Football Talk

EURO 2024: Ποιοι έχουν κλείσει ήδη θέση, ποιοι ακολουθούν και ποιοι θα μοιραστούν την «τύχη» της Εθνικής μας στα μπαράζ!

EURO 2024: Ποιοι έχουν κλείσει ήδη θέση, ποιοι ακολουθούν και ποιοι θα μοιραστούν την «τύχη» της Εθνικής μας στα μπαράζ!

Το «ψηφιδωτό» των χωρών που θα λάβουν μέρος στην τελική φάση του EURO 2024 σιγά σιγά αποκαλύπτεται. 13 από τους 24 μονομάχους έχουν πάρει ήδη θέση. Σύντομα θα έχουν γίνει γνωστές οι 21/24 ομάδες, ενώ μοναδική εκκρεμότητα θα παραμείνουν τα τρία εισιτήρια που θα διατεθούν από το μονοπάτι του Nations League, προοπτική που ενδιαφέρει άμεσα την «Γαλανόλευκη».

Με ένα γεμάτο τριήμερο αγωνιστικής δράσης να εκκρεμεί για την ολοκλήρωση των ομίλων της προκριματικής φάσης, ήδη 12 ομάδες έχουν τσεκάρει εισιτήρια για τα γήπεδα της Γερμανίας και ετοιμάζονται για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική συνάντηση της Ευρώπης το προσεχές καλοκαίρι.

Όσοι έχουν κάνει «check in»

Πέραν της διοργανώτριας Γερμανίας, θέση στο EURO 2024 έχουν έως τώρα εξασφαλίσει και οι:

  • Αλβανία
  • Αυστρία
  • Βέλγιο
  • Δανία
  • Αγγλία
  • Γαλλία
  • Ουγγαρία
  • Πορτογαλία
  • Σκωτία
  • Σλοβακία
  • Ισπανία
  • Τουρκία

Η κατάσταση στους ομίλους και τα «ανοικτά μέτωπα»

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι η κατάσταση στους δέκα (10) ομίλους:

Το τοπίο στον πρώτο όμιλο έχει ουσιαστικά ξεκαθαρίσει. Ισπανία και Σκωτία έχουν εξασφαλίσει μαθηματικά αλλά και τυπικά την παρουσία τους στο EURO 2024Γεωργία (4η) και ίσως η Νορβηγία (3η) θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία μέσω των μπαράζ του Nations League.

Ο όμιλος της Εθνικής μας (δεύτερος), έχει κι αυτός σε μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει. Η Γαλλία έχει ήδη προκριθεί, ενώ εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Ολλανδία πρόκειται να την ακολουθήσει ως δεύτερη. Ολλανδία και Ελλάδα βρίσκονται για την ώρα ισόβαθμες στη δεύτερη θέση, με τους Ολλανδούς ωστόσο να έχουν ακόμη δύο παιχνίδια έναντι ενός της Εθνικής μας (με αντίπαλο μάλιστα τη Γαλλία). Όσο η μπάλα «γυρίζει» ελπίδες και μάλιστα μαθηματικές υπάρχουν. Δεν φαίνονται ωστόσο ρεαλιστικές για να ολοκληρώσουν μία τέτοια ποδοσφαιρική ανατροπή.

Όπως και να έχει, η Εθνική μας θα έχει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να πάρει το ένα από τα τρία διαθέσιμα εισιτήρια που προσφέρονται μέσω του Nations League, στα παιχνίδια των μπαράζ του Μαρτίου με αντιπάλους σε μονά παιχνίδια πρώτα το Καζακστάν (εκτός απροόπτου) και έπειτα τον νικητή της μονομαχίας ΛουξεμβούργοΓεωργία (με το παιχνίδι να διεξάγεται στη Τιφλίδα).

Η δεύτερη προνομιούχος θέση του τρίτου ομίλου παραμένει ανοικτή και διεκδικείται από Ιταλούς και Ουκρανούς. Το μεταξύ τους παιχνίδι το βράδυ της Δευτέρας (20/11) με τυπικά γηπεδούχο την Ουκρανία θα κρίνει τα πάντα και ασφαλώς το ποια από τις δύο θα ακολουθήσει τους πρωτοπόρους Άγγλους στο EURO.

