Football Talk

Αν οι αριθμοί «μιλάνε», η Εθνική θα είναι στο EURO: Ξεπερνά Βέλγιο και Πολωνία, σκοράρει πιο… εύκολα από ό,τι νομίζουμε! (video)

Αν οι αριθμοί «μιλάνε», η Εθνική θα είναι στο EURO: Ξεπερνά Βέλγιο και Πολωνία, σκοράρει πιο… εύκολα από ό,τι νομίζουμε! (video)

Όλοι πλέον μιλούν με αριθμούς. Ή τεκμηριώνουν αυτό που θέλουν να πουν, βασίζοντας την άποψή τους σε αυτούς. Συνεπώς, αν αυτό ισχύει, η Εθνική μας ομάδα ήταν εξαιρετική στα προκριματικά του EURO 2024. Και έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει πως θα βρεθεί στη Γερμανία.

Και κάπου εδώ, φτάσαμε στο φινάλε των προκριματικών του EURO 2024. Προφανώς και το τοπίο, αναφορικά με τις ομάδες που θα αγωνιστούν στα γήπεδα της Γερμανίας δεν έχει ξεκαθαρίσει στον απόλυτο βαθμό, από τη στιγμή που εκκρεμούν τα ματς του Nations League, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Εθνική μας ομάδα.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως μία εικόνα την έχουμε. Είδαμε ομάδες που δικαιολόγησαν τον τίτλο του φαβορί, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, είδαμε ομάδες που αναμέναμε καλύτερες, όπως η Ολλανδία και η Ιταλία, είδαμε ομάδες να συνεχίζουν να είναι όσο σταθερές τις περιμένουμε, όπως η Ελβετία, αλλά και εθνικές ομάδες, όπως η Μολδαβία και το Σαν Μαρίνο, που «έγραψαν» τη δική τους ιστορία.

Η πρώτη διότι διεκδίκησε την πρόκριση μέχρι και το τελευταίο ματς του ομίλου, κόντρα στην Τσεχία, και η δεύτερη γιατί παρότι δεν κέρδισε ξανά, σκόραρε για πρώτη φορά στην ιστορία της, σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις.


Όσον αφορά την Εθνική μας ομάδα και τα πεπραγμένα της στα προκριματικά των 661 γκολ, των 2.88 γκολ ανά ματς και του ενός… πανηγυρισμού ανά μισάωρο;

Η αλήθεια είναι πως δεν τα πήγαμε διόλου άσχημα. Κοντράραμε στα «ίσια», ομάδες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, ηττηθήκαμε στο φινάλε εντός έδρας από τους «οράνιε», με ένα πέναλτι του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, πήγαμε να γίνουμε η πρώτη χώρα που θα ανέτρεπε στο δεύτερο ημίχρονο, προβάδισμα της Γαλλίας, μετά το 2000 και κερδίσαμε δις τους Ιρλανδούς, που διαρκώς βελτιώνονται.

Σκοράραμε σε 14 περιπτώσεις και μόλις μία εξ’ αυτών επετεύχθη με πέναλτι. Συνολικά, επιχειρήσαμε 109 τελικές προσπάθειες, όντες η 25η πιο παραγωγική εθνική ομάδα σε ένα τέτοιου είδους στατιστικό.

Οι 35 εξ’ αυτών κατέληξαν στην εστία, πράγμα που σημαίνει πως το ποσοστό μετουσίωσης των καλών μας στιγμών σε γκολ, μόνο εξαιρετικό μπορεί να θεωρηθεί.

Παρουσιάσαμε επίσης σημαντική βελτίωση στην κυκλοφορία της μπάλας και γενικώς στην ανάπτυξή μας. Είτε αγωνιζόμασταν με δύο κεντρικούς αμυντικούς, είτε στο δίδυμο Μαυροπάνος – Χατζηδιάκος, συμπεριλαμβανόταν και ο Παναγιώτης Ρέτσος, όπως συνέβη και αισίως, με τους «τρικολόρ».

Βρισκόμαστε στην 28η θέση της σχετικής λίστας, με 86,3% ποσοστό επιτυχίας πασών. Σας φαίνεται κάτι απλό; Δεν θα έπρεπε. Το Βέλγιο έχει μικρότερο, η Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι το ίδιο, ενώ μόνο η Γαλλία και η Ισπανία «αγγίζουν» το 90% σε αυτή την περίπτωση!

Τέλος, αν θέλετε να μπούμε στη διαδικασία να συζητήσουμε για επιμέρους πράγματα, όπως τους αριθμούς των παικτών μας, ο πρώτος σκόρερ στα προκριματικά του EURO 2024, ήταν ο Γιώργος Μασούρας με πέντε γκολ. Τρία σημείωσε, συμπεριλαμβανομένου αυτό με τη Γαλλία, ο Τάσος Μπακασέτας, ενώ εξαιρετικός ήταν και ο Ντίνος Μαυροπάνος, που σταμάτησε στα δύο (αμφότερα με το Γιβραλτάρ), λίγες ημέρες μετά τη μεταγραφή του στη Γουέστ Χαμ.

Ένα πέναλτι απέκρουσε ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, εξαιρετικός ήταν ο Μανώλης Σιώπης, διακρίθηκε και πλέον, άνοιξε λογαριασμό με την Εθνική μας ομάδα, ο Φώτης Ιωαννίδης.

Όσον αφορά αυτούς που έχουν αγωνιστεί συνολικά περισσότερο, υπό τις οδηγίες του Γκουστάβο Πογέτ; Πρώτος είναι ο Τάσος Μπακασέτας. Ο μοναδικός με 20 ματς υπό την εν λόγω τεχνική ηγεσία, με τον Χατζηδιάκο και τον Μαυροπάνο να ακολουθούν με 18.

Εντύπωση φυσικά προκαλεί η παρουσία του Ανδρέα Μπουχαλάκη. Έχει παίξει σε 16 παιχνίδια, όσα δηλαδή και ο Κώστας Τσιμίκας, έχει ρόλο στην Ελλάδα, τον εμπιστεύεται ο Ουρουγουανός και ο τέως μέσος του Ολυμπιακού, αποδεικνύει πλήρως τον λόγο!

Προκύπτει κάποιο συμπέρασμα; Η Εθνική μας ομάδα βελτιώνεται. Μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη από τα πεπραγμένα της στα προκριματικά. Έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως θα βρεθεί στη Γερμανία. Διότι με εικόνα, ανάλογη με αυτή κόντρα στη Γαλλία, θα επιστρέψει στο EURO!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0