Football Talk

Απολύονται προπονητές στην Ευρώπη ή μόνο στην Ελλάδα; Ένας ανά… εννέα ημέρες!

Απολύονται προπονητές στην Ευρώπη ή μόνο στην Ελλάδα; Ένας ανά… εννέα ημέρες!

Ένας σε 22 ημέρες στην Ελλάδα, ένας σε εννέα ημέρες στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Οι Άγγλοι κάνουν την διαφορά, η Βιγιαρεάλ ξεχωρίζει, η Ουνιόν Βερολίνου και η Σεβίλλη… ξέχασαν γρήγορα. Αυτή είναι όμως η μοίρα του προπονητή. Δεν γνωρίζει ποιο ματς θα είναι το τελευταίο!

Πρόκειται για ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Η απόλυση του προπονητή πάντα είναι η πιο εύκολη λύση. Μία ομάδα δεν πηγαίνει καλά, οι ποδοσφαιριστές δεν μπορούν να αποχωρήσουν μαζικά και αν υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να διαφοροποιηθεί η ψυχολογία τους προς το καλύτερο, ενδέχεται να είναι η αποχώρηση του ανθρώπου που κάθεται στην άκρη του πάγκου.

Συνεπώς, αν μην μπαίνουμε στη διαδικασία να κατακρίνουμε κάθε φορά μία ελληνική ομάδα, όταν αλλάζει συχνά προπονητή. Διότι φέτος, στην Super League το έχουμε δει να συμβαίνει τέσσερις φορές.

Ναι, είναι παραπάνω, έστω και για λίγο, από κάθε ένα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου. Αλλά δεν είναι κάτι τραγικό, παρά το γεγονός πως το ποσοστό είναι μεγαλύτερο, διότι ο αριθμός των ομάδων που συνθέτουν την καλύτερη, ελληνική κατηγορία, είναι μικρότερος.

Από εκεί και πέρα πάντως, αν εξαιρέσουμε την Αγγλία και την Premier League, το «μοτίβο» λειτουργεί κανονικά. Στο «Νησί» δεν έχουμε ούτε μία απόλυση! Είναι πρωτοφανές, δεν συγκρίνεται διόλου με την περσινή σεζόν, και ο μοναδικός προπονητής που έχει φύγει από αγγλική ομάδα φέτος, είναι ο Ζούλιεν Λοπετέγκι. Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια: έφυγε πριν ξεκινήσει η τρέχουσα αγωνιστική περίοδο από τη Γουλβς, με τους «λύκους» να μην τον στηρίζουν όσο ο ίδιος θα ήθελε στις μεταγραφικές του επιλογές.

Όλοι οι άλλοι έχουν στηριχθεί μέχρι και σήμερα, στο έπακρο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Έρικ Τεν Χαγκ. Μία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ασταθής, με το χειρότερο ξεκίνημα στον 21ο αιώνα, που γύρισε σε εποχές… Ρον Άτκινσον, αλλά επιμένει στην επιλογή της. Ο χρόνος φυσικά θα δείξει αν θα δικαιωθεί.

Περνάμε στα εναπομείναντα κορυφαία πρωταθλήματα, με το 25% αυτών να μετρούν ακριβώς ίδιο αριθμό απολύσεων. Στη Γερμανία έχουμε τρεις, με την πιο ηχηρή να έγκειται στο όνομα του Ουρς Φίσερ της Ουνιόν Βερολίνου, παρότι ο Ελβετός την οδήγησε στο Champions League.

Στην ίδια απόφαση προέβησαν και η Μάιντς με την Άουγκσμπουργκ, με αμφότερες να βρίσκονται στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας. Σε χειρότερη μοίρα φυσικά η πρώτη, που μετρά τις λιγότερες νίκες στην Bundesliga (1) μαζί με την Κολωνία.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Ιταλία, με τρεις ομάδες να έχουν αλλάξει μεσούσης της σεζόν, τον άνθρωπο με τον οποίο έκαναν προετοιμασία Η Ουντινέζε, η Σαλερνιτάνα και η Έμπολι, οι οποίες απέχουν βαθμολογικά έξι βαθμούς και είναι «συγκεντρωμένες» στο τέλος του βαθμολογικού πίνακα, από την 16η θέση και κάτω.

Στην Ισπανία συναντά κανείς την πιο ιδιαίτερη κατάσταση. Διότι εξαιρώντας την Αλμερία που απέλυσε τον Αλμπέρτο Λασάρτε, συναντά κανείς τη Σεβίλλη και την Βιγιαρεάλ. Η πρώτη χώρισε τον δρόμο της με τον Λουίς Μεντιλίμπαρ, που την παρέλαβε στη ζώνη του υποβιβασμού και την οδήγησε σε μία ακόμη κατάκτηση του Europa League, ενώ η δεύτερη είναι η μοναδική ομάδα στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, που έχει αλλάξει δις προπονητή.

Απέλυσε τον Κίκε Σετιέν μετά από 39 ματς στον πάγκο της, πήρε τον Πατσέτα, δεν βελτίωσε την εικόνα της στα 12 παιχνίδια που του δόθηκαν και χώρισε τον δρόμο της και με αυτόν. Άμεση συνέπεια; Η επιστροφή του Μαρθελίνο στην τεχνική της ηγεσία, επτά χρόνια μετά! Του μακροβιότερου δηλαδή προπονητή της τις δύο τελευταίες δεκαετίες (177 ματς και 1300 ημέρες στο «κίτρινο υποβρύχιο», με τον προηγούμενο να είναι ο Μάνουελ Πελεγκρίνι, από το 2004 μέχρι το 2009!

Κλείνοντας, φτάνουμε στη Γαλλία, με την κατάσταση να φαντάζει πιο απλή, αλλά κόντρα στα προγνωστικά. Διότι ποιος θα περίμενε, πριν από την έναρξη της σεζόν, να είναι η Λυών και η Μαρσέιγ αυτές που θα έχουν αλλάξει προπονητές; Η πρώτη «παραπαίει», διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορικά και απέλυσε τον Βουλιέζ, ενώ η δεύτερη άφησε τον Μαρθελίνο, μετά από μόλις 81 ημέρες αφότου τον ανακοίνωσε!

Συζητήσαμε για 10 απολύσεις προπονητών στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, σε διάστημα τριών μηνών. Σε 90 ημέρες δηλαδή. Συνεπώς, ανά εννέα ημέρες, αποχωρεί και ένας. Το ποσοστό φαντάζει και είναι… νορμάλ, με την Αγγλία να συμβάλλει τα μέγιστα, με τις «μηδενικές» αποχωρήσεις. Όχι και άσχημα.

Θέλετε να κάνουμε τον ίδιο υπολογισμό και για την Ελλάδα; Ένας ανά 23 ημέρες. Ένας τον… μήνα. Ή εμείς μπορούμε καλύτερα ή αυτοί μπορούν και… χειρότερα!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0