Περισσότερο περιπεπλεγμένη η κατάσταση στον τέταρτο όμιλο. Η Τουρκία έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στη τελική φάση. Ουαλία και Κροατία ισοβαθμούν στην δεύτερη θέση με 10 βαθμούς εκάστη. Από κοντά τους έπεται η Αρμενία, η οποία διατηρεί ακόμη ελάχιστες μαθηματικές ελπίδες για πρόκριση, καθώς αντιμετωπίζει Ουαλούς και Κροάτες. Στα «χαρτιά» το μονοπάτι των Κροατών μοιάζει πιο βατό έναντι των αντιπάλων της, Ουαλών και Αρμενίων, καθώς αντιμετωπίζουν την Λετονία εκτός και υποδέχονται την Αρμενία.

Στο πέμπτο γκρουπ, η Αλβανία προκρίθηκε και περιμένει να δει ποια εκ των Τσεχία και Μολδαβία (ναι σωστά διαβάσατε) την ακολουθεί. Το μεταξύ τους παιχνίδι που ολοκληρώνει και τον όμιλο την Δευτέρα (20/11) είναι «όλα τα λεφτά». Η γηπεδούχος Τσεχία κουβαλά την ετικέτα του «απόλυτου φαβορί». Στον ίδιο όμιλο, η Πολωνία τα «έκανε θάλασσα» και βρίσκεται «εκτός κάδρου», καθώς έχει ολοκληρώσει τις επίσημες υποχρεώσεις της. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πιθανό πως θα έχει μία ακόμη σφαίρα στη θαλάμη, μέσω του Nations League τον προσεχή Μάρτιο.

Όπως και στον πρώτο όμιλο, έτσι και στον έκτο, Αυστρία και Βέλγιο έχουν εκδώσει εισιτήρια για Γερμανία εδώ και καιρό.

Ο έβδομος όμιλος έχει απονείμει το πρώτο του εισιτήριο. Η Ουγγαρία του Σόμποζλαϊ είναι η χώρα που το «κρατά στα χέρια» της. Στη δεύτερη θέση, κάθεται με ασφάλεια η Σερβία (13 β.), η οποία όμως έχει λόγους να αισθάνεται κίνδυνο από το τρίτο Μαυροβούνιο (11 β.). Στο περιθώριο της τελευταίας αγωνιστικής, η αδιάφορη Ουγγαρία υποδέχεται το Μαυροβούνιο, ενώ η Σερβία φιλοξενεί την «ουραγό» Βουλγαρία, με την πρόκριση να βρίσκεται σαφέστατα στα χέρια των Σέρβων.

Το πρόσφατο ντέρμπι του ογδόου ομίλου (μεταξύ Δανίας και Σλοβενίας) έστειλε στο EURO τους θριαμβευτές Δανούς και έδωσε παράταση στην αγωνία των Σλοβένων, οι οποίοι πάντως υποδέχονται την τελευταία αγωνιστική το Καζακστάν και αρκούνται και με τον βαθμό της ισοπαλίας. Σε περίπτωση νίκης του Καζακστάν, το δεύτερο εισιτήριο πηγαίνει στα χέρια της ομάδας του Μάγκομεντ Αντίεφ και η Εθνική μας θα μάθει το νέο της αντίπαλο.

Ο ένατος όμιλος είναι και ο πλέον ανοικτός καθώς, τυπικά, δεν έχει βρει κάτοχο κανένα από τα δύο εισιτήρια που απονέμονται. Έχει ασφαλώς φαβορί. Οι ισόβαθμες (με 16 β.) στην πρώτη θέση Ελβετία και Ρουμανία προβάλλουν (λόγω και προγράμματος) ως τα απόλυτα (φαβορί). Ωστόσο, με δύο παιχνίδια να απομένουν θα ήταν λάθος να ξεγραφεί το Ισραήλ, το οποίο έπεται «κατά πόδας» έχοντας συγκεντρώσει 12 βαθμούς, αλλά την ίδια στιγμή καλείται σε δύο παιχνίδια να καλύψει απόσταση πέντε βαθμών. Την ίδια ώρα, το Κόσοβο που βρίσκεται στην τέταρτη θέση του ομίλου (με 10 βαθμούς), διατηρεί μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης στην περίπτωση που κερδίσει την Ελβετία, την Λευκορωσία και ευνοηθεί όμως από τα αποτελέσματα των ανταγωνιστών του, ιδίως της Ελβετίας και του Ισραήλ.

