή της επίθεσης. Η αλήθεια, όμως, ήταν ότι ο Ιωαννίδης ήταν η τρίτη του επιλογή. Η εκρηκτική εκκίνηση της σεζόν από τον Καρλίτος, αλλά και η ποιότητα του Μακέντα έδειχναν να αποτελούν εμπόδιο στην καθιέρωση του Έλληνα φορ.

Προς έκπληξη όλων, όμως, το τέλος της σεζόν έφερε τον Ιωαννίδη να είναι ο βασικός φορ των «Πρασίνων», και να είναι μάλιστα, καθοριστικός στην πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου, όπου σκόραρε και στα δύο παιχνίδια των ημιτελικών με τη Λαμία, και να αγωνίζεται βασικός στον μεγάλο τελικό της 21ης Μαϊου απέναντι στον ΠΑΟΚ.


Ο Ιωαννίδης έκλεισε τη σεζόν με 33 συμμετοχές, έξι γκολ, με τα πέντε εκ των έξι να έρχονται μετά τις 13 Φεβρουαρίου και να παίζουν μεγάλο ρόλο στο εκρηκτικό κλείσιμο της χρονιάς για το «Τριφύλλι», με την έξοδο του στην Ευρώπη και, φυσικά, την κατάκτηση του Κυπέλλου

Η σεζόν 2022/23 έφερε τον Αντράζ Σπόραρ να έρχεται στην ομάδα για να είναι εκείνος που θα βάλει... δύσκολα στον Ιωαννίδη όσον αφορά την καθιέρωσή του. Δεύτερη σεζόν που ο Έλληνας επιθετικός ξεκινά ως εναλλακτική επιλογή, αλλά υποχρεώνει - τον απόλυτα δίκαιο - Γιοβάνοβιτς να το ξανασκεφτεί. Μετά την πρώτη του κλήση και συμμετοχές με την Εθνική Ομάδα (ντεμπούτο στις 24/9/22 απέναντι στην Κύπρο), ο Φώτης Ιωαννίδης παίρνει μπροστά και πετυχαίνει υπερπολύτιμα γκολ νίκης απέναντι σε Παναιτωλικό, Ατρόμητο (εντός και εκτός έδρας) στην κανονική διάρκεια.

Στα Play Offs, και με τον Παναθηναϊκό να κάνει μιά ψυχωμένη προσπάθεια για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Φώτης γίνεται... Μανωλάκης (Ολιζαντέμπε), και με γκολ στις καθυστερήσεις στην Τούμπα, κάνει την ομάδα του φαβορί για τον τίτλο. Το κλείσιμο της σεζόν φέρνει αγωνιστική και βαθμολογική πτώση για τον Παναθηναϊκό, με την ΑΕΚ να στέφεται πρωταθλήτρια. Ο Ιωαννίδης, όμως συνεχιζει να βελτιώνει τον εαυτό του και κάνει ακόμα μία σεζόν καριέρας με 42 αγώνες (δεν έχασε ούτε έναν) σε Ελλάδα και Ευρώπη, πετυχαίνοντας επτά γκολ και τέσσερις ασίστ.

Και κάπως έτσι, μπήκαμε στη σεζόν 2023/24. Ο Έλληνας φορ ξεκινά και πάλι τη σεζόν ως δεύτερος, βλέποντας μάλιστα τον Σπόραρ να ξεκινά καυτός της σεζόν με τρία γκολ στα πρώτα δύο ματς απέναντι στη Ντνίπρο. Και πάλι, δεν... μάσησε.

Γκολ πρόκρισης στις καθυστερήσεις στο Βελοντρόμ απέναντι στη Μαρσέιγ (είχε και ασίστ στο γκολ του Μπερνάρ στο πρώτο ματς), γκολ με απίστευτο σκάψιμο απέναντι στη Βιγιαρεάλ, πρώτο γκολ με την Εθνική Ομάδα απέναντι στη Γαλλία, και ήδη, ενώ είμαστε στο Νοέμβρη, έχει... καταστρέψει τα περσινά του νούμερα.

Ο Ιωαννίδης έχει ήδη οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ σε 20 εμφανίσεις, αλλά το πραγματικά εντυπωσιακό είναι η βελτίωση του: Δείχνει, πλέον, έτοιμος να σταθεί σε υψηλότατο επίπεδο και να αντιμετωπίσει world class αμυντικούς, τόσο με τις εμφανίσεις του με τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη, όσο και με την Εθνική, κυρίως στα παιχνίδια με Ολλανδία (Βαν Ντάικ, Άκε) και Γαλλία (Σαλιμπά) όταν και δέχθηκε διθυραμβικά σχόλια από τον αρχηγό των Γάλλων, Αντουάν Γκριεζμάν.

Ο Φώτης Ιωαννίδης δείχνει έτοιμος για μία ακόμη - τρίτη συνεχόμενη - σεζόν καριέρας, και εφόσον καταφέρει και βάλει «τικ» σε ακόμα κάποια στοιχεία, σημαντικά για το παιχνίδι ενός επιθετικού (ποιοτικότερα τελειώματα, συνέπεια στην απειλή, μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή), έχει πολλές ακόμα σεζόν καριέρας να κάνει. Το μέλλον θα δείξει ως που μπορεί να φτάσει ο Έλληνας επιθετικός, αλλά αν κρίνουμε από το παρελθόν, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πορεία του θα είναι ανοδική.

Ο Ιωαννίδης σε αριθμούς:

Σεζόν 

Λεπτά Συμμετοχής 

Γκολ 

Ασίστ 

Επιτυχημένες τρίπλες (%) 

Επιτυχημένες πάσες (%) 

Επιτυχημένες πάσες στο αντίπαλο μισό (%) 

Κερδισμένες μονομαχίες (%) 

2021/22 

1794’

6

1

-

-

-

-

2022/23 

1863’

7

4

0.6 (51%)

8.2 (80%)

6.4 (78%)

2.6 (47%)

2023/24 

1088’

8

4

1.2 (65%)

11.3 (84%)

9.2 (81%)

3.8 (49%)


Χρήστος Αναγνώστου
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0