Τέλος, ο δέκατος όμιλος, όπως ακριβώς έχει συμβεί στον πρώτο και έκτο, έχει παραδώσει τα προς διάθεση εισιτήρια στην Πορτογαλία και την Σλοβακία με το εντυπωσιακό Λουξεμβούργο να κάθεται στην τρίτη θέση, έχοντας κάνει για πρώτη φορά σε προκριματική φάση ομίλων μεγάλης διοργάνωσης 14 ολόκληρους βαθμούς. Μάλιστα θα έχει και την δυνατότητα να τους αβγατίσει στο τελευταίο παιχνίδι με το Λιχτενστάιν και με την προοπτική του Nations League (με Γεωργία και μετά με τον νικητή του Ελλάδα/Καζακστάν) να προσφέρει για πρώτη φορά ένα παράθυρο ευκαρίας.

Εισιτήρια με «προκράτηση»

Όπως φαίνεται με βάση τα επικρατέστερα σενάρια, τα εν αναμονή εισιτήρια είναι τα παρακάτω επτά:

Ολλανδία (αν απλώς κερδίσει το Γιβραλτάρ)

Κροατία (ευνοϊκότερο πρόγραμμα)

Τσεχία (εάν δεν χάσει, υποδέχεται τους Μολδαβούς)

Σερβία (εάν κερδίσει τη Βουλγαρία)

Σλοβενία (αν δεν χάσει, υποδέχεται το Καζακστάν)

Ελβετία και Ρουμανία (εάν κερδίσουν ένα παιχνίδι από τα δύο που έχουν να δώσουν ή εάν το Ισραήλ δεν κάνει το 2/2).

Ενώ, ως συνήθως η Ιταλία σε προκριματική φάση, εμπλέκεται σε σενάρια - θρίλερ, με την πρόκριση πάντως να μην χάνεται ακόμη και σε ενδεχόμενο νίκης των Ουκρανών, καθώς πάντα υφίσταται η συμμετοχή στο μπαράζ του Nations League.

Το «μονοπάτι» του Nations League

Σε ό,τι αφορά τα τρία εισιτήρια που θα δοθούν μέσω του Nations League, η Εθνική μας κατά πάσα πιθανότητα θα διασταυρωθεί με το Καζακστάν στον πρώτο ημιτελικό σε μονό παιχνίδι που θα διεξαχθεί στην Αγιά Σοφιά. Σε περίπτωση που το Καζακστάν ολοκληρώσει την έκπληξη και πετάξει εκτός τη Σλοβενία, θα προκύψει νέος αντίπαλος. Το έτερο ζευγάρι ημιτελικών από το τρίτο γκρουπ του Nations League είναι το Γεωργία – Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται πως οι νικητές των ημιτελικών θα παίξουν ένα (μοναδικό) παιχνίδι τελικού και ο νικητής θα επιβραβευθεί με ένα εισιτήριο που θα εγγυηθεί τη συμμετοχή του στο EURO 2024.

Από τα δύο πρώτα γκρουπ δυναμικότητας του Nations League, οι Ιταλοί, οι Κροάτες, οι Ελβετοί, οι Σέρβοι, οι Ισραηλινοί, οι Καζάκοι, οι Φινλανδοί αλλά και οι Ολλανδοί (που μάλλον δεν θα το σκεφτούν ούτε ως ενδεχόμενο) έχουν εγγυημένη θέση στα πλέι οφ.

Πολωνοί, Ισλανδοί, Νορβηγοί, Αζέροι, Κοσοβάροι, Βούλγαροι και Εσθονοί έχουν ελπίδες ως επιλαχόντες να λάβουν μέρος στα μπαράζ. Με δεδομένο πως ορισμένες από τις χώρες που έχουν εξασφαλισμένο εισιτήριο για τα μπαράζ του Nations League, είναι πιθανό να μην το χρησιμοποιήσουν, για ορισμένες χώρες από αυτή την «δεξαμενή», το σενάριο να αγωνιστούν στα μπαράζ μοιάζει εξαιρετικά πιθανό.

Οπωσδήποτε, το βράδυ της Τρίτης (21/11) θα είναι γνωστές οι 21/24 χώρες που θα λάβουν μέρος στο EURO, ενώ θα έχουν σχηματιστεί και τα παιχνίδια των μπαράζ του Μαρτίου. Ασφαλώς, θα γνωρίζουμε και ποιες χώρες, θα έχουν καταφέρει να μην παίξουν σε αυτό το EURO, με την Σουηδία να αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Δημήτρης Τσάκνης